Miting eyleminde gözaltına alınan 21 kişi tutuklandı

Diyarbakır'da, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin, valiliğin izin vermemesine rağmen düzenlemek istediği miting nedeniyle çıkan olaylar sebebiyle 21 kişi tutuklandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polise taş ve molotof attığı gerekçesiyle gözaltına alınan 87 kişiden 21'i çıkarıldığı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli hâkimleri tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

BDP, geçtiğimiz hafta sonu 'Öcalan'a Özgürlük Mitingi' düzenlemek istemiş, valilik, sorunların çözümü için oluşan ortamın provoke edileceğini belirterek izin vermemişti. Mitinge izin verilmemesine rağmen BDP'nin ısrarı nedeniyle 14 Temmuz günü Diyarbakır'da olaylar çıkmıştı. Aralarında, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP'li milletvekillerinin de bulunduğu grup, mitingin yapılmak istendiği İstasyon Meydanı'na girmek istemiş, polisin izin vermemesi üzerine olaylar çıkmıştı. Meydana girmek isteyen gruplar Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçesinde polise taş ve molotoflarla saldırmıştı.

Olaylarda polisin, tazyikli su ve biber gazı kullanarak dağıttığı eylemcilerden 87 kişiyi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 12'si Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından serbest bırakıldı, 75 kişi ise adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 35'i, savcılık ifadesinin ardından Terörle Mücadele Kanunun 10. Maddesiyle görevli hakimlere sevk edilirken, 40'ı serbest bırakıldı.

TMK 10. MADDE İLE GÖREVLİ HÂKİMLER İLK SORUŞTURMAYA BAKTI

Daha önce terör suçları kapsamında gözaltına alınanlar mahkemelere sevk edilirken 3. Yargı Paketi'nde yapılan değişiklikle getirilen ve özgürlük hakimi olarak bilinen TMK 10. Madde ile görevli hakimler ilk kez yeni sıfatlarıyla sanıkları sorguladı. Savcının hakimlere sevk ettiği 35 kişinin sorgusu dün gece yarısına kadar devam etti. Sorgunun ardından sanıklardan 21'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yeni düzenlemeyle tutuklanan sanıkların avukatları itiraz hakkına sahip. Bunun için avukatların, TMK 10'uncu maddeyle görevli 2'inci hakime, karar değişmezse 3'üncü hakime başvurma hakkı bulunuyor. 3'üncü hakim de sanıkların tutuklama kararını yerinde bulursa avukatlar, kararı veren hakime tekrar itirazda bulunabiliyor. Sanık avukatlarının itiraz hakkını kullandığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber