İl Genel Meclisi Başkanı bu defa Tarım İl Müdürlüğü'ne sitem etti

Geçtiğimiz gün Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eğitim ve okullardaki sorunlara duyarsızlığı gerekçesi ile Şube Müdürünü istifaya davet eden Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, bu defa Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne sitem etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2012 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım memleketi Aydın'da Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin duyarsızlığı nedeniyle hem vatandaşın mağdur olduğunu hem de Aydın ve ülke ekonomisinin zarara uğratıldığını belirten Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, geçen yıl yaşanan sorunların önümüzdeki yıl yaşanmaması için 2013 bütçe görüşmeleri için İl Tarım Müdürlüğü yetkililerini İl Genel Meclisi'ne davet etti. Geçen yıl yaşanan şap hastalığı, bu yıl zeytinlerde görülen kurt olayında meydana gelen zarardan dolayı Tarım il veya ilçe müdürlüklerinde çalışan herkesin kendisini sorgulamasını isteyen İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, ?Şap vakası görüldükten 7 ay sonra bizden aşı isteyen bir tarım il müdürlüğü teşkilatı ile karşı karşıyayız. Zarar eden ise Aydın halkı? diye konuştu.

?KUŞADASI VE DİDİM'DEKİ PALMİYELER İÇİN TALEP GELİYOR, ZEYTİN KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL?

Bu yıl zeytinlerde kurt sorunu nedeniyle çiftçinin zararının milyar dolarla ifade edildiğini ve bu durumun tüm ülke ekonomisine ciddi derecede zarar vereceğini belirten Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, ?Kuşadası ve Didim'deki palmiye ağaçlarının kırmızı örümcek sorununun çözümü için 100 bin TL ödenek istendi. Aydın İl Genel Meclisi olarak bu sorunun bile çözümü için uğraş veriyoruz. Ancak incir, zeytin, kestane ve benzeri ürünler için Tarım İl lMüdürlüğü'nden hiç bir talep gelmemesinin şaşkınlığını yaşıyorum. Bütçe görüşmelerinin yapıldığı şu günlerde Aydın İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü ve yetkililerinin de çalışmalara katılması için çağrıda bulunduk. Aydın pamuk, zeytin, incir kestane gibi pek çok ürünün ana üretim merkezi. Ve binlerce vatandaşımız geçimini bu ürünlerden sağlıyor? dedi.

?ŞAP HASTALIĞI ORTAYA ÇIKTIKTAN 7 AY SONRA DESTEK İSTEDİLER?

Yaşadıklarından dolayı oldukça dertli olan ve kamuda görev yapanların halkın derdi ile dertlenmemesinden büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, ?Aydın'da 19 Aralık 2012 günü şap hastalığı görüldü. Tarım İl Müdürlüğü vakadan yaklaşık 7 ay sonra Aydın İl Genel Meclisi'ne aşı parası için geldi. Bu vakte kadar şap vakası yayılarak 86 noktaya ulaştı. 25 noktada da hastalık körelmeye başladı. Ama bu müracaat erken yapılıp aşılma ve benzeri çalışmalar anında yapılmış olsaydı çiftçi şaptan bu kadar mağdur olmayacaktı? dedi.

?TALEPLERİ OLMAYINCA BİZ ÇAĞIRDIK?

Bütçe görüşmelerinin yapıldığı şu günlerde bir çok kurum ve kuruluşun yatırım ve hizmetlerini daha iyi yapabilmek ve daha kaliteli hizmet vermek adına Aydın İl Genel Meclisi'ne proje sunup ilgili hizmetler için ödenek ayrılmasını sağladıklarını belirten Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, Tarım İl Müdürlüğü'nden bu yönde hiçbir proje ve talep gelmeyince kurum yetkililerine kendilerinin çağrı yaptığını söyledi. Güleç, ?Proje çalışmaları yapıyoruz. Maalesef Aydın'ın can damarı olan tarımla ilgili, ilgili kurumdan bir talep yok. Bunun üzerine ilgili kurum müdürlüğüne çağrı yapıp incir, zeytin, pamuk, kestane ve hayvancılık ile ilgili proje istedik? diyerek Aydın'daki Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine sitem etti.

?KURT, AYDIN ZEYTİNİNİ DEĞİL BÖLGE EKONOMİSİNİ KEMİRİYOR?

Gerekli tedbirin alınmaması ve tarımda ilaçlı mücadele yapılamaması nedeniyle bu yıl, Aydın'daki zeytinlerin yüzde 70'inde kurt sorunu yaşandığını kaydeden Hayri Güleç ?Yaşanan kurt sorunu nedeniyle üretici zeytinin salamura olarak değerlendiremeyecek. Bu da yaklaşık yüzde 40 zarar demek. Yağda da kurt nedeniyle asit yüksekliğinden kaynaklanacak ayrı bir zarar oluşacak. Bu başta Aydın ekonomisine dolayısıyla ülke ekonomisine ciddi zarar verecek. Oysa Temmuz-Ağustos aylarında belli bölgelere zeytin tuzağı kurulup belirli periyotlarda kontrol edilerek sinek görüldüğü an ilaçlama yapılsaydı bu sorun yaşanmayacaktı. Bu sorunun çözümü için dünyada uygulanan metot budur. Aydın İl Genel Meclisi olarak Tarım İl Müdürlüğü iyi bir program ve proje ile gelirse ürünlerin korunması için bütçeden para ayıracağız. Sadece Umurlu OSB'de68 iş yeri var. Bunların 50'den fazlasının ana girdisini zeytin, İncir ve Aydın'a has tarım ürünleri oluşturuyor? diye konuştu.

?TÜRKİYE'NİN CİDDİ BİR PAZAR KAYBI YAŞAMASINDAN ENDİŞELİYİZ?

Yaşanan kurt sorunu nedeniyle oluşacak zararın sadece bu yıl değil gelecek yıllarda da hem üreticiye hem de ülke ekonomisine olumsuz yansımalarından endişe edildiğini kaydeden Güleç, ?Bu yıl zeytin mahsulündeki kurt nedeniyle Türkiye ve özellikle Aydın'daki birçok ihracatçı talebi karşılayamayacak. Bu nedenle dışarıdaki birçok pazarını İspanya ve İtalya'ya kaptırarak pazar kaybedecek. Bu pazarların kazanılması daha sonraki yıllarda da kolay olmayacak? ifadelerine yer vererek yaşanacak olumsuzluk ve zararlardan doğan sorumluluğun hukuki anlamda bir şey getirmese bile vicdani anlamda bir çok kişiyi rahatsız etmesi gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber