Tıbbi sekreterler mesleklerini icra edebilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2011 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda yer alan metin, forum üyelerince hazırlanmış ve uygun bulunarak yayıma alınmıştır.

TIBBİ SEKRETERLİK MESLEĞİNİ SADECE TIBBİ SEKRETERLERİN İCRA ETMESİNİN GEREKÇELERİ

Sağlık kurumlarındaki Tıbbi sekreterlik mesleğini sadece Tıbbi Sekreterlik bölümü mezunları yapmalıdır. Neden mi? Çünkü;

1) Sağlık kurum ve kuruluşlarında, hastalara ait olan bilgilerin (hasta dosyası, rapor, epikriz, anamnez vb.) düzenli bir şekilde kaydedilmesini, tasnifini, korunmasını ve hızlı bir şekilde tekrar hizmete sunulmasını sağlar.

2) Almış olduğu Bio-istatistik dersleri sayesinde, insan hayatını ilgilendiren, gelecek sağlık yatırımlarının en mantıklı şekilde değerlendirilmesini sağlayan ve ülkemizin sağlık sektöründeki kaynak israfına engel olan Tıbbi istatistikleri kuralına uygun ve düzenli bir şekilde tutar.

3) Almış olduğu tıbbi-terminoloji bilgilerini kullanarak hastalarda hastalığın seyri için çok önemli olan evrağın içeriği hakkında bilgi sahibi olup minimum hatayla hazırlar.

4) Almış olduğu on parmak daktilo ve bilgisayar eğitimiyle kurum içinde ve kurum dışında olan yazışmaları, hasta yatış-taburcu işlemleri, hastaların muayene olmaları için sıra fişlerinin düzenlenmesi ve benzeri konularda zaman kaybına mahal vermeden seri ve hatasız bir şekilde gerçekleştirir.

5) Halkla ilişkiler, psikoloji ve sosyoloji gibi dersler aldığı ve iletişimi kuvvetli olduğu için hasta ve hasta yakınlarıyla daha sağlıklı iletişim kurar.

6) İlk yardım eğitimi aldığından dolayı çevredeki imkânlarla hasta veya kazazedeye ilk yardımda bulunup acil durumlarda durumun kötüye gitmesini önler.

7) Aldığı eğitimle kendi başına ve belirli bir süre içinde hastaları muayeneye hazırlar.

8) Görmüş olduğu hastalıklar bilgisi dersleriyle hangi hastalığın belirtilerinin neler olduğunu hasta anamnez, epikriz, raporlar vb. evraklarda tutarlı ve doğru bilgilerin yer almasına dikkat ettiğinden dolayı ileride oluşabilecek hataların minimum seviyede olmasını sağlar.

9) Hasta psikolojisinden anlayan, sabırlı, sorumluluğunun bilincinde olup dikkatli ve bilinçli hareket ettiğinden dolayı hasta ve hasta yakınlarıyla tartışma ortamının oluşmasına mahal vermez.

10) Zamanı çok kısıtlı olan doktorların işlerini daha hızlı ve hatasız yapmalarında yardımcı olup gereksiz yoğunlukları ve hastaların uzun süre sırada beklemelerini önler.

11) Almış oldukları Tıbbi Deontoloji (Tıp Etiği) dersleri sayesinde hasta mahremiyetine ve hastaların kişisel bilgilerine önem verip güvenilir ve gizli bir şekilde saklanmalarını sağlar.

PEKİ, TIBBİ SEKRETERİN SORUNLARI NELER?

1) Tıbbi sekreterlerin 4 yıllık lise ve 2 yıllık önlisans toplam 6 sene boyunca görmüş olduğu eğitim sonucu almaya hak kazandığı diplomanın düz lise ve dengi okullardan mezun olan vasıfsız kişilerin ücret karşılığı aldıkları 6 aylık bir sertifikayla eş değer olarak tutulup bu insanların hastanelerde taşeron firma elemanı olarak çalışıp tıbbi sekreterlerin istihdamına engel teşkil etmektedir.

2) Tıbbi sekreterlik mesleğinin de bir yardımcı sağlık hizmeti branşı olmasından ve tutulan sağlık istatistiklerinin insan sağlığının geleceği için çok önemli olduğundan dolayı kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda röntgen teknikeri, ebe, hemşire gibi diploma esasına dayalı olarak icra edilmesi gerekmektedir.

3) Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün yayınladığı personel dağılım cetvelinde şuanda tüm Türkiye'de toplamda 80 bin civarı tabip istihdam edilmesine rağmen tabip başına 1 tıbbi sekreterin istihdam edilmesi gerekirken sadece 11 bin civarında tıbbi sekreter istihdam edilmesi açığın çok büyük olduğunu göstermektedir. Bu açığın Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin düzenli ve hatasız bir şekilde yürütülebilmesi adına personel alımlarında Tıbbi Sekreterlere daha fazla kadro verilmesi gerekmektedir.

4) 26 Nisan 2011 tarihinde yayınlanan Tababet Ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanununa yapılan ekle sağlıkla ilgili 26 mesleğin tanımı yapılmış bu tanımlamalar dışında kalan kişilerin bu meslekleri icra etmesi durumunda uygulanacak cezai işlemler belirlenmiştir. Ancak Tıbbi sekreterlik mesleği Sağlık Bakanlığı tarafından görülmemekte ya da bazı çıkarlar uğruna görülmek istenmemektedir. Aradan geçen 6 aya rağmen bu konuda bakanlığın hiçbir açıklama yapmaması da tıbbi sekreterlere verilen değerin (?) bir göstergesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber