Kurum ve İşyeri hekimlerinin yetkilendirilmesinde son tarih

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ocak 2012 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: YETKİLENDİRİLMİŞ AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI HAKKINDA DUYURU

İlgili mevzuat hükümleri uyarınca; birinci basamakta reçete ve sağlık raporu düzenleme yetkisi Aile Hekimlerine ve Yetkilendirilmiş Aile Hekimlerine aittir.

Bilindiği üzere, ilimizde 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu uyarınca 14.05.2007 tarihinden itibaren Aile Hekimliği Uygulamasına geçilmiş olup, 13.10.2010 tarihinden itibaren de tüm Türkiye'de Aile Hekimliği Uygulaması sürdürülmektedir.

Bu nedenle ilimizde Halen yetkilendirilmiş aile hekimliği belgesi bulunmayan kurum ve işyeri hekimlerinin, bundan sonraki uygulamada herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için Yetkilendirilmiş Aile Hekimliği Belgesi almaları gerekmektedir.

25 Mayıs 2010 tarih ve 27591 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği Madde 24 -(4) ?Birinci basamakta resmi reçete yazılması ve kişilerin sağlık durumuyla ilgili rapor tanziminde aile hekimi yetkilidir?, Madde 25 ? (1) ?Bakanlık dışında birinci basamak sağlık hizmeti veren; üniversiteler, askeri birlikler, hastaneler, kurum ve işyerlerinde yetkilendirilmiş aile hekimliği hizmeti verilebilir. Bu kurumlarda Bakanlığın öngördüğü eğitimleri almaları şartı ile herhangi bir suretle istihdam edilen hekimlerin talebi ve kurumlarının teklifi üzerine Valilik onayı ile kendi görev ve sorumluluk alanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla, aile hekimliği yetkisi verilir. Kurumlar bu Yönetmelikteki fiziki şartları ve teknik donanımı sağlamakla yükümlüdür. Yetkilendirilmiş aile hekimleri Bakanlıkça belirlenen hizmete özel sözleşmeyle göreve başlatılırlar. Yetkilendirilmiş aile hekimi, aile hekiminin yaptığı iş ve işlemleri yapmakla yükümlüdür.(2) Yetkilendirilmiş aile hekimi, aile hekimliği görevi dışında kalan hususlarda kendi mevzuat hükümlerine tabidir. (3) Üniversitelerin aile hekimliği anabilim dallarına ve aile hekimliği uzmanlık eğitimi veren eğitim ve araştırma hastaneleri aile hekimliği klinik şefliklerine kendilerinin talebi ve kurumlarının teklifi üzerine yetkilendirilmiş aile hekimliği yetkisi verilir. Bu birimlerde görev yapan öğretim elemanları kendi görev ve sorumluluk alanları dışında da kişi kaydı yapabilirler. (4) Yetkilendirilmiş aile hekiminden hizmet alanların aile hekimi seçme hakkı saklıdır. (5) Aile hekimliği yetkisi verilmemiş olanlar, kurum ve işyerlerinde oluşacak acil durumlarda hastaya gerekli ilk müdahaleyi yapar ve gerekirse hastane acil servisine sevk ederek en kısa süre içerisinde aile hekimini bilgilendirir. Sevk, reçete ve rapor gerektiren acil hallerde kişiyi bilgilendirir ve bilgilendirme notu ile birlikte aile hekimine gönderir. Bu kişilerin aile hekimlerince takip edilmesi zorunludur.? denilmektedir.

27 Kasım 2010 tarih ve 27768 sayılı İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik'de İşyeri Hekimi tanımlaması Madde-4-(g) ?İş Sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş hekimi? şeklinde olup, 31.12.2011 tarihli Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ?Tedavi Hizmetleri Temini ve Ödeme Esasları? Madde 4-(6) ?Kurumca verilen yetki çerçevesinde işyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimleri ile özel poliklinikler tarafından verilen sağlık hizmetleri için Kurumdan herhangi bir ücret talep edilemez. İşyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimlerince sadece yetkili oldukları işyerlerinde hizmet akdi ile çalıştırılanlara, bu işyerlerinin kamu kurumu niteliğinde olması halinde ise o iş yerinde hizmet akdiyle çalıştırılanlar ile birlikte SUT'un 1.2(1)c bendinde sayılan sigortalılara da SUT ve eki listelerde yer alan usul ve esaslar dâhilinde reçete edilmiş ilaç bedelleri Kurumca karşılanır.? Madde 4-(8) ?Altıncı ve yedinci fıkralarda belirtilen işyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimleri yetkilendirildikleri kişiler haricindeki kişilere reçete düzenlemeleri halinde kurumca ödenen reçete bedelleri bu reçeteyi düzenleyenlerden tahsil edilir.? denilmektedir.

Kurum ve işyerleri adına çalışan ?Yetkilendirilmiş Aile Hekimlerinin? Bakanlık ÇKYS Sistemine kayıtları müdürlüğümüzce yapılmakta olup, ilgili hekimlere Müdürlüğümüzce İSBS (İzmir İl Sağlık Bilgi Sistemi) şifreleri tanımlanacaktır.

Mezkûr mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; Kurum ve İşyeri hekimlerinin birinci basamakta reçete düzenleme yetkisine sahip olabilmeleri için öncelikle Yetkilendirilmiş Aile Hekimliği belgesi almış olmaları ve adlarına Yetki Belgesi tanımlanan Kurum/İşyeri Hekimlerinin, sadece Aile Hekimliği Bilgi Sistemi üzerinden kendilerine kesin olarak kayıt ettikleri kişilere reçete düzenleyebilecekleri görülmektedir. Kendilerine kesin kayıtlı olanlar haricindeki kişilere reçete düzenlemeleri halinde kurumca ödenen reçete bedelleri mevzuat gereği bu hekimlerin kendilerinden tahsil edilebilecektir. Ayrıca bu durum tespit edildiği takdirde Müdürlüğümüzce verilmiş olan Aile Hekimliği Yetki Belgesinin İptali de söz konusu olacaktır.

15.03.2012 tarihinden sonra bakanlığımızca onaylanmış bir Aile Hekimliği Bilgi Sistemini kullanmayan ve hizmet vermekle yükümlü oldukları kişileri bu bilgi sistemi üzerinden kendilerine kesin kayıtlı hale getirmeyen Yetkilendirilmiş Aile Hekimleri hakkında gerekli işlemler tesis edilecek olup; 2012 yılı için Yetkilendirilmiş Aile Hekimliği Belgesi başvuruları, ekte bulunan belgelerle birlikte İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Toplum Sağlığı Şube Müdürlüğüne yapılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber