Teziç de dahil çok sayıda rektörün bilimsel makalesi bulunmuyor.

Haber Giriş : 27 Şubat 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk yükseköğretimine yön veren profesörler, bilimsel makale üretmiyor. Aralarında YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç'in de bulunduğu çok sayıda rektörün bilimsel makalesi bulunmuyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay hakkındaki iddialar sonrası Türk üniversitelerinin başarıları da tartışma konusu olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ?Neden dünyanın ilk 500 üniversitesi içinde Türk üniversiteleri yok?? sorusuyla eleştirdiği Türk üniversitelerinin, bilimsel makale fakiri olduğu ortaya çıktı.

ÜÇ AŞAMADAN GEÇİYOR

Dünya genelinde akademik puanlama ölçütü kabul edilen 3 indeks bulunuyor. TÜBİ- TAK ve YÖK, Türkiye'nin ve Türk üniversitelerinin bilimsel yayın sıralamasını, Science Citation Index, Social Science Index ve Art Humanity Citation Index'e göre yapıyor. Türk üniversitelerinde akademik unvan alabilmenin yolu da bu indekslere girmekten geçiyor. Bu üçlü değerlendirmeden geçen makalelere, daha sonra araştırma yapan diğer bilimadamları tarafından bilimsel atıf yapılıyor. Bu da hem makaleyi yazan bilimadamının uluslararası saygınlığını artırıyor, dolayısıyla üniversitesinin önemini de artırıyor.

TEZİÇ'İN HİÇ YAYINI YOK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in, yanı sıra YÖK üyeleri Ergin Nami Nomer ve Ali Ekrem Özkul'un da bugüne kadar bu kriterlere bağlı hiçbir yayını bulunmadığı öğrenildi. Necmi Yüzbaşıoğlu, Barbaros Gencer, Alparslan Işıklı ve Özgün Ökmen'in sadece 1, İlhan Tekeli'nin 2, İlkü Azrak'ın da 3 yayını bulunuyor. Öte yandan birçok rektörün akademik kariyerleri boyunca bilimsel makalesi olmadığı belirlendi. Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, Harran Üniversitesi Rektörü Uğur Büyükburç, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Metin Gürkanlar, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Necdet Hacıoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hasan Kazdağlı, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Güner Önce, Fırat Üniversitesi Rektörü M. Hamdi Muz ve İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Faruk Karadoğan'ın uluslararası indekslere girmiş bilimsel yayını bulunmuyor. Ege Üniversitesi Rektörü Ülkü Bayındır ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise 9'ar yayınla en fazla bilimsel yayını bulunan profesörler olarak göze çarpıyor.

Vakıf üniversiteleri de diğerlerinden farklı değil

YÖK tarafından vakıf üniversitelerinin başına getirilen rektörlerin durumu da aynı. 12 vakıf üniversitesi rektörünün indekslerde yer edinmiş hiçbir bilimsel yayını bulunmuyor. Yaşar Üniversitesi Rektörü Necati Şen, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Sait Sevgener, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Ahmet Serpil, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Atilla Sezgin, Okan Üniversitesi Rektörü Sadık Kırbaş, Kültür Üniversitesi Rektörü Tamer Koçel, TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi Rektörü Tahsin Kesici, Beykent Üniversitesi Rektörü Fikret Gezgin, Bilgi Üniversitesi Rektörü Lale Duruiz, Doğuş Üniversitesi Rektörü Talha Dinibütün, Maltepe Üniversitesi Rektörü Aytekin Berkmen, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Süheyl Batum'un indekslere girmiş yayını bulunmuyor.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber