Büro Memur Sen'in tekzip metni

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ocak 2012 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda yer alan haber metni Büro Memur Sen tarafından dava edilmiştir. Davada, içeriğin yayından kaldırılması istenmiştir. Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 30/12/2011 tarihli kararında, içeriğin yayından çıkarılması talebi RED edilmiştir. Ancak karar metninde sendika tarafından gönderilen tekzip metninin yayımlanması istenmiştir. Aşağıda sendika yönetiminin tekzip metni yer almaktadır.

BÜRO MEMUR-SEN'İN TEKZİBİ

Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri kolundaki kamu çalışanlarının sözcüsü ve temsilcisi olan Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen) geçtiğimiz yıla göre yüzde 85 büyüyerek Mayıs ayında 33 bin üyeye ulaştı. Kamu çalışanlarının tercihi ile büyümeye devam eden Büro Memur-Sen'in hedefi, Türkiye geneli yetkili sendika olmaktır. Bu kapsamda, herkesin bildiği gibi meyve veren ağaç taşlanır sözünden hareketle bu kadar büyümenin elbette engelleyicileri olmaktadır.

Büro Memur-Sen 12-13 Şubat 2011 tarihinde 4'üncü olağan genel kurulunu yaptı. Seçimde Yusuf Yazgan'ın listesi kazandı ve Uğur Ünalan, Murat Sipahi, Kadir Çiçek, Sait İnan, Abdulvahit Ergün ve İdris Maden, Yazgan'ın listesinde yer alarak yönetim kuruluna geldi.

Sendikacılık hak aramadır, teşkilatlanmadır. Büro Memur-Sen de kamu çalışanlarının hakkını aramaktadır, Türkiye genelinde teşkilatlanmıştır ve ilkelerinden sapma olmadan Türkiye geneli yetki hedefinde hızla ilerlemektedir.

"Olmayan Bir Yetkiyi Hoyratça Kullanan Sendika Genel Başkanı" başlıklı yazıda Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan hakkında asılsız ve mesnetsiz ifadeler yer almaktadır. Yönetim kurulu üyeleri Uğur Ünalan, Kadir Çiçek ve Abdulvahit Ergün'ün, genel Başkan Yusuf Yazgan'ın mevzuat çerçevesinde değil de kendi inisiyatifi doğrultusunda görevlerine son verildiği belirtilmektedir. Bunların tamamı asılsız bilgidir.

Uğur Ünalan, Kadir Çiçek ve Abdulvahit Ergün, sendikanın amaçlarına, ilkelerine ve hedeflerine uymayan hareketlerde bulunduğu için yönetim kurulu kararı ile bazı yetkilerine kısıtlama konulmuştur. Adı geçen yönetim kurulu üyelerinin Büro Memur-Sen Ana Tüzüğü'nün hedeflerine, amaç ve ilkelerine uymayan girişimlerini tespit eden genel disiplin kurulu, bu eylemlerin tüzüğün 32/a maddesine göre ÜYELİKTEN İHRAÇ cezası gerektirdiği, ancak sendikanın yetki öncesinde sıkıntı yaşamaması ve geçmiş hizmetlerini göz önünde bulundurarak cezalarını 8 ay süre ile geçici İŞTEN EL ÇEKTİRME cezasına indirerek uygulanmasına karar vermiştir. Yani bu yönetim kurulu üyelerinin görevine Genel başkan Yusuf Yazgan değil, GENEL DİSİPLİN KURULU son vermiştir.

Bu tür asılsız suçlamalar Büro Memur-Sen'i hedeflerinden yıldırmayacaktır. Büro Memur-Sen kamu çalışanlara hizmet etmeye, onların hakkını aramaya ve en az 50 bin üye ile Türkiye geneli yetkili sendika olma hedefine emin adımlarla devam edecektir.


MEMURLAR.NET'TE YAYIMLANAN HABER

Olmayan bir yetkiyi hoyratça kullanan ilk sendika başkanı

Memur sendikalarının örgütlenmesi, işleyişi 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre olmaktadır. Bu kanuna göre delegelerin seçimiyle yönetim kurulu oluşmakta... Büro Memur-Sen tüzüğüne göre de yönetim kurulu tek dereceli seçimle ünvalı olarak seçilmekte... Ancak, Büro Memur Sen Başkanı Yusuf Yazgan hiçbir mevzuata ve temayüle uymayan bir yöntemle, seçimle gelmiş yönetim kurulu üyelerinin önce yetkilerini kısıtlamakta ardından da görevden almaktadır. Memur sendikacılığı tarihinde ilk kez olmayan bir yetki bu derece hoyratça kullanılmaktadır.

7 Temmuz 2011 tarihli resmi verilere göre Büro Memur Sen'in 33 bine yakın üyesi bulunmaktadır. Büro hizmet kolundaki üye sayısı ise 100 bine yaklaşmaktadır. Memur-Sen'e bağlı Büro Memur Sen Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşmaktadır. Bu 7 üye, en son 12-13 Şubat 2011 tarihlerinde yapılan 4. Olağan Genel Kurul'da en çok oyu alarak seçilmişlerdir.

Ancak, Büro Memur Sen Başkanı Yusuf Yazgan, mevzuatın vermediği yetkileri kullanarak, kendisinden fazla oy alan 3 yönetim kurulu üyesini (Genel Sekreter Uğur Ünalan, Genel Mali Sekreter Kadir Çiçek ve Genel Basın Sekreteri Abdulvahit Ergün) mağdur etmeye çalışmaktadır.

Başkan Yusuf Yazgan ilk olarak, Tüzüğün Genel Sekreter ve Genel Mali Sekreterin imzalarının bulunması gerektiğini belirtir evraklarında, yetkiyi başka yönetim kurulu üyelerine vermiş ve Genel Sekreter ve Genel Mali Sekreterin imza yetkilerini kaldırmıştır.

Sonrasında ise, delege oylarıyla seçilmiş 3 yönetim kurulu üyesinin görevine son vermiştir. Oysaki kendisine bu yönde yetki veren bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır.

Başkan Yusuf Yazgan son olarak, 3 yönetim kurulu üyesinin aylıksız iznini sona erdirmiştir. Bu konuda 3 kurum birden (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı), Yusuf Yazgan'ın yetkisinin olmadığını karara bağlamıştır. Ardından da Ankara 15. İş Mahkemesi de yapılan işlemi hukuka aykırı bularak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Sendikal işleyiş sırasında, tatlı bir rekabet her zaman olabilir. Ancak olmayan yetkilerle, yıllardır bu alanda emek veren insanlara eziyet edilmesi hoş değildir. Hele hele hak arama mücadelesi iddiasındaki bir sivil toplum kuruluşunda bu gibi şeyler telaffuz bile edilmemelidir.

Bu olaylar, Büro Memur Sen yönetiminde sorunlar yaşandığını göstermekte olup, bir sivil toplum örgütüne yakışan davranış, delege iradesine saygı gösterip Olağanüstü Genel Kurula gitmekten ibaret olmalıdır. Genel Kurula gitmeden, delegelerin onayını almadan, "nasılsa burası kamu kurumu değil istediğimi yaparım yaklaşımıyla" hareket etmek sadece itibar kaybettirir.

Hatırlanacağı üzere geçen yıl, sendika Kayyuma devredilmişti... Bu gidişle sendika yine Kayyuma mı devredilecek sorusunu akla getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber