İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

4/B'ye göre çalışanlar geçen yılın iznini bu yıl kullanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ağustos 2005 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Sayın yetkili öncelikle siteniz ve bize sağladığınız bu hizmet için size çok teşekkür etmek istiyorum. Çok faydalı bir site, memurlar ve devlet ile ilgili her türlü bilgiye hemen ulaşabiliyoruz.
Kurumumda, 657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre 2002 yılı Kasım ayından bu yana sözleşmeli personel olarak istihdam edilmekteyim. Geçen yıl yıllık iznimi iş yoğunluğu nedeniyle kullanamadım. Dolayısıyla bu yıl önce geçen yıldan kalan iznimi kullanmak üzere kurumuma izin başvurusunda bulundum. Ancak Kurum Personel Müdürlüğünce sözleşmeli personelin yıllık izinlerinin aynı yıl içinde kullanması gerektiği aksi takdirde izin haklarının yanacağı söylendi. Devlet memurlarında olduğu gibi 657/4B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin kullanmadığı kadar izin günü ertesi yıl kullanılabilir mi? Yoksa bana söylendiği gibi aynı yıl içinde kullanılmayan izin hakkı yanar mı? Bu konu hakkında Devlet Personel Başkanlığına da başvuruda bulundum ancak cevaben, sorumun tavsiye ve mütalaa niteliğinde olduğu belirtildi ve soruma yanıt alamamış oldum. 7/15754 sayılı Kararnamede de konu ile ilgili bir ifade yok. Herkes bir şey söylüyor ve benim de kafam karıştı. Gerçi son sözü Personel Müdürümüz söyledi ve iznimin yandığını söyledi. Gerekçe olarak da kullanılmayan yıllık izinlerin müteakip yıl kullanılabileceği yolunda bir ifadenin herhangi bir resmi yazılı kaynakta yer almamasını gösterdi. Şu an aynı daire başkanlığında çalıştığım 6 arkadaşımla birlikte bunun mağduriyetini yaşıyoruz. Eminim aynı konuda problem yaşayan diğer kurumlarda da bir çok kişi vardır.
Bu konu hakkında bir bilgi, belge, yaşanmış bir örnek veya başkaca bir şey varsa, beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
İyi çalışmalar, saygılarımla...

CEVAP:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin B bendinde, Sözleşmeli personel "Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Dairesi ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)" şeklinde tanımlanmış ve "Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
" hükmüne yer verilmiştir.

Anılan bendin 2 nci alt bendi hükmü uyarınca 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 5 inci maddesinde "sözleşme süreleri Bütçe Yılı ile sınırlıdır. Ancak zorunlu zamanlarda Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınmak kaydıyla iki yıla kadar sözleşme yapılabilir." ve 9 uncu maddesinde "217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir.
Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması üzerine iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir."
hükümleri yer almaktadır.

Bu itibarla, 657 sayılı kanunu 4 üncü maddesinin B bendi uyarınca çalıştırılan sözleşmeli personelin sözleşmeleri bütçe yılı ile sınırlı olması yani yıllık izinlerini o yıl içinde kullandırılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber