Anayasa Mahkemesi, uygulanmakta olan Rektör seçim sistemini, Anayasa'ya uygun buldu

Haber Giriş : 12 Kasım 2003 06:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa Mahkemesi, uygulanmakta olan Rektör seçim sistemini, Anayasa'ya uygun buldu

Anayasa Mahkemesi, üniversitelerin belirlediği 6 rektör adayının Yükseköğretim Kurulu tarafından 3'e indirilerek Cumhurbaşkanı'na sunulmasını düzenleyen yasa hükmünün iptal istemini oybirliğiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi, bugünkü toplantısında, Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 3826 sayılı Yasa ile değiştirilen 13. maddesinin iptali istemini sonuçlandırdı.

Yüksek Mahkeme, iptal istemini oybirliğiyle reddetti. Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürülen, rektör seçimlerini düzenleyen maddeye göre, üniversitelerin belirleyeceği 6 aday, YÖK tarafından 3'e indirilerek Cumhurbaşkanı'na bildiriliyor. Cumhurbaşkanı da bu 3 kişi arasından birini rektör olarak atıyor.

SÜREÇ
Dönemin Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman, 2000 yılında rektör seçimi için aday olmuştu. Prof. Dr. İdiman, yapılan oylamalarda en yüksek 2. oyu almasına rağmen YÖK tarafından Cumhurbaşkanı'na bildirilen 3 kişi arasında yer almamıştı.

Prof. Dr. İdiman, bunun üzerine işlemin iptali ve işleme konu Yükseköğretim Yasası'nın rektör seçimlerini düzenleyen 13. maddesinin iptali istemiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması içinAnkara 6. İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Ankara 6. İdare Mahkemesi de söz konusu yasa hükmünün Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bulmuş ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Başvuruda, üniversitelerin seçtiği 6 adayın YÖK tarafından 3'e indirilmesinin, Anayasa'nın, ?Yükseköğretim kurumları? ve ?Yükseköğretim üst kuruluşları?nın düzenleyen 130. ve 131. maddelerine aykırı olduğu savunuluyordu. Rektörlerin, üniversitelerin belirlediği adaylar arasından Cumhurbaşkanı'nca atanabileceği öne sürülüyordu.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber