Sayıştay'dan o iddiaya cevap

Sayıştay anayasal bir kurum olarak, TBMM’ne doğru, yeterli, zamanlı raporlar sunmak gayreti içindedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2013 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayıştay'dan o iddiaya cevap

Sayıştay Başkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gönderilecek raporlardan "kamu zararı" bölümlerinin çıkarıldığı haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirerek, "Sayıştay anayasal bir kurum olarak, TBMM'ne doğru, yeterli, zamanlı raporlar sunmak gayreti içindedir" ifadesini kullandı.

Sayıştay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın-yayın organlarında "Kamu Zararına Perde" başlıklı Sayıştay denetim raporlarına atfen yer alan haberlere ilişkin açıklama yapma gereğinin duyulduğu belirtildi.

Sayıştay Kanunu'na göre mali denetim ve uygunluk denetiminin birlikte yürütüldüğü ancak denetim bulgularının mahiyetine göre ayrı ayrı raporlandığı kaydedilen açıklamada, yargılamaya esas raporlarla, harcama ve gelir toplama sürecinde Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile diğer mevzuata göre görevli ve sorumlu olanların kamu zararı-mali sorumluluk ilişkisinin tespit edildiği ve kamu zararının ödettirilmesi kararının verildiği ifade edildi.

Mali denetim raporlarıyla üst yöneticinin kurumsal hesap verme sorumluluğunu ilgilendiren bulguların raporlandığı kaydedilen açıklamada, bu bağlamda mali denetim raporlarında, kurumun mali tablolarını etkileyen bulgular ile genel, sistematik ve kurumsal düzeyde etki doğuran uygunluk bulgularına yer verildiğine işaret edildi.

- "Mali sorumlulukla ilgili olmayan raporlar TBMM'ye gönderilir"

Yargılamaya esas raporların hedefinin "işlem ve eylemleriyle kamu zararına yol açanların mali sorumluluğunu yargılama fonksiyonu çerçevesinde tespit etmek ve ödettirmek" olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, "Bu raporların muhatabı Sayıştay yargılama daireleridir. Bu raporlar kişisel mali sorumlulukla ilgilidir ve kamuoyuna açıklanmaz, TBMM'ye gönderilmez. Bu sorumluluk, harcama ve gelir toplama sürecinde görevli ve sorumlu olan ve esas itibariyle üst yönetici dışındaki kamu görevlilerinin sorumluluğudur" denildi.

Mali raporların hedefinin ise Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda öngörülen stratejik mali yönetim ilkeleri çerçevesinde üst yöneticinin kurumsal ve yönetsel hesap verme sorumluluğu ile ilişkili bulguları bir denetim görüşü de oluşturarak ortaya koymak olduğu belirtilen açıklamada, bu raporda doğal olarak kurumsal nitelikte etki doğuran genel uygunsuzluklar ve kurumun tablolarını etkileyen mali bulguların yer aldığı ve mali sorumlulukla ilgili olmayan bu raporların TBMM'ye gönderilerek, kamuoyuna açıklandığı kaydedildi.

- "Pembe tablo çizilmiyor"

Haberde sözü edilen "önemsiz bulunan kamu zararları" ibaresinin ise mali denetim metodolojisinin en önemli bileşenlerinden biri olduğu ifade edilen açıklamada, "raporlama önemliliği" kavramıyla ifade edilen bu bileşenin denetim görüşünün temel dayanaklarından olduğu belirtildi.

Haberin dayanağı olarak gösterilen "plan"ın Sayıştay'ın denetim raporlarından kamu zararını çıkarmaya dönük bir yol haritası değil, bir milletvekilinin yine daha önce basında yer alan ve hakkında basın açıklaması yapılan benzer bir haber üzerine hazırlanmış soru önergesine verilen cevap yazısı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Teknik ve bilimsel olan bu sürecin niteliklerinin göz ardı edilerek, TBMM'ye gönderilecek denetim raporlarında 'pembe tablo çizildiği', 'kamu zararının perdelendiği', 'önemsiz olan kamu zararlarına yer verilmeyeceği', 'önemli olan kamu zararlarına –zarar- denmeden yer verileceği' şeklinde ifadeler, gerçeği yansıtmamaktadır. Sayıştay anayasal bir kurum olarak, TBMM'ne doğru, yeterli, zamanlı raporlar sunmak gayreti içindedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber