TÜBİTAK'a 'bisikletle bir tur attırmadı' davası

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Ocak 2012 23:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türkiye'nin güneş enerjisiyle çalışan ilk bisikleti mahkemelik oldu. İşte hikâyesi: Çevresinde, çevreci kimliğiyle bilinen Ahmet Köprülü, 2003 yılının Aralık ayında, ?güneş enerjisiyle çalışan bisiklet' projesi için TÜBİTAK'ın Temiz Enerji Vakfı'na başvurdu. Köprülü, Vakıf Başkanı Prof. Dr. Demir İnan'la yaptığı görüşmede, güneş enerjisiyle çalışan bisiklet projesini anlattı. Bunun üzerine Köprülü'yle Prof. İnan mutabakata vardı, buna göre bisiklet yapılacak ve Türkiye turuna çıkması için Köprülü'ye verilecekti. Köprülü bu sözü alarak oradan ayrıldı. Süreç içinde güneş paneli sayesinde güneş enerjisiyle çalışan Türkiye'nin ilk kara aracı olan üç tekerlikli bisiklet yapıldı. Proje gerçekleşmişti.

Bisikleti vermediler

Proje, National Geographic dergisi başta olmak çok sayıda saygın yayın kuruluşunda haber olarak yer aldı. Ancak Köprülü, sabırsızlıkla beklediği Türkiye turuna çıkamadı. Çünkü TÜBİTAK güneş enerjisiyle çalışan bisikleti Köprülü'ye vermemişti. Bunun üzerine Ahmet Köprülü soluğu mahkemede aldı. Avukatı Olcay Halk Kılıç aracılığıyla ?Güneş enerjisiyle çalışan bisikletin Türkiye turu yapmak için trafiğe çıkacak şekilde kendisine verilmesi' ve 10 bin TL manevi tazminat istemiyle Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı.

Hayalleri çevre üzerine

Avukat Kılıç, mahkemeye sunduğu dilekçede, müvekkilinin tam anlamıyla bir çevreci olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: ?Müvekkil dünyanın geleceği hakkında kaygılar taşıyan bu nedenle çevre sorunlarına çözüm yolları üretebilmeyi ve bu sorunlara dikkat çekebilmeyi adeta hayatının merkezine koyan bir kişidir. Müvekkil, çevresel sorunlara o kadar büyük önem vermektedir ki, hayalleri dahi çevresel sorunların çözüm yolarına üzerine olmuştur. Verilen sözün tutulması için Köprülü 26 Mayıs 2011 tarihinde noter aracılığıyla ihtarname gönderdi. Ancak müvekkilin mutabakat koşullarının yerine getirilmesi için amacıyla yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. söz konusu proje ise daha da geliştirilerek güneş enerjisi ile çalışan bisikletler Antalya'da turizm amaçlı kullanmaya dahi başlandı. Prof. Dr. Demir İnan görüşlerini açıkladığı 2 Haziran 2011 tarihli mektubunda müvekkilinin proje fikri, planın sahibi, olduğunu kabul etmiştir. İnan, National Geographic Dergisi verdiği röportajda müvekkilinin hayalini de söylemiş ve üstü kapalı da olsa da sözlü bir anlaşmanın varlığını kabul etmiştir.?

İlk dava görüldü

Dava dilekçesi şöyle devam etti: ?Müvekkil güneş enerjisi ile çalışan bisikletle Türkiye turu yapma hayalini gerçekleştirildiğinde bu yolla kamuoyunun dikkatini de çevreye zarar vermeyen temiz enerji üzerine çekmeyi, toplumunda kendisi gibi çevresel konularda duyarlı olmasına katkı sağlamayı amaçlamıştır. Görüldüğü gibi müvekkil için salt hayal olmayıp müvekkilinin hayalinin arkasında bir amaç vardır. Ancak davalı tarafça mutabakat gereği yerine getirilmeyince, müvekkil hem hayalini gerçekleştirmemiş olmanın, hem de çok önem verdiği bir konuda faydalı bir şeyler yapmamış olmanın büyük üzüntünü yaşamıştır.?

İlk duruşmas Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde geçen perşembe yapıldı. Hâkim Mustafa Çakmak, delilerin toplanması için dava dosyasını ?ön incelemeye' alarak duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber