Pratisyen hekimler uygulamadan rahatsız

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2006 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pratisyen Hekimler Derneği Samsun Şube Başkanı Dr. Murat Erkan, en çok görünen ve sakat bırakan hastalıkların artık birinci basamak sağlık kuruluşlarında tedavi edilemez duruma geldiğini söyledi.

Bütçe Uygulama Talimatnameleri'nin sosyal güvenlik kuruluşu mensuplarının sağlık harcamalarının hangilerinin ne oranda finanse edeceğinin Maliye Bakanlığı'nca belirlendiğini belirten Dr. Murat Erkan, daha önce geri adım atılan kısıtlama uygulamasının Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'na yapılan eklerle 20 Aralık 2005 tarihi itibarıyla bütün sosyal güvenlik kuruluşları tarafından uygulanır hale geldiğini kaydetti. Sağlıkta eşitsizliklerin bütçe uygulamalarıyla derinleştiğini ve acil önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Erkan, "Son uygulamayla birlikte ülkemizde en çok görülen ve en çok sakat bırakan hastalıklar birinci basamak sağlık kuruluşlarında pratisyen hekimler tarafından tedavi edilemez hale gelmiştir. Başlıca depresyon, KOAH, astım, hiperkolesterolemi, hiperlipidemi, hipertansiyon, migren, diyabet ve üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde bilimsel olarak ilk tercih edilen etkili ilaçlar pratisyen hekimler tarafından reçete edilirse sosyal güvenlik kuruluşları tarafından geri ödenmeyecektir. Söz konusu hastalıkların tedavi adresi 2. ve 3. basamak hastanelerinde uzman hekimler olarak gösterilmektedir. Ülkemizde mevcut uzmanların il ve ilçelere dağılımı düşünüldüğünde, halkımız eşit ve ulaşılabilir bir sağlık hizmeti alamayacak, hastane sıraları, ulaşım masrafları gibi nedenlerle ilaca ulaşamayacak, tedavi olamayacak ya da cepten ödemeyi seçecektir" dedi.

Sağlık hizmeti sunma yükümlülüğünden kaçmak isteyen hükümetin, sağlık hizmetini finanse etmekten de kaçmak isteğini savunan Erkan, "Söz konusu kısıtlamalar iktidar tarafından birinci basamakta umut olarak ortaya çıkarılan, 10 günlük eğitimle aile hekimi ilan edilen meslektaşlarımızı da içermektedir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütülmeyeceği aile hekimliği uygulamasında böylece tedavi de yapılamayacaktır. Aslında hiç başlamaması gereken aile hekimliği uygulaması başlayamadan anlamsızlaşmıştır" diye konuştu.

Erkan, sağlıkta tıbbi teknoloji ve ilaç konusundaki savurganlığın önlenmesi için sosyal devlet olmanın gereği olarak sağlık hizmeti sunumu ve finansmanının devlet tarafından yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber