Bel ve boyun fıtığının tedavisinde uzay teknolojisi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzaya giden astronotlar yeryüzüne inince bel ve boyun fıtığının iyileştiği gözlenince, yerçekimsiz bir ortam oluşturarak bel ve boyun fıtığını tedavi eden 'spinal dekompresyon' yöntemi Samsun'da uygulanıyor.

NASA uzay araştırmalarında, yerçekiminin olmadığı bir ortamda astronotların omurgaları üzerindeki basıncın azaldığı, disk aralıklarının genişlediği ve bel ağrılarının rahatladığı gözlemledi. DRX9000C Spinal Dekompresyon, bu tecrübeden yola çıkarak, bel ve boyun fıtığı ağrısı çeken birçok hastanın ameliyata gerek duymadan tedavi edilebilmesi için geliştirildi.

Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, spinal dekompresyon cihazının bilimsel çalışmalarla ortaya çıktığını vurguladı. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, yöntemin; 30 dakikalık tedavi süresince disklerin arasındaki baskıyı azaltarak hasarlı bölgeye su, oksijen ve nitrojen sağlandığını belirtti. Karanfil, "Bu sayede dereceli olarak incinen disk yeniden toparlanmakta, diskin üzerindeki basınç azaltılarak, sinirlerin üzerindeki baskı hafifletilmektedir. Fıtıklaşan disk materyali geri çekildiğinde omurgadaki bozukluk iyileştirilmiş ve böylece işlevine yeniden kavuşmuş olmaktadır" dedi.

Dr. Raiba Cerrah Karanfil, DRX9000C yönteminin, ameliyat olması önerilen ya da ameliyat olup iyileşememiş bel ve boyun fıtığı hastalarında başarı oranının yüzde 74 olan ameliyatsız bir tedavi edebildiğini vurguladı. Karanfil, "Tedavi esnasında hiç bir ağrı görülmez. Hastaya ayakta uygun kemerlerin takılması ile tedaviye başlanır, sonrasında hasta tedavi yatağının tabanındaki platforma çıkar, ağırlığı ölçülüp uygun tedavi belirlenir. 30 dakika süren DRX9000C tedavisi sonrası soğuk paketler ve elektroterapi (interferans akım) uygulanır. Toplam tedavi 1.5 saattir" diye konuştu.

Yöntemin hastada herhangi bir ağrıya neden olmadığını kaydeden Dr. Rabia Cerrah Karanfil, "Ağrısız bir yöntem olan spinal dekomresyon, fıtık ve disk bozukluğuna bağlı bel ağrıları, bel- bacak ağrıları, boyun-kol ağrıları,hareket kısıtlılıkları, 6 aydan eski başarısız be ameliyatına bağlı ağrılarda etkili oluyor" şeklinde konuştu.

DRX9000C tedavisinin başarı oranının tedavinin hemen sonrasında yüzde 74 olduğunu dile getiren Dr. Karanfil, tedaviden 3 ay sonra başarı oranın yüzde 90'lara ulaştığını açıkladı. Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil tedavi hakkında şu bilgileri verdi: "Tedavinin 10. seansındaki kontrolde ağrılarda yüzde 50 ve üzerinde azalma görülür. Yeterli düzelme olunca bel ve karın kaslarını kuvvetlendirme ve esnekliği artırma egzersizlerine başlanır. Tedavinin ilk 2 haftası haftada 5'er seans, 2.ve 3. haftası haftada 3'er seans, son 2 hafta haftada 2'şer seans olmak üzere 20 seansta tamamlanır. Bel omurgasındaki kırıklar, şiddetli kemik erimesi, sekestre (omurilik kanalına parça düşmesi) disk, hamileler, spondilolistezisli hastalar tedaviye alınamazlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber