'Dünya da 11 tane longoz var, 2 tanesi bizdeydi, birini yok ettik'

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, "Dünya da 11 tane longoz var. 2 tanesi bizdeydi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birini yok ettik, diğerini nasıl koruyacağız bilmiyorum." dedi.

Gümrükçüoğlu, küresel ısınmanın yaşadıkları dönem içinde büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. Eski dönemlerde 150 yılda meydana gelen ısı değişikliğinin günümüzde 15 yılda gerçekleştiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, ?Bu durum, iyi bir dünya bırakmanın ötesinde bir varoluş savaş vermesi anlamına geliyor. Dünya tarihine baktığımız da iklimler defalarca kez değişmiş. Ama bugün yaşadığımız ve problem haline gelmiş olan küresel ısınma çok hızlı bir değişimi gerçekleştirdiği için büyük sorun haline gelmiş durumdadır. Ortalama olarak, +1 derece dünyanın ısısını artırmış durumdayız."

Atmosferin kirletilmesinin küresel ısınmanın nedenini oluşturduğunu anlatan Gümrükçüoğlu, "Son dönem de milyonlarca yıldır toprağın altında birikmiş karbon dediğimiz kömürü, petrolü son 150-200 yıl içerisinde çıkarttık, birden bire hepsini yaktık, hepsini bitirmedik ama çok hızlı bir şekilde yaktık. Bundan çıkan karbonun hepsi atmosfere gitti ve atmosferde karbon kolay kolay kaybolmuyor. Ortalama karbondioksitin atmosferde kalma süresi 200 yıldır. Yani 200 yıl önceki verdiğimiz karbon da atmosferde duruyor hala. Bunlar güneşten gelen ışınları atmosfere yansırken kuzeye kaçmasını engelleyip tutuyorlar. Tuttuğu zaman da şemsiye gibi dünyanın daha fazla ısınmasına neden oluyor.? şeklinde konuştu.

"SUYUN DÖNGÜSÜNÜ BOZDUK"

Karbon emisyonlarının azaltılması gerektiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, küresel ısınmanın sonuçlarıyla ilgili şunları kaydetti; "Çok şiddetli yağışlar, çok yüksek aşırı sıcaklıklar yani ölümlere neden olabilecek sıcaklık dalgaları. Bunların hepsi ekstrem hava olayları, meteorolojik olaylar. Daha önce hiç görülmemiş şiddetli kasırgalar, olanı yok edecek şiddetli kasırgalar küresel ısınmanın göstergeleri. Yeni dünyada bütün yağışların kesilmesi her yerin kurak olması, sıcak olması mümkün değil. Çünkü bir su var ve o suyun dengesi var. O suyu yok edemezsiniz, dünya içerisinde sürekli döngü halinde döner. Suyun bir damlası ne atmosfere, nede uzaya kaçmıyor. Yer altında da yok olmuyor, sürekli dönüyor. Ama biz o dönerken suyun döngüsünü bozduk.?

Sel ve kuraklıklardan Türkiye'nin de etkilendiğini belirten Gümrükçüoğlu, "Okyanus kıyısına uzak olmamıza rağmen, bu tür olaylardan deniz kıyısındaki ülkeler daha kolay etkileniyor. Ama artık hiçbir şekilde karaların ortasında büyük hortumlar görünmezken görünmeye başladı. Uzun zamandır Akdeniz üzerinde bu tür olaylar görünmeye başladı. Bu olayları meteorolojik olaylara yüklemek yerine artık tolere edilebilecek önlemler alınması gerekir. Ama biz Karadeniz'in bütün derelerinin önüne kocaman bir yol yapıyoruz, rahat rahat otomobillerle ulaşım sağlayalım diye. Karadeniz'de sel olması içler acısı bir durum. Çünkü bütün dereler tamamen denize çıkıyor. Ama biz bunların önünü kapattığımızda can kaybını önleyemeyiz." ifadesini kullandı.

Çevre kirliliği konusunda Sakarya'nın da risk altında olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, şehrin eko turizm için muhteşem bir yer olduğunu dile getirdi. Karasu ilçesinde bulunan Acarlar Longozu'nun (subasar orman) önemine dikkat çeken Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Sadece Acarlar Longozu yeter. Bu longoz başka bir ülkede olsa dünya'nın ilgi odağı haline gelir. Çünkü dünyada longozların sayısı zaten çok az. Ama biz orayı koruyamıyoruz. Dünya da 11 tane longoz var ve 2 tanesi bizdeydi. Birini yok ettik, diğerini nasıl koruyacağız bilmiyorum. Bir örnek vermek gerekirse; longozun denizle bağlantısını kesmişler, bağlantısı olması gerekiyor. Su bağlantısını kestiğiniz zaman longoz olma özelliği kalmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber