M. K. E. Kurumu Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Haber Giriş : 05 Eylül 2003 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
M. K. E. Kurumu Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ?9/12/1992 tarihli ve 21430 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan M. K. E. Kurumu Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin (a), (b), (ç), (ı) ve (i) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) M. K. E. K./Kurum/Teşekkül : Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü merkez teşkilatını oluşturan daire başkanlıkları ile taşra teşkilatını oluşturan, fabrika, işletme ve bölge müdürlüklerini,"

"b) Genel Müdür : M.K.E.K. Genel Müdürünü veya vekilini,"

"ç) Kurul Başkanı : M.K.E.K. Teftiş Kurulu Başkanını,"

"ı) Teşekkül Birimi : Teşekkül daire başkanlıkları ile taşra teşkilatını oluşturan, fabrika, işletme ve bölge müdürlüklerini,"

"i) Teftiş Birimi : Teşekkül daire başkanlıklarında şube müdürlüklerini, fabrika, işletme ve bölge müdürlüklerinde fonksiyon müdürlüklerini,"

MADDE 2 ?Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 6 ? Teftiş Kurulu Başkanlığı doğrudan Genel Müdüre bağlı olup, Kurul Başkanının yönetiminde, unvan ve sayıları kadrosunda gösterilen, başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile büro personelinden oluşur.

Müfettişler ve müfettiş yardımcıları sadece Genel Müdürün emri ve Teftiş Kurulu Başkanının talimatı ile hareket ederler ve Genel Müdür adına teftiş, inceleme ve soruşturma yaparlar.

Büro personeli ise, Kurul Başkanına bağlı olup, Teftiş Kurulu Başkanlığının bu Yönetmelikte belirtilen işlerini yürütür."

MADDE 3 ?Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (a) ve (b) bentlerindeki "Teşkilat" ibareleri, "Teşekkül" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4 ?Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (i) bendi eklenmiştir.

"i) Teşekkülün merkez ve taşra birimlerinde başlatılmış olan teftiş, inceleme ve soruşturmanın eşgüdümünde görevlendirildikleri takdirde, gerekli bulmaları halinde daha önce yapılmış çalışmalar ile ilgili bilgi ve belgeleri devralıp, düzenlenecek raporu Kurul Başkanlığına sunmak,"

MADDE 5 ?Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi, başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Müfettişlik Güvencesi

Madde 15 ?Teftiş hizmetleri diğer idari hizmetlerden ayrı bir kariyer olarak düzenlendiğinden; müfettişler kendi istekleri dışında veya teftiş hizmetlerinin gerekleriyle bağdaşmayan sıhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlikleri tespit edilmedikçe görevden alınamazlar ve diğer idari görevlere atanamazlar.

Sıhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlik hallerinin, yargı kararı, sağlık kurulu raporu, müfettiş raporu gibi belgelerle tevsiki esastır."

MADDE 6 ?Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 16 ? Müfettişler, kendilerine teftiş programları ile verilen işleri programlarında belirtilen süreler içinde bitirirler. Ancak, teftiş programları ile verilen teftiş görevleri, zorunlu nedenlerle süresinde tamamlanamadığı veya yapılamadığı takdirde, durum müfettiş tarafından Kurul Başkanlığına yazılı olarak bildirilir ve alınacak talimata göre hareket edilir. Süresinde tamamlanamayan veya yapılamayan teftiş görevleri, bir sonraki dönem teftiş programı müzekkeresinde belirtilerek, Genel Müdür oluru ile iptal edilir.

Verilen işin başka müfettişe devredilmemesi esastır. Ancak Teftiş Kurulu Başkanının yazılı emri veya izni ile iş, başka bir müfettişe devredilebilir. Devredilecek işler için işi devredecek müfettiş tarafından üç nüsha olarak "Devir Notu" ve "Dizi Pusulası" hazırlanır. Devir notuna, işin ne olduğu, devir gününe kadar hangi kısmının ne dereceye kadar incelendiği yazılır. Dizi pusulasında ise, devredilen işe ait belgeler, sıra numarası ile gösterilir. Devir notu ve dizi pusulasının bir nüshası, işe ait defter ve belgelerle birlikte işi devralan müfettişe imza karşılığı verilir, ikinci nüshası devreden müfettiş tarafından Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderilir, üçüncü nüsha devreden müfettişte kalır."

MADDE 7 ?Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde; dördüncü fıkrasında yer alan "sicil" ibaresi "sağlık" şeklinde değiştirilmiştir.

"M. K. E. K. Müfettiş Yardımcılığına atanmak için, 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğe? göre yapılacak A Gurubu Kamu Personeli Seçme Sınavında yeterli puanı almış olmak ve M. K. E. K. Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavını kazanmak şarttır. Sınav yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümdür. Yazılı sınav bölümünde başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmazlar. Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavının yazılı ve sözlü bölümlerinin, bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde belirtilen Müfettiş Yardımcılığı Sınav Kurulu tarafından yapılması esas olmakla birlikte, yazılı sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine veya üniversitelere de yaptırılabilir."

"Ancak, sicil ve karakter nitelikleri itibariyle müfettişlik mesleğine uygun, sağlık durumu görevin gerektirdiği yolculukları her mevsim ve her yerde yapabilmeye elverişli olan ve Teşekkülde en az yedi yıl başarılı hizmeti bulunan ve Genel Müdürlük Müşavirliği, Daire Başkanlığı, Müessese, Fabrika, İşletme ve Bölge Müdürlüğü, Bağlı Ortaklık Genel Müdürlüğü ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinden birini asaleten veya vekaleten yürütmüş olan, makina, kimya, elektrik, metalürji, elektronik, endüstri gibi Teşekkülün faaliyet alanları ile ilgili yüksek mühendis veya mühendisler, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve Teftiş Kurulu Başkanından oluşan sınav kurulunca yapılacak sınav ve mülakatı müteakip, Genel Müdür tarafından müfettiş olarak atanabilirler. Bu şekilde atanabilecek müfettişlerin sayısı, mevcut çalışan başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcısı toplam sayısının % 20 sini aşamaz."

MADDE 8 ?Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin başlığı "Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı Kurulu" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 9 ?Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 21 ? Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavının yapılacağı yer, gün ve saatleri, müfettiş yardımcısı aday adaylığı için başvuranlarda aranılan genel ve özel koşullar, başvurma yeri, şekil ve süresi ile sınav konuları, sınav tarihinden en az 60 gün önce, Resmî Gazete ile bütün yurtta yayınlanan gazetelerden birinde ilan edilir ve Teşekkülün Internet üzerindeki WEB sitesinde yapılacak ilanla duyurulur. Duyuru, sınav tarihinden en az 45 gün önce aynı ortamlarda tekrarlanır.

Müfettiş yardımcısı aday adaylarının başvuru ve kayıt süresi, sınavların başlama tarihinden en çok 30 gün öncesine kadar devam edecek şekilde belirlenir."

MADDE 10 ?Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (i) bendi eklenmiştir.

"f) En az 4 yıllık lisans öğrenim diploması veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içinde veya yurt dışındaki öğrenim kurumlarından birini bitirmiş olmak,"

"i) 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğe? göre yapılacak A Gurubu Kamu Personeli Seçme Sınavında, Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı Kurulunca tespit ve ilan edilen yeterli puanı almış olmak,"

MADDE 11 ?Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin başlığı, "Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına Başvuru İşlemleri" olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki (g) bendi ile ikinci bir fıkra eklenmiştir.

"g) A Gurubu Kamu Personeli Seçme Sınavı Sonuç Belgesi,"

"Sınav için başvurular bittikten sonra, aday adaylarının A Gurubu Kamu Personeli Seçme Sınavı numaraları, puanları, ad ve soyadları, yazılı veya elektronik ortamda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine bildirilerek, sınav sonuç belgelerinin geçerliliği ve doğruluğu teyit ettirilir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinden gelen bilgiler ile aday adaylarının verdikleri sınav sonuç belgeleri Sınav Kurulu tarafından karşılaştırılır. Sınav sonuç belgeleri geçerli olmayan başvuru sahiplerinin başvuruları iptal edilir ve durum kendilerine yazı ile bildirilir. Sınav sonuç belgesinde silinti veya kazıntı yoluyla yahut teknoloji kullanılarak değişiklik yapıldığı belirlenen aday adaylarının başvuruları iptal edilir ve haklarında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur."

MADDE 12 ?Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi, başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sınav Başvurularının Değerlendirilmesi ve Adaylık Belgesi

Madde 25 ? A Gurubu Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuç belgelerinin geçerli ve doğru olduğu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından teyit edilen ve istenen diğer belgeleri de tamam olan aday adaylarına, Teftiş Kurulu Başkanlığınca düzenlenecek fotoğraflı "Adaylık Belgesi", sınavın tarih, saat ve yerlerini de belirten bir davet yazısı ile birlikte, sınavdan en az 15 (on beş) gün önce, adayların dilekçelerinde belirttikleri yazışma adreslerine iadeli taahhütlü mektupla gönderilir.

Sınavlara, adaylık belgesi gösterilerek girilir. Belgesini kaybeden yahut belgesi kendisine ulaşmayan adaylar, sınavdan en az 1 (bir) gün önce, mesai saati sonuna kadar Teftiş Kurulu Başkanlığına başvurarak adaylık belgesini yeniletebilir."

MADDE 13 ?Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin (a) bendine aşağıdaki (9), (10), (11) ve (12) numaralı alt bentler eklenmiştir.

"9) Türk Ceza Kanununun "Birinci Kitap-Esaslar" bölümünde yer alan hükümler ile "Genel Hükümler", "Devlet İdaresi Aleyhine İşlenen Cürümler", "Ammenin İtimadı Aleyhine İşlenen Cürümler" ve "Mal Aleyhinde Cürümler" bölümleri,"

"10) Rekabetin Korunmasına Dair Kanun hükümleri, Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun hükümleri,"

"11) Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun "Umumi Hükümler" ve "Muhakeme Usulü" başlığını taşıyan hükümleri,"

"12) Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu,"

MADDE 14 ?Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Ancak, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca M. K. E. Kurumu Teftiş Kuruluna naklen tayin edilenlerden, mesleğe müfettiş yardımcısı olarak girip, başmüfettişliği iktisap etmiş olanlar ile bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilenlerden staj ve re'sen teftiş süresini başarıyla tamamlamış olanların başmüfettişliğe atanabilmeleri için, Teşekkülde geçen müfettişlik hizmet süresi aranmamakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesine göre 1 inci derece kadroya tayin edilebilme şartlarına sahip olmaları gerekir."

MADDE 15 ?Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

"Teşekkülün herhangi bir birimi, yönetmelik, genelge ve benzeri düzenlemelerle Teftiş Kurulunun denetim alanı dışına çıkartılamaz, mutat ve makul süreler haricinde ve kabul edilebilir bir gerekçe olmaksızın teftiş dışı tutulamaz."

MADDE 16 ?Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinin (a) bendinde yer alan "tüm teşkilatta" ibaresi, "Teşekkülün bütün birimlerinde" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17 ?Aynı Yönetmeliğin 65 inci maddesinin ikinci fıkrası ile (b), (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde, ayrıca maddede geçen "Cevaplı rapor" ibareleri, "Cevaplı Teftiş Raporu" şeklinde değiştirilmiştir.

"Her Teşekkül birimi için tek bir cevaplı teftiş raporu veya teftiş yazısı düzenlenmesi esas olmakla birlikte, gerektiğinde teftiş birimleri itibariyle de cevaplı teftiş raporu veya teftiş yazısı düzenlenebilir."

"b) Cevaplı teftiş raporları; Teşekkül merkez ve taşra birimlerinde, birim amirleri tarafından cevaplandırıldıktan sonra, en geç 15 (on beş) gün zarfında müfettişe iade olunur."

"d) Cevaplı teftiş raporu düzenlenmesine gerek görülmeyen hallerde teftiş yazısı düzenlenir. Teftiş yazısının bir örneği teftiş edilen birime tebliğ edilir, aslı ve yeterli sayıda örnekleri Teftiş Kurulu Başkanlığına sunulur. Teftiş Kurulu Başkanlığınca bu teftiş yazılarının bir nüshası bir müzekkere ekinde teftiş gören birimin bağlı bulunduğu Genel Müdür Yardımcısına bilgi için gönderilir."

"e) Müfettişlerce Teftiş Kurulu Başkanlığına verilen cevaplı teftiş raporları, Teftiş Kurulu Başkanlığınca bir ay içerisinde incelenir ve Başkanlık görüşünü de içeren bir müzekkere ekinde Genel Müdüre sunulur. Genel Müdür tarafından onaylanmış müzekkere ve cevaplı teftiş raporunun birer örneği, talimat gereğinin yapılması ve teftiş sonucundan bilgilerini temin için ilgili genel müdür yardımcılarına gönderilir ve sonuçları izlenir."

MADDE 18 ?Aynı Yönetmeliğin 66 ncı maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Müfettişlerce yeterli sayıda düzenlenerek Teftiş Kurulu Başkanlığına verilen inceleme raporları, Teftiş Kurulu Başkanlığınca bir ay içerisinde incelenir ve Başkanlık görüşünü de içeren bir müzekkere ekinde Genel Müdüre sunulur. Genel Müdür tarafından onaylanmış müzekkere ve inceleme raporunun birer örneği, talimat gereğinin yapılması ve inceleme sonucundan bilgilerini temin için ilgili genel müdür yardımcılarına gönderilir ve sonuçları izlenir."

MADDE 19 ?Aynı Yönetmeliğin 68 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Başkanlıkça soruşturma raporları öncelikle incelenir ve bir ay içerisinde, Başkanlık görüşünü de içeren bir müzekkere ekinde Genel Müdüre sunulur."

MADDE 20 ?Aynı Yönetmeliğin 70 inci maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"c) Genel Müdürün onayını içeren Teftiş Kurulu Başkanlığı müzekkeresi ve eki inceleme, soruşturma veya cevaplı teftiş raporları, Teşekkül genel müdür yardımcılarınca incelendikten sonra, gereği yerine getirilmek üzere, ilgili birimlere gönderilir.

Yapılan işlemler ve sonuçları hakkında en kısa zamanda Teftiş Kurulu Başkanlığına bilgi verilir."

MADDE 21 ?Aynı Yönetmeliğin 71 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 71 ? İşlemleri tamamlanmış ve kapatılmış olan raporlar en çok (5) yıl Başkanlık arşivinde muhafaza edilir, bilahare M. K. E. Kurum Arşivine teslim edilir."

Yürürlük

MADDE 22 ?Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23 ?Bu Yönetmelik hükümlerini M. K. E. Kurumu Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber