Okullara 'Selçuklu mimarisi' yüzü tartışma konusu oldu

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu medeniyetlerinden örnekler taşıyan okul binaları tepkilere neden oldu. Sanat tarihi uzmanları ve mimarlar bunu taklitçilik olarak değerlendirerek, okulların yapay bir görüntü oluşturacağını söyledi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul binalarının yenilenmesine yönelik projesi tartışma yarattı. Projeye göre yeni yapılan okul binalarının mimarisi Anadolu medeniyetlerinin etkisinde inşa ediliyor ve Selçuklu, Osmanlı mimarisinin özelliklerinden yararlanılıyor. Bu mimariye uygun okul inşaatları da tek tek tamamlanıyor.

Üsküdar'da yapılan Fetih İMKB İlköğretim Okulu yeni okul binalarının ilk örneklerinden. Yetkililer okulun camlarının ve giriş kısmının Selçuklu mimarisini yansıttığını söyledi. Öte yandan okul binalarının çehresini tamemen değiştirecek proje mimar ve sanat tarihi uzmanlarının eleştirilerine neden oldu. Eski mimari kullanılarak yapılan binaların taklitçilikten öteye geçmeyeceğini belirten uzmanlar, okulların bulunduğu yöreye uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi.

TAKLİTÇİLİK YAPILIYOR

Mimarlar Odası Genel Sekreter Yardımcısı Aydın Kılcıoğlu, bu projeye karşı çıktıklarını, mimaride buna taklitçilik denildiğini belirterek, 'Dönemle ilgisi olmayan bir yapıyı Selçuklu ve Osmanlı dönemine uydurmak taklitçiliktir. Cephe yenilemesi yapılacaksa bunun için bir yarışma yapılır. Katılanlar binaya göre çalışmalar hazırlar. Çalışmaların sonucunda da binaya en uygun çalışma seçilir' dedi

Mimarlar Odası Genel Sekreteri Necip Mutlu da kamu binalarının yenilenirken yarışmalar düzenlenmesi gerektiğini ve hazırlanan çalışmalarda beğenilen projenin uygulanması gerektiğini belirterek, 'Selçuklu dönemi veya Osmanlı yöre mimarisi gibi tarihsel bir süreçle ilgili değerlendirme değil de yöre mimarisi kullanılabilir. Okulların olduğu yöreye uygun çalışmalar yapılabilir. Fakat bu projeyle aynı tip okullarla karşı karşıya kalınacaktır. Bu taklitçiliktir ve yapay bir görüntü oluşturur ' dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Afife Batur, mimari yol göstermelerin yanlış politikalar olduğunu belirterek, 'Bunun gibi çalışmaların örnekleri daha önce mimarlık tarihinde görüldü. Ben bu tür yapma ve estetik mimariden yana değilim. Her mimari evresi kendini temsil eder. Yol göstermeler mimariyi yozlaşmaya götürür. Ortaya çıkacak görüntüler yapmacık olacaktır. Binalar estetik bir görüntüden uzak kalacaktır' dedi.

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber