11. sınıf Felsefe ders kitabı iptal olabilir

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Aralık 2011 08:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bu kitabın 'felsefesi' yok

Felsefe ustaları, davalık olan 11. sınıf ders kitabını yerden yere vurdu. ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İnam 'Kitap eleştirilmeye bile değmez' dedi. Hacettepe'den Prof. Dr. Dinçer'e göre kitabın felsefeyle bile alakası yok

Ömür EMLİK / ANKARA

Talim Terbiye Kurulu'nun (TTK) hazırladığı, 'Ortaöğretim Felsefe Ders Programı' ve programa göre Hakan Baykal tarafından yazılan, halen okutulan '11. Sınıf Ders Kitabı'nın 'iptali' talebiyle, Eğitim-Sen tarafından Danıştay 8. Daire'de açılan davada, bilirkişi raporu tamamlandı. Üç üniversitenin felsefe bölüm başkanlarınca hazırlanan raporda kitap ve programa ilişkin sert eleştiriler var. Milli Eğitim Bakanlığı bilirkişi raporuna itiraz etti. Kabul edilirse yeni isimlerden bir heyet oluşacak. Bilirkişi heyetinin görüşleri ise şöyle:

Önemli hatalar var

l Prof. Dr. Ahmet İnam (ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı): Programın girişinden itibaren önemli hatalar var. Giriş kısmında 'Felsefe bilgiyi sevmektir' deniyor. Oysaki felsefe 'bilgeliği' sevmektir. Bu program dar bir grup tarafından aceleyle hazırlanmıştır. Belli bir felsefe anlayışını ve ona bağlı ideolojiyi öğrencilere dayatmak felsefenin yapısına aykırıdır. Kitap felsefenin 2 bin 500 yıllık birikimini aksettirmekten uzak. Anlatıcının felsefe anlayışına ve dünya görüşüne uygun bir yol izlenmiş, metinleri ve görselleri de internetten 'kes-yapıştır' yöntemiyle hazırlanmış. Sığ ve ayağa düşürülmüş felsefe anlatımı ise içler acısı. Elimizde eleştirilmeye bile değmeyen bir ders kitabı var.

Yazarın formasyonu yok

l Prof. Dr. Kurtuluş Dinçer (Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı): Asıl sorun tepeden programla öğrenci 'terbiye etmeye' çalışan Talim ve Terbiye Kurulu'nun varlığıdır. Kitabı yazanın belli ki felsefi formasyonu yok. Descartes'in 'Düşünüyorum o halde varım' önermesini anlamamış, düşünmeyle var olma arasında ontolojik bağ kuran birinin ders kitabı yazması kabul edilemez. Sorulan her soru öğrenciyi belli bir cevaba yönlendirmekte. Varlıkla ilgili her soru tanrıyı, bilgelikle ilgili her soru ise dinsel hakikate varmış kişinin hikmetini işaret etmekte. Kaynakçadaki 25 kitaptan 3'ü kutsal kitaplar, 5'i dini referanslı kitaplardır. Kitabın felsefeyle ilgisi yok.

Din felsefenin önüne çıkmış

l Prof. Dr. Sabri Büyükdüvenci (Ankara Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı): Program eksik, çelişkili ve yetersizdir. Felsefe öğretmekten ziyade bilgi demeti sunmaktadır. Kuru bilgiyle oluşturulan kitapta ise özgün felsefe metinleri eksiktir. Sofi'nin Dünyası kitabı öne çıkarılmaktadır ama bu kitabın felsefeyle ilişkisi tartışmalıdır. Felsefeye karşı din öne çıkarılmaktadır.

Danışman Vatikan Büyükelçisi oldu

Kitabın dayanağı olan 2009 tarihli ders programının akademik danışman listesinin başında, Rıfai Tarikatı'nın kurucusu Kenan Rıfai'nin torunu olan Prof. Dr. Kenan Gürsoy yer alıyor. Felsefe profesörü olan Gürsoy, şu anda Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği görevini yürütüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber