Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait yurtlarda kalan korunmaya muhtaç çocukların 18 yaşını tamamladıktan sonra işe yerleştirilmeleri uygulaması istismar ediliyor.

Haber Giriş : 14 Ekim 2003 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait yurtlarda kalan korunmaya muhtaç çocukların 18 yaşını tamamladıktan sonra işe yerleştirilmeleri uygulaması istismar ediliyor.

Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait yurtlarda kalan korunmaya muhtaç çocukların 18 yaşını tamamladıktan sonra işe yerleştirilmeleri uygulaması istismar ediliyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki yetiştirme yurtlarında kalan çocukların işe yerleştirilmesi üzerine bazı aileler anlaşmalı olarak boşanıyor. Ekonomik krizle boğuşan aileler önce çocuklarını sokağa atıyor.

Valilik çocuğun kimsesi olmadığı konusunda bir rapor hazırlayarak mahkemeye gönderiyor. Mahkeme de çocuğun kimsesi olmadığına karar vererek koruma altına aldırıyor. 18 yaşına kadar yurtta kalan çocuk Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından işe yerleştiriliyor.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü Cafer Tatlıbal, 1988 yılında çıkarılan ve kurumun koruması altında bulunan çocukların işe yerleştirilmesini zorunlu kılan 3413 sayılı yasanın istismar edildiğini belirterek, ?İş bulmanın zorluğu ve devlet işinin garanti görülmesi insanları bu tür istismarlara itiyor.? dedi. Cafer Tatlıbal, il müdürleri ile yaptığı toplantıda istismara dikkat çekerek uyarıda bulundu. Tatlıbal, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde anlaşmalı boşanmaların yanı sıra çocukların sokağa terk edildiğine işaret ederek, istismarın önlenmesi için yasadaki boşluğun bir an önce giderilmesini istedi.

Genellikle mahkeme raporlarıyla bu tür çocukların koruma altına alındığına işaret eden Tatlıbal, şöyle konuştu: ?Sokakta bulunan çocuğu ailesi kabul etmeyince, valilik çocuğun kimsesi olmadığı ile ilgili rapor hazırlayarak mahkemeye gönderiyor. Mahkeme ?kimsesi yok, sokak çocuğu' diyerek koruma altına alınması ile ilgili karar veriyor. Çocuk birkaç yıl yurtta kaldıktan sonra iş sahibi oluyor. Ayrıca yurtta kaldığı süre içerisinde ailesiyle de görüşenler oluyor.? Tatlıbal, kanundaki boşluğun ayrılmaları, boşanmaları artırdığını da dile getirdi.

Diyarbakır Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ise, hak edenleri koruma altına aldıklarını söyledi. Ancak her alanda olduğu gibi 3413'te de suiistimallerin olduğunu belirterek yetkililer son zamanlarda koruma altına alınacak çocuklarla ilgili araştırmaları sıklaştırdıklarını bildirdiler. Toplumun yasaları delmeyi âdet haline getirdiğini savunan yetkililer caydırıcı önleme olan ihtiyacı dile getirdiler. Yetkililer aşırı göçler sonucu parçalanmış ailelerin fazlalaştığı Diyarbakır'da halen koruma altında 254 çocuğun bulunduğunu ve yer olmadığı için koruma altına alınan 53 çocuğun ise sıra beklediğini bildirdiler.

1988 yılında 2828 sayılı SHÇEK Kanunu'na ek bir madde eklenerek çıkarılan 3413 sayılı kanun, her geçen yıl sayıları giderek artan korunmaya muhtaç çocukları topluma kazandırmak, öğrenimini veya 18 yaşını tamamlayarak yurttan ayrılma aşamasına gelen gençleri sosyal güvenceye kavuşturmak ve üretim sürecine katmak amacıyla çıkarıldı. Kanunda ?Kamu kurum ve kuruluşları reşit olana kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için her yıl başındaki hangi statüde olursa serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını ayırarak bu çocuklar arasında yapılacak sınavda başarılı olanlar arasında atama yaparlar.? deniliyor. 3413'ün uygulanması için SHÇEK, her yıl başında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına serbest kadrolarının binde bir oranının uygulanması amacıyla sırada bekleyen çocukların listesini gönderiyor. Her yıl koruma altına alınan ve kurumdan ayrılma aşamasına gelen yaklaşık bin 500 çocuk kamu kurumlarında istihdam ediliyor.

1988'den beri 21 bin 91 korumaya muhtaç çocuk işe yerleştirilirken, yıllara dağılımına göre 1998 yılında 2 bin 684 , 2001'de 2 bin 265 ve 1999'da 2 bin 178 çocuk işe yerleştirildi. Bu yıl ekim ayı itibarıyla işe yerleştirilen çocuk sayısı ise 599. Yıl sonuna kadar yetiştirme yurtlarında kalan korumaya muhtaç 401 çocuk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda, 750 çocuk da Milli Eğitim Bakanlığı'nda işe başlayacak.

Halen yurtlarda barınan korumaya muhtaç 98 üniversite, 104 yüksekokul, bin 639 lise ve dengi okul, bin 103 ortaokul ve bin 902 de ilkokul mezunu olmak üzere toplam 4 bin 846 kişi işe yerleştirilmek için sıra bekliyor. SHÇEK'in Türkiye genelindeki yetiştirme yurtlarında 9 bin 200 çocuk barınıyor.

Yasaya titizlikle uyanlar arasında Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, Emniyet Genel Müdürlüğü bulunurken, yasayı çıkaran TBMM başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve belediyelerin yasayı uygulamakta çekimser kalıyor. Yasa tam uygulandığı takdirde her yıl 3 bin çocuk işe yerleştirilirken, işe girmek için sırada bekleyenlerin sayısı hızla düşecek. Öte yandan yurttan ayrılarak özel sektörde işe başlayan, daha sonra yasadan yararlanmak için müracaat gençler ise sırada bekleyenlerin sayısını arttırıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber