Adalet Hizmetleri Personeline Nöbet Ücreti Geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen maddeye göre hakim ve savcılar ile adli personele nöbet ücreti verilmesi hususu yasalaşmıştır. Buna göre sekiz saatten az olmamak üzere tutulan her nöbet günü için il merkezleri ve nüfusu yüzbinden fazla olan ilçelerde 1000, diğer ilçelerde ise 500 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden nöbet ücreti ödenecektir. Adli personele belirtilen oranların yarısı uygulanacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Haziran 2005 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclisin 28/06/2005 tarihli birleşiminde kabul edilen kanun maddesi aşağıda yer almaktadır.

MADDE 24 - 2802 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 54 - Hâkim ve savcılar, haftalık çalışma süresi ve günlük çalışma saatleri yönünden Devlet Memurları Kanunundaki hükümlere tabidirler. Ancak, hizmetin gerekleri ile görevin özelliklerinden doğan hallerde mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde nöbet tutarlar.
Nöbet gün ve saatleri ile nöbet tutanların dinlenme hakları, iş ve kadro durumlarına göre cumhuriyet savcıları için cumhuriyet başsavcıları, hâkimler için adlî yargı adalet komisyonu başkanları tarafından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenecek esaslara göre tespit edilir.
Özel kanunlardaki hükümler saklıdır.
Mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde bu madde kapsamında nöbet tutan adlî yargı hâkim, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcıvekili ve cumhuriyet savcılarına, karşılığında izin kullanılmasına müsaade edilmeyen ve kesintisiz sekiz saatten az olmamak üzere tutulan her nöbet günü için, il merkezleri ile en son yapılan resmî nüfus sayımına göre nüfusu yüzbinden fazla olan ilçe merkezlerinde 1 000, diğer yerlerde 500 gösterge rakamının, adlî yargıda bunlarla birlikte nöbet tutan adlî personele ise bu gösterge rakamlarının yarısının, memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bir kişiye bu şekilde ücret ödenebilecek nöbet sayısı ayda yedi günü geçemez. Nöbet ücreti ödenen günler için adlî personele ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmez. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz."

YUKARIDAKİ MADDEYE GÖRE,

1- Nöbet ücreti verilebilmesi için nöbetin Mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde tutulmuş olması gerekmektedir.

2- Nöbet karşılığında 657 sayılı Kanununun 178'inci maddesine göre her sekiz saat karşılığında bir gün hesabıyla izin verilir. Karşılığında izin kullanılmasına müsaade edilmeyen ve kesintisiz sekiz saatten az olmamak üzere tutulan her nöbet günü için ise nöbet ücreti verilecektir.

3- Adli yargı hâkim, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcıvekili ve cumhuriyet savcıları için, il merkezleri ile en son yapılan resmî nüfus sayımına göre nüfusu yüzbinden fazla olan ilçe merkezlerinde 1 000, diğer yerlerde 500 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Aylık katsayı Temmuz itibariyle 0,0406 YTL olacaktır. 1000 olarak hesap edersek; Bir gün için (kesintisiz sekiz saat) 1000*0,0406=40,6 YTL ödenecektir.

4- Diğer adli personel için, il merkezleri ile en son yapılan resmî nüfus sayımına göre nüfusu yüzbinden fazla olan ilçe merkezlerinde 500, diğer yerlerde 250 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. 500 olarak hesap edersek; Bir gün için (kesintisiz sekiz saat) 500*0,0406=20,3 YTL ödenecektir.

5- Bir kişiye bu şekilde ücret ödenebilecek nöbet sayısı ayda yedi günü geçemez. Nöbet ücreti ödenen günler için adlî personele ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmez. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber