SHÇEK'e bağlı yurtlarda kalan çocukların 18 yaşından itibaren kamu kurumlarında işe yerleştirilmesine ilişkin yasa uygulanmıyor.

Haber Giriş : 29 Eylül 2003 03:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SHÇEK'e bağlı yurtlarda kalan çocukların 18 yaşından itibaren kamu kurumlarında işe yerleştirilmesine ilişkin yasa uygulanmıyor.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yetiştirme yurtlarında kalan çocukların 18 yaşından itibaren kamu kurumlarında işe yerleştirilmesine ilişkin yasa uygulanmıyor. Kamu kurumları, her yıl toplam personelinin binde 1'i oranında korumaya muhtaç çocukları alıp istihdam etmesi gerekirken, bunu sadece Sağlık ile Milli Eğitim bakanlıkları uyguluyor. Diğer kamu kurumları 3413 sayılı yasanın tanıdığı hakkı çocuklara kullandırmıyor.

Ali Samet Kılınç, Mart 2003'te 18 yaşına girdi. 3413 sayılı yasa çerçevesinde form doldurup iş bekleyenlerden. Kılınç, doğum esnasında annesini kaybetti. Üvey annesinin istememesi üzerine 8 yaşındayken Çocuk Esirgeme Kurumu'nun yuvasına yerleştirildi. 96'dan itibaren de yetiştirme yurduna gönderildi. Kışın sona ermesiyle Kılınç, 18 yaşına girip ?reşit' olduğu için yasa gereği yurttan çıkarıldı. Hayatında hiç anne şefkati görmeyen Ali Samet, kendini bir anda sokağın kucağında buldu. Gecelerini genellikle bankamatiklerde geçirdiği için Ankara'da Kızılay civarındaki bankaların personeli ile dost oldu. Kılınç, sürekli Kızılay çevresinde bulunmasından dolayı kendini tanıyanların verdiği yiyeceklerle karnını doyurdu. Çin'den gelen ucuz malları satarak eline geçen birkaç milyonla idare etmeye çalışan Kılınç, sokakta yaşamanın zorluğuna fazla dayanamayarak ?bali' kullanmaya başlamış. Ancak, Ankara Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün sokakta yaşayanlarla ilgili yaptığı denetimlerde fark edilen Kılınç, tedavi altına alınarak ?bali' bağımlılığından kurtarıldı. Kılınç, yetiştirme yurtlarından çıkanlara yönelik olarak uygulanan 3413 sayılı yasa gereği, binlerce yetiştirme yurtlu gibi işe yerleştirilmeyi bekliyor. Kılınç, şimdi bir memurun topladığı yardımlarla ucuz bir pansiyonda konaklıyor ve işe gireceği günü dört gözle bekliyor. Ali Samet Kılınç gibi sokaklara bırakılan binlerce genç, kızlar için açılan gençlik evlerine benzer yerlerin açılmasını istiyor. Ayrıca 3413 sayılı yasanın tanıdığı iş imkanı sağlanana kadar kurulacak atölyelerde hem meslek öğrenmeyi hem de para kazanmayı talep ediyor.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yetkilileri, Ankara'da kızlar için gençlik evleri bulunduğunu; erkekler için açılan benzer evlerin ise hor kullanıldığı gerekçesiyle kapatıldığını belirtiyor. Yurtta kalan birinin koruma kararının kalkmasının çocuk reşit olana kadar devam ettiğine dikkat çeken yetkililer, şu bilgileri verdi: ?Ancak bu karar, korunma kararına neden olan şartların ortadan kalkması halinde kurum yetkililerinin önerisi üzerine mahkemece çocuk reşit olmadan önce kaldırılabileceği gibi, reşit olduktan sonra da çocuğun rızası alınmak şartıyla devamı hususunda karar verilebilir. Reşit olduktan sonra korunma kararının devamı 18 yaşını tamamlamış olan korunmaya muhtaç çocuklardan, ortaöğrenime devam edenlerin 20 yaşına kadar, yükseköğrenime devam edenlerin ise 25 yaşına kadar korunma kararları uzatılabiliyor. Şu anda yurtlardaki çocukların büyük kısmı ortaöğrenime devam ederken, yüzde 3'ü de üniversitede okuyor.?

Yetiştirme yurtlarında barınanların yüzde 70'ini erkekler, yüzde 30'unu kızlar oluşturuyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber