?Kurumumda yolsuzluk var' diyen başkan, TSE'ye rakip şirket kurmuş

Haber Giriş : 23 Haziran 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Kenan Malatyalı'nın, başında bulunduğu kurumla aynı faaliyetlerde bulunan bir şirket kurduğu ortaya çıktı.

Malatyalı'nın ortaklığında kurulan Global MT, başta kalite belgesi düzenlemek olmak üzere, enstitünün görev alanına giren pek çok alanda hizmet veriyor.

Kenan Malatyalı'nın, iki hafta önce bir gazeteye yaptığı ?TSE Türkiye'de yolsuzluğun kaynağı olmuş. Ben bu kurumun başındayım; ama rezaletle baş edemiyorum.? açıklaması, gözleri Türk Standartları Enstitüsü'ndeki yolsuzluk iddialarına çevirmişti. Geçen yıl sonunda, ithal ürünleri belgelendirmede yolsuzluk iddiası üzerine enstitüde üç tepe yönetici ile 14 üst düzey müdür görevden alınmıştı. Kurumun 230 bin dosyası üzerinde yapılan incelemede de bin dosyada tahrifat tespit edildi. Sanayi Bakanı Ali Coşkun, usulsüzlükle ilgili olarak, ?Bunun belgesi var. Ama rüşveti yakalayamadık.? açıklamasını yaptı. Kurumunda yolsuzluktan şikayet eden Malatyalı ile ilgili gelişme, olaya yeni bir boyut kazandırdı. Malatyalı'nın 27 Nisan 2004'te Global MT Müşteri Temsilciliği ve Organizasyon Ticaret adıyla şirket kurduğu belirlendi. Gökhan Terlemez'in ortaklığında kurulan şirketin ticaret sicil numarası 521767/0. Firmanın, Malatyalı'nın başında bulunduğu TSE ile aynı alanlarda faaliyetlerde bulunması dikkat çekiyor. Şirketin verdiği hizmetler şöyle: Her türlü sistem ve personel belgeleri almak-vermek, yurtdışı ve yurtiçi pazar araştırmaları, üretim maliyetleri, ticarete yönelik araştırmalar, araştırma-geliştirme araştırmaları, firmalara genel eğitim vermek, özel ve kamu kuruluşlarına yönetim ve danışmanlık eğitimi vermek, sistem ve organizasyonları kurmak. Kurucu ortak Kenan Malatyalı, firmadaki yerini 18 Ekim 2004'te yeğeni Adnan Malatyalı'ya devretmiş. Konuyla ilgili Zaman'a açıklama yapan Kenan Malatyalı, kendisinin aynı zamanda Çorum Ticaret ve Sanayi Odası başkanı olduğunu ve Global MT'yi işadamı kimliğiyle kurduğunu söyledi. Firmanın kuruluş amacının KOBİ'lere yurtiçi ve yurtdışı fuarlar için danışmanlık hizmeti vermek olduğunu kaydeden Malatyalı şu bilgileri verdi: ?Ben Ekim 2004'te bu şirketteki payımı sattım. Benim satmış olduğum şirket kuruluş gayesinden daha sonra ayrılmıştır. Şu an şirketin ortağı olan yeğenime de ?sat' talimatı verdim. Ona, ?Bana sonra sıkıntı oluştururlar.' dedim. Ayrıca ben TSE'de çalışıyorum diye sülalemden birinin böyle bir şirket kurma hakkı yok değil. Şu an Global MT ile hiçbir alakam yok.?

Konuyla ilgili diğer ilginç bir gelişme de, Global MT'nin ?kardeş kuruluşu' Akter'in CE belgesi vermesi. Global MT'nin ortağı Gökhan Terlemez'in, bu firmanın da kurucusu olması dikkat çekiyor. Türkiye'de TSE'nin bile vermeye yetkisi olmadığı CE belgesi, ürünlerin Avrupa'da sağlık ve kalite standartlarına uygunluğunu gösteriyor. AB ülkeleri ithalatta bu standartlara uygunluğu şart koşuyor. İngiliz firma UKAS'ın temsilcisi olarak CE belgesi veren Akter, 21 Şubat 2005'te kurulmuş. Kenan Malatyalı, 26 Nisan'da ?49. Avrupa Kalite Kongresi'nde yaptığı konuşmada, TSE'nin CE belgesi verememesinden dolayı Türkiye'nin 4-5 milyar dolar kayba uğradığını açıklamıştı. Malatyalı, kongrenin ardından Zaman'a yaptığı değerlendirmede, belge verme yetkisinin Türkiye'ye tanınmamasını ?ekonomik rant'a bağladı. Avrupa'daki bin 200 onaylı kuruluşun Türkiye'yi yeni bir pazar olarak gördüğünü vurgulayan Malatyalı, ?Bunların 80 kadarı ülkemizde temsilcilik açtı. Ellerinde çanta, kapı kapı gezip CE belgesi satıyorlar. Olay tamamen duygusal, yani para meselesi.? değerlendirmesini yaptı.

TSE Başkanı Malatyalı'nın, kurumda yolsuzluğu engelleyemediğini açıklaması, çalışanlar ve buradan hizmet alanlar tarafından tepkiyle karşılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir enstitü çalışanı, birçok personelin, akrabalarının yüzüne bakamadığını vurguluyor. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin çalıştığı enstitüsünün yarıdan fazlasının mühendis olduğuna dikkat çeken çalışan, hiç suçu olmayanların savunma dosyasına ?Belki yapmıştır' yazılarak işten atıldığını vurguluyor. Kenan Malatyalı'nın 2002'den beri kurumda başkan ve üye sıfatıyla bulunduğunu belirten kişi, ?Kendisi üç yıldır bu kurumun başında. Acaba şimdiye kadar niye bekledi?? diye soruyor.

Marmara Üniversitesi Uluslararası Kalite Uzmanı Fatih Sinan Yılmaz da, TSE'nin, çalıştırdığı mühendis ortalamasıyla Türkiye'nin seçkin kurumlarından biri olduğunu vurguluyor. Yılmaz, yıllarca ülkeye hizmet etmiş yüzlerce dürüst çalışanın rüşvetçi ilan edilerek küçük düşürülmesinin yanlış olduğunu vurguluyor. Birçok kişinin ?TSE'de çalışıyorum' demekten çekinir hale geldiğini ifade eden Yılmaz, birçoğunun kartvizit dağıtmayı bıraktığını kaydediyor. Yılmaz, Malatyalı'yı, ?Türk Standartları Enstitüsü'nde çalıştığını unutup özerk işler yapmakla' suçlayarak, ?Malatyalı, enstitünün dokusuna uymayan şahsi davranışlar sergiliyor. Bunun sebebi kendisini aklamak. Suçu kendinde aramak yerine başkalarında arıyor.? ifadelerini kullanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber