Yarın size de kayıtdışı cep mesajı gelebilir

Haber Giriş : 04 Aralık 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu, sayıları 6 milyonu bulan 'klonlanmış' telefonlar için de çözüm üretti. SIM kartını, kullandığı cep telefonu ile birlikte kayıt ettirenlerin cep telefonları bloke edilmeyecek.

Geçmiş yıllarda yurda giren ve ithalatçı firmalar tarafından tek bir seri numarasıyla piyasaya sürüldüğü için, 'klonlanmış telefon' olarak anılan cihazların Telekomünikasyon Kurumu'nun tüm telefonları sisteme entegre etme çabasından mağdur olmaması için çözüm bulundu.
5392 sayılı Telsiz Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005 tarihinden bu yana kayıtdışı cep telefonlarının sisteme entegre edilebilmesi işlemiyle uğraşan Telekomünikasyon Kurumu, ilk sonuçlara ulaştı. Türkiye genelinde 12 milyon kayıtdışı, 6 milyon da klonlanmış kayıtdışı cep telefonu olduğunu tespit eden Kurum, Turkcell, Telsim ve Avea'ya tespit ettiği cep telefonlarının seri numalarını gönderdi. Aboneleri tek tek gözden geçiren GSM operatörleri ise yarından itibaren üç gün içerisinde kayıtdışı cep telefonu kullanan abonelerine birer kısa mesaj göndermeye başlayacak. Kısa mesajda kayıtdışı cep telefonu kullanan abonelere cep telefonunun kayıtdışı olduğunu ve 5 YTL olan cezanın faturasına yansıtılacağı belirtilecek. Bu uygulamada en büyük sıkıntının ise 6 milyon adet klonlanmış kayıtdışı cep telefonundan kaynaklanacağı belirtilirken, Telekomünikasyon Kurumu, klonlanmış kayıtdışı cep telefonu sahipleri için çözüm üretti. Buna göre SIM kartı ile cep telefonunun seri numarasını kayıt ettirenlerin cep telefonları bloke olmayacak.

5 milyar dolar kayıp
Dün Tüketici Derneği (TÜDER) ve Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) gibi sektörün önde gelen sivil toplum örgütleri ile birlikte kayıtdışı cep telefonları konusunda geldikleri noktayı değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, "Kayıtdışı telefonlar ikiye ayrılıyor. Kayıtdışı yollardan ithal edilenler ve ithalatçı firmanın üşengeçliği neticesinde seri numaraları aynı olanlar" dedi. 10 yıl içerisinde Türkiye'ye 80 milyon adet cep telefonu girdiğini, 42 milyon 700 bin adet de abone bulunduğunu belirten Acarer, kayıtdışı telefonların Türkiye'ye maliyetinin 5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Cep telefonu sahiplerinin yüzde 98'inde fatura bulunmadığına da dikkat çeken Acarer, "Kayıtlı olduğunu faturası ile belgeleyebilenler, faturası ile birlikte ithalatçı firmaya giderek, ödedikleri ceza ücretini alabilecekler. Klonlanmış kayıtdışı telefonu olanlar ise, SIM kartı numaraları ile cep telefonu seri numaralarını kayıt ettirecekler. Klonlanmış kayıtdışı telefonları ondan sonra sadece kayıt yaptırdıkları SIM kartları ile çalışacak. Yani bu sayede telefonları bloke edilmemiş olacak" diye konuştu.

Sıra ikinci ellerde
Bu süreçte en büyük sıkıntının klonlanmış kayıtdışı cep telefonlarda yaşanacağını ifade eden TÜDER Başkanı Engin Başaran ise, "Bu tür cihaza sahip olan tüketicilere önerimiz cihazınızı temizlettirmekle uğraşmamaları. Çünkü esas sorun bu cihazların temizlenmesinden sonra yaşanacak. Cihazlarınızın birçok özelliği bu işlem sırasında kaybolabilir" dedi. Bu hafta içerisinde ikinci el cep telefonları için de bir yönetmelik yayınlanacağını söyleyen Başaran, ikinci el cep telefonlarının da artık kayıt altına alınacağını vurguladı. Başaran, "Artık ikinci el cep telefonu satışı yapan yerler yetki belgesi almak durumunda. Ayrıca ikinci el cep telefonlar ambalaj içerisinde ve 6 ay garantili satılacak" dedi. MOBİSAD Başkanı Murat Dursun ise, klonlanmış kayıtdışı telefonların temizlenme işini dernek olarak üstlendiklerini, bu işi illerde kuracakları cep telefonu bakım merkezlerinde yapacaklarını söyledi. Dursun ayrıca, bu işlem için 1 YTL ücret alacaklarını da sözlerine ekledi.

Arçelik ve Raks cep telefonu üretecek
Türkiye nüfusunun yüzde 52'sinin 50 yaşın altında olması ve bu nedenle cep telefonu tüketiminin yoğun olması pazara olan ilgiyi arttırıyor. Her ay ortalama 1 milyon cep telefonun satıldığı Türkiye'de telefon satışı nüfus artış oranının yüzde 60 üzerinde. Bu hareketllik yerli üreticileri de heyecanlandırıyor. Arçelik ve Raks firmalarının üçüncü nesil cep telefonu üretimi için hazırlandıkları, hatta yazılım lisanslarının onayı için Telekomünikasyon Kurumu'nun kararını bekledikleri belirtiliyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber