Arsası üzerine yapılan 718 daire için ihtiyati tedbir kararı aldırdı

Erzurum'da, belediye tarafından kendisine verilen arsayı beğenmeyen vatandaş, kooperatife tahsis edilen eski arsası üzerine kurulan 718 daire için ihtiyati tedbir kararı aldırdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2012 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmar Kanunu'nun 18. maddesinin yanlış uygulanmasından ortaya çıkan durum nedeniyle mağdur edildiklerine inanan daire sahipleri de harekete geçerek yasal yollara başvurdu.

Erzurum Hilal Kent'te, 1997'de, dönemin belediye başkanı Selahattin Parlak tarafından kooperatife tahsis edilen arsa üzerine 718 daire yapıldı. Arsa sahibine ise farklı bir yer sunuldu. Ancak arsa sahibi Mahmut Kurt, kendisine verilen yerden memnun kalmayıp mahkemeye başvurdu. Kurt, arsaların üzerine yapılmış dairelerin tapularına ihtiyati tedbir yani ipotek konulmasını sağladı. İmar Kanunu'nun 18. maddesinin yanlış uygulanmasından dolayı ortaya çıkan durum nedeniyle şimdi 718 daire sahibi mağdur edildiğine inanıyor.

Erzurum Belediyesi, 'büyükşehir' olunca bazı ilçeler birleştirilip merkez ilçelere bağlandı. Erzurum Kazım Karabekir Belediyesi de Yakutiye ile birleşti. Bu birleşmeden dolayı mahkeme kararı Yakutiye Belediyesi'ne gönderildi. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, eski belediye başkanı ile arsa sahibini uzlaştırmak için bir araya getirdiklerini, ancak uzlaşmayı sağlayamadıklarını söyledi. Kendilerine ulaşan mahkeme kararıyla ilgili gerekli düzenlemeleri yaptıklarını belirten Korkut, ?Konuyu Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdik. Eğer onlar da onaylarsa, mahkeme kararı onaylanacak. Arsa, sahibine geri verilebilir.? dedi.

Korkut, eski belediye tarafından arsaya İmar Kanunu'nun 18. maddesinin dört defa uygulandığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Büyükşehir Belediyesi'nin, mahkemenin kararı çerçevesinde hazırlanan planı onaylaması durumunda arsa, sahibine geri verilecek. Bu durumda arsa sahibi daire sahiplerinden bedel isteyebilir. Dairelerin değeri, arsanın değerinden fazla olduğu için daire sahipleri de arsaları satın almak isteyebilir. Tabi vatandaşlar da bu durumda yasal haklarını kullanabilecek.?

Avukat Sadullah Kara ise konunun hukuki boyutundan çok belediyeye bakan yönünün ağır bastığını söyledi. Belediye tarafından İmar Kanunu'nun 18. maddesinin uygulandığı bir alanda vatandaşların mağdur edilmesinin doğru olmadığını ifade eden Kara, "Konu, daha önceki belediye tarafından içinden çıkılmaz bir hale getirildi. Ancak mevcut durumda o bölgeye bakan şimdiki Yakutiye Belediyesi, problemi çözmek için adım atabilir." diye konuştu.

Dava sürecinin devam ettiğini hatırlatan Kara, bu konudan dolayı mağdur olan iki taraf olduğunu dile getirdi. Kara, ?Bir yandan hakkını arayan bir arsa sahibi var. Diğer yandan ise ellerinde tapuları olan ve devletin kendilerine verdiği hakları olan vatandaşlar var. Bu problemin çözüleceği nokta, muhatap belediyenin kararı olacaktır.? diye ifade etti. Kara, mahkemenin arsayı eski sahibine vermesi için 718 tapuyla ilgili dava açılması gerektiğini, bunun da uzun yıllar alabileceğini açıkladı.

Türkiye'de İmar Kanunu'nun 18. maddesinin yanlış uygulamasından dolayı birçok vatandaşın mağdur olabildiğini aktaran Kara, burada zarara uğrayan vatandaşların kayıplarının telafi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

718 DAİRE'NİN TAPUSUNA İHTİYATİ TEDBİR

Belediye'nin verdiği arsayı beğenmeyen Mahmut Kurt, 'arsamı geri istiyorum' diyerek dava açtı. Mahkeme, daire sahiplerinin tapularına ihtiyati tedbir koydurdu. Binlerce kişiyi evsiz kalma korkusu sararken, kooperatif vasıtasıyla ev sahibi olan vatandaşlar, ellerine ulaşan mahkeme kararıyla şoke oldu. Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi'nde yaşayan 718 daire sahibi, mahkeme kararıyla tapularına ihtiyati tedbir konulduğunu öğrenince, yasal yollarla aldıkları dairelerini korumak için harekete geçti.

Ömer Nasuhi Bilmen Mahalle Muhtarı İbrahim Çelebi, 1997'de kurulan kooperatife üye olup, ev yaptıran ve belediyeden imar ve ruhsat alan vatandaşın mağdur edilmemesi gerektiğini savundu. Kısa bir süre önce burada oturan vatandaşların, tapularını alarak aileleriyle birlikte gönül rahatlığıyla oturmaya başladığını belirten muhtar Çelebi, davacı Mahmut Kurt'la ilgili, "Bir vatandaş mağdur olduğunu ileri sürerek mahkemeye başvurup 718 daire sahibinden hak talep etmiş. Ancak burada muhatap vatandaş değil, belediyelerdir. Bu insanlar, çocuğunun rızkından kısarak bu daireleri almış. Tapularını alan bu insanların dairelerine şimdi ipotek konulmuş. Bundan dolayı insanlar çok rahatsız.? şeklinde konuştu. 718 dairenin tamamına tebligat geldiğini hatırlatan Çelebi, ?Biz de avukat tutup, hakkımızı alacağız. Bu belediyenin suçunu vatandaş niye çeksin? Vatandaşa ya arazi gösterirsin ya da parasını verirsin vatandaş da razı olur.? ifadelerini kullandı.

İMAR KANUNUNUN 18. MADDESİ

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre, yapılacak arazi ve arsa düzenlemesinin nerelerde ve ne şekilde tatbik edileceği ve bununla ilgili diğer hususlara açıklık getiriliyor. Belediye ve mücavir alan sınırları ile bu sınırlar dışında düzenlenmiş uygulama imar plânı alanları içindeki binalı veya binasız arazi ve arsa düzenlemelerini kapsıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber