Düzce Adliyesinde neler oluyor ?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Nisan 2013 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 28 Aralık 2012 tarihinde, adlî ve idarî yargıda çalıştırılmak üzere, 3.380 sözleşmeli, 665 kadrolu zabıt kâtibi alacağını, başvuruların 23 Ocak 2012 Pazartesi günü başlayıp, 3 Şubat 2012 Cuma günü mesai saati bitiminde sona ereceğine ilişkin duyuru yayımlamıştır.

Zabıt katipliği sınavına girmek isteyenler, hangi komisyonda sınava girecekler ise o adalet komisyonu başkanlıklarına müracaat etmektedirler. Zabıt katipliği ünvanına atanabilmek için, ilk başta adayların 3 dakikada 90 ve üzeri kelime yazıp yazamadıklarının tespiti açısından uygulamalı sınav daha sonra adayların mülakattaki becerilerinin ölçümü açısından ise mülakat olmak üzere iki aşamalı sınav ile kaim olmaktadır.

Zabıt katipleri, mübaşirler yani ataması doğrudan bakanlıkça yapılmayan personellerin her türlü özlük durumları, atamaları, terfileri ilgili personelin çalıştığı adalet komisyonları tarafından yerine getirilmektedir. Bu bağlamda, zabıt katipliğinin uygulamalı sınavı olan yani adayların 3 dakikada 90 kelime yazıp yazamadıklarının tespitinden sonra mülakata tabii tutulmaları da adalet komisyonları başkanlıkları tarafından yapılmaktadır.

Bu yazımızda; Düzce Adliyesinin yapmış olduğu zabıt katipliği sınavında E.M. isimli ve aday numarası 112 olan kişinin 90 kelime yazamayıp, mülakata alınan ve mülakatta elenmesinden bahsedeceğiz.

www.duzce.adalet.gov.tr adresine girildiğinde zabıt katipliği sınavına başvuranların nihai listelerinin ne olduğu, zabıt katipliği sınavını kazanan kişilerin kimlerden ibaret olduğuna ilişkin listeye ulaşılmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılması için,

a) Düzce Adliyesine zabıt katipliği sınavına başvuranların listesi

b) 90 kelime ve üzeri yazanların listesi

c) Mülakatı kazananların listelerinin açıklanması cihetine gidilmiştir.

a) DÜZCE ADLİYESİNE, ZABIT KATİPLİĞİ SINAVINA BAŞVURANLARIN LİSTESİ: Zabıt katipliğine başvuru şartlarının neler olduğu Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliğinde detaylı şekilde izah edilmiştir, kısaca bahsetmek gerekirse Kamu Personeli Seçme Sınavından en az 70 kelime alan herkes zabıt katipliği sınavına başvurabilmektedir. Düzce Adliyesine başvuranların kimler olduğuna ilişkin bilgilere http://www.duzce.adalet.gov.tr/sayfalar/Duyurular/zabitkatibiaday2013.xls adresinden ulaşılabilmektedir. Bu listeden de anlaşılacağı üzere E.M. isimli kişi 112 inci aday sırasında ve KPSS puanının 75,738 olduğu görülmektedir. Yani bu kişinin KPSS puanı zabıt katipliği sınavına başvurmaya yeterlidir.

b) 90 KELİME VE ÜZERİ YAZANLARIN LİSTESİ: Düzce adliyesinin sitesine girildiğinde, 3 dakikada 90 ve üzeri kelime yazarak mülakata girmeye hak kazanan kişilerin kimler olduğuna ilişkin listeye ulaşılmaktadır. Bu listeden de anlaşılacağı üzere, ilk başta üzerinde durmuş olduğumuz E.M. isimli kişi 83 kelime yazarak başarısız olmuştur. Yani bu kişi mülakata girmesi için gerekli olan 90 ve üzeri kelimeyi yazamadığından ötürü mülakata çağrılmaması gerekmektedir.

c) MÜLAKATI KAZANAN ADAYLARIN LİSTELERİ: Yukarıda da detaylı olarak izah ettiğimiz üzere, zabıt katipliği sınavının ikinci aşaması olan mülakat sınavını kazananların listesine ulaşmak için Düzce Adliyesinin sitesine girildiğinde, linkinde, mülakatı kimlerin kazandığı açıklanmıştır. Bu listeden de anlaşılacağı üzere, E.M. isimli kişi, uygulamalı sınavda 90 ve üzeri kelime yazamadığı halde, 90 ve üzeri kelime yazmış gibi mülakata alınmış ve mülakat sınavında başarılı olamamıştır.

Uygulamalı sınavda 90 kelime yazamadığı halde daha sonra mülakata alınan ve mülakatta hasbel kader elenen E.M. isimli kişinin sınava tabii tutulmasının ne gibi gerekçesinin olduğu izahı gerektiren başka bir konuyu oluşturmaktadır.

Esas itibari ile, adliyelere yapılan gerek zabıt katipliği gerekse mübaşirlik sınavlarında bir çok hak ihlalleri yaşanmaktadır bu olayımızda detayları ile izah etmeye çalıştığımız hususta eğer kasıt var ise (umarız yoktur) bu da yaşanmasına ramak kalan hak ihlalinin en bariz örneğini oluşturmaktadır.

Adalet Bakanlığı, personel alımındaki usulleri değiştirmelidir, zabıt katipliği sınavında çok eskiye dayanan sınav usullerini terk etmelidir, mülakat denilen sınav sistemi hakkaniyetsizliklerin en bol olduğu sistemdir.

Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliğinde adalet bölümü mezunlarına öncelik tanınır hükmü olduğu halde, maalesef bu hüküm adalet komisyonları tarafından, mübaşirlik sınavı, zabıt katipliği sınavında ve infaz koruma memurluğu sınavlarında işletilmemektedir bu da mülakat şeklinde yapılan sınav sisteminin artık bu çağın gereklerine cevap vermediği sonucunu doğurmaktadır.

Adalet Bakanlığının, zabıt katipliği sınavında yaşanılan hakkaniyetsizler başka bir dosyada daha detaylı olarak irdeleneceğinden, konu şimdilik Düzce Adliyesinin yukarıda detaylı olarak açıklanan zabıt katipliği sınavında yaşanılan sorunların deklare edilmesi ile sınırlı tutulmuştur.

Zabıt katipliği sınavında E.M. isimli kişinin mülakata girmek için yeterli kelime yazamamış olmasına rağmen neden mülakata alındığı Düzce Adliyesi tarafından ayrıca açıklanmalıdır zira bu husus akıllara “acaba” şeklinde düşünceleri getirmektedir. Düzce adliyesine ait yukarıda linkleri verilen dosyalar silinme ihtimaline binaen ayrıca kaydedilmiştir.

Konunun önemi ilgiler tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net

Adalet Personeli Kategorisi Editörü

'ÇOTANAK'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber