Zehirli mantarlara dikkat

Kütahya'nın Pazarlar ilçesi, Toplum Sağlığı Merkezi tarafından zehirli mantar uyarısı yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pazarlar İlçesi Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Dr. Musa Pınar, dağlarda yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesinden meydana gelen zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olup olmadığının sadece mikroskobik incelemeler sonucu ortaya çıktığını belirten İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Musa Pınar, kültür mantarları dışındaki mantarların vatandaşlar tarafından yenmesinin hayati anlamda çok büyük riskler taşıdığını bildirdi.

Dr. Musa Pınar, kültür mantarı dışında türü bilinmeyen mantarların zararlı olabileceğini söyledi. Beslenmede sık kullanılan yiyeceklerden olan mantarın etle aynı besleyici olduğu düşünüldüğünü anlatan Dr.Pınar, ?Mantarın besin değeri etle aynı değildir. Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyin, bu mantarlar öldürücüdür. Doğada kendiliğinden yetişen mantarları yememek gerekiyor. Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde, kalp - damar bozuklukları çarpıntı, şuur bozuklukları bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görülür. Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz? dedi.

Dr. Pınar, doğada yetişen mantarlarda yapılan incelemelerde çok tehlikeli ve öldürücü şekilde zehirli oldukları saptanan mantar türlerinin bilimsel olarak tespit edildiğini hatırlatarak, halk arasında mantarla ilgili doğru bilinen "''Bilimsel bir inceleme olmaksızın mantarın zehirli ya da zehirsizini ayırt etmek mümkün değil. Bazı köylüler bunları ayırt etmek için ilkel yöntemlere başvuruyor ama bunların hiçbirinin bilimsel geçerliliği bulunmuyor. Örneğin, zehirli mantarların parlak ve canlı renkli olduğu söylense de bu doğru değil. Ölümcül derecede zehirli olan mantarlar beyazdır. Zehirli mantarların böceklenmeyeceği söylenir ancak bu da yanlış. Çünkü 'Amanita Phalloides' en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla böcek larvaları da barındırır. Zehirli mantarın gümüş veya soğana temas edince karardığı yönündeki söylentiler de yanlış. Çünkü tüm yaşlanan mantarlar genelde kararmaya meyillidir. Kokuları ve tatlarının çok kötü olduğu yönündeki iddialar da yanlış. Çoğu zehirli mantar çok lezzetlidir. Yeterince pişirilse de zehiri geçmez. Çünkü bazı zehirlerin kimyasal yapısı ısıya dayanıklıdır.'' ve "Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez" gibi yanlışların da zehirlenme vakalarını artırdığını dile getirdi.

Dr. Pınar, Düzenli, mantarın zehirli ya da zehirsiz oluşunu ayırt eden kriterlerin yanıltıcı olduğunu vurgulayarak, ''Ölüm pahasına maceraya atılmaya gerek yok. Doğal mantarlar yerine artık kültür mantarları da oldukça yoğun olarak üretiliyor. Bu mantarlarda hiçbir risk bulunmuyor. Tüketici bu mantarları tercih etmeli'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber