Hükümetle 4'üncü kez masaya oturacak olan memur sendikaları 70 milyon artış isterken, hükümet 40 milyon öneriyor. Anlaşma olmazsa grevler kapıda

Haber Giriş : 29 Ağustos 2003 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümetle 4'üncü kez masaya oturacak olan memur sendikaları 70 milyon artış isterken, hükümet 40 milyon öneriyor. Anlaşma olmazsa grevler kapıda

Uzun bir süredir sürdürülen toplu görüşmelerde hükümetle anlaşma sağlayamayan memurlar için bugün kritik bir gün! Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerde 4'üncü kez masaya oturulacak. Bu görüşmede de anlaşma sağlanamaması durumunda Kamu-Sen açlık grevi başlatacak, KESK ise iş bırakacak.

Kamu-Sen ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin arasında yapılan son görüşmelerde Kamu-Sen 2003 yılı maaşlarında yaşanan yüzde 12.2'lik kaybın karşılanmasını istedi. Kamu temsilcileri ise bu yönde bir kayıp olmadığını vurguladı. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'a 2003 yılı için 40 milyon lira seyyanen zam teklif etti, ancak Kamu-Sen'in 70 milyon lirada ısrarlı.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız memur çadırında ücret paketini hükümetten önce Tercüman'a açıkladı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, bugün hükümetle yapacağı görüşmede yüzde 12.2'lik artış talebinde ısrarlı olduklarını belirten Akyıldız, ?2003 yılını neticelendirdiğimiz takdirde 2004 yılı ile ilgili görüşmelerin daha rahat sağlanabileceğini inanıyoruz? dedi.

Kamu çalışanlarının Kamu-Sen'i takip etmelerini isteyen Akyıldız, çalışanlardan da hükümetle yapacakları toplu görüşmeler için destek istedi. Asgari geçim standartı istediklerinin altını çizen Aklıydız, ?Gelecek için adım atmaya çalışıyoruz. Kamu çalışanları sanal rakamlar istemiyor. 1 milyar 581 milyon lira dört kişilik bir ailenin geçimi için istenen paradır, bunlar sanal rakamlar değildir? dedi.

Açlık grevi kapıda

Anlaşma sağlanamama ihtimaline karşı tedbiri elden bırakmadıklarını belirten Akyıldız, istedikleri sonucun çıkmamasına karşı da hazırlıklı olduklarını ifade etti. Mutabakata varılamaması durumunda gösterecekleri tepkilerini ortaya koyacaklarını belirten Akyıldız şunları söyledi: ?Kamu-Sen'in Türkiye ile paylaştığı bir planı var. 30 Ağustos gününün akşamı illerden yürüyüşler başlatacağız. Ankara'da bu çadırda açlık grevi başlatacağız. Hemen 1 Eylül'den itibaren. 1 Eylül çok önemli çünkü Dünya Barış günü. Biz o gün 5 bin kişi ile açlık grevi yapacağız.?

Bunun dünya kamuoyununda dikkatini çekeceğini düşünen Akyıldız, ?Açlık grevi yapmak hiçbir sosyal toplum tarafından kabul edilebilir değildir. Tek başına iktidar olmuş bir siyasi irade bunu yaptırmamalıdır? diye konuştu. Ülkenin ekonomik ve dış politikada çıkmazları olduğunu savunan Akyıldız, kararlı ve tutarlı bir tavır beklediklerini söyledi. Samimiyet görmek istediklerini ifade eden Akyıldız, ?Bu açıdan bakıyoruz. Kamu çalışanları hükümetin sorumluluklarını yerine getireceğine inanmaktadır? dedi.

Toplu görüşmeye uğur getirsin diye sakal bırakan Akyıldız, ?Toplu görüşme sonucunda eğer mutabakat sağlanırsa hükümet görevini yapmıştır o zaman sakalımız kesilecektir? dedi.

Masadan hükümet çekildi

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise toplu görüşme masasından çekilen ve rakam telaffuz etmeyen, konuşmayan tarafın hükümet olduğunu savunarak, ?Masadan hükümet çekildi? dedi. Toplu görüşmenin tarafı olduklarını söyleyen Evren, ?Hükümet rakam verir ve demokratik haklarda açılım yaparsa bizi bu toplantıya çağırmak zorundadır. O zaman görüşmeden ayrılma gerekçemiz ortadan kalkar? dedi. Evren, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını, buna AKP'den rahatsız olan bütün çevrelerin de destek vereceğini söyledi. Sami Evren ve Danışma Kurulu üyeleri, 552 bin 728 imzalı dilekçeyi, TBMM Başkanlığı'na iletilmek üzere TBMM İdare Amiri Erdoğan Yetenç'e verdi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber