Üniversitelerarası Kurul bünyesindeki alt komisyonlar YÖK yasa taslağını hazırladı. Rektörler taslağı yeni YÖK Başkanı'nın görmesi için Kemal Gürüz'ün emekli olmasını bekliyor.

Haber Giriş : 28 Kasım 2003 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversitelerarası Kurul bünyesindeki alt komisyonlar YÖK yasa taslağını hazırladı. Rektörler taslağı yeni YÖK Başkanı'nın görmesi için Kemal Gürüz'ün emekli olmasını bekliyor.

AKP ile rektörler arasında gerilime neden olan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yasa taslağında çalışmalar tamamlandı. Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) bünyesinde kurulan alt komisyonlar, 20 bin öğretim üyesinden gelen görüşleri dikkate alarak taslağa son şeklini verdi. Rektörler, taslağın Milli Eğitim Bakanlığı'na gidişindeki gecikmenin bir diğer sebebi olarak YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görev süresinin dolacağı 5 Aralık tarihini gösterdi.
Mali yükümlülükler konusundaki birkaç madde üzerinde önümüzdeki hafta tekrar toplanacak olan rektörler, daha sonra hazırladıkları metni ÜAK'a sunacak. ÜAK ise 50 maddelik taslak metni görüş almak üzere üniversitelere gönderecek.
Üniversitelerden gelecek görüşlerin ardından da taslak Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulacak.
Üniversitelerden gelecek görüşlerin bekleneceğini belirten rektörler, sürecin bir ay daha uzayabileceğine dikkat çekti. Hükümetin "Aralık ayı ortasına kadar taslak metin sunulmazsa, kendi yasa taslağımızı Meclis'e göndeririz" tehdidinin hatırlatılması üzerine ise, ÜAK üyesi rektörler,
"Önemli olan sağlıklı bir yasa çıkarmak. İnatçı bir tavırla, ısrarla olmaz. Doğru bir yasa çıkarılması isteniyorsa biraz daha sabırlı olunması gerekiyor. Ne olursa olsun 31 Aralık öncesinde çıksın demek doğru değil" diye konuştu.

'Gerginlik istemiyoruz'
Rektörler, taslağın Milli Eğitim Bakanlığı'na gidişindeki gecikmenin bir diğer sebebi olarak da 5 Aralık tarihini gösterdi. 5 Aralık'ta YÖK Başkanı Gürüz'ün görev süresi dolacak. Gürüz'ün yerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atama yapacak. Hükümetle ilişkilerin daha fazla gerilmesini istemeyen rektörler, Sezer'in daha ılımlı bir ismi atayacağını belirtti. Rektörler, "Yasa taslağını hazırladık. Ancak taslağın gidişi için Kemal Gürüz'ün gitmesini bekleyeceğiz. Hükümetle daha fazla gerginlik istemiyoruz" derken, yeni YÖK Başkanı'nın da yasa taslağını görmesi gerektiğini ifade etti.

Yetkilere tırpan
Taslak YÖK Yasası'nı tamamen çöpe atmıyor. Mevcut yasanın 65 maddesinde değişiklik öngörüyor. Hazırlanan taslakla, YÖK'ün yetkileri tırpanlanacak. YÖK'ün yetkileri üniversite senatolarına ve fakülte kurullarına devredilecek. YÖK'ün rektör atamalarında oynadığı rol de azaltılacak. Mevcut sisteme göre, bir üniversitenin rektör seçimi yapıldıktan sonra, YÖK Genel Kurulu altı adayı Cumhurbaşkanlığı'na bildiriyor. Taslak yasalaşırsa, 6 rektör adayı yerine 3 rektör adayı Köşk'e gönderilecek. YÖK'te Genel Kurul'un yerini, 15 ya da 17 kişilik yürütme kurulu alacak. ÜAK ise çıkarılacak yasayla daha aktif bir yapıya kavuşacak, üye sayısı azaltılacak.
Taslak rektörlerin yetkilerini kısıtlıyor. Dekan ve yardımcı doçent atamalarında demokratik modelin işletilmesi planlanıyor. Dekan atamalarının seçimle yapılabilmesi hükme bağlanıyor. Yardımcı doçent atamaları da fakülte yönetim kurullarına devredilecek. Böylelikle, rektörler beğendikleri isimleri yardımcı doçent olarak atayamayacak.
Taslakta, rektörlerin görev süresinin 4+4 olmasına karar verildi. Her üniversitenin ihtiyacına göre bütçe uygulamasını da getirecek olan taslakla, üniversiteler kendi yönetmeliklerini belirleyecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber