Çiçek: Çıkarılan aflar suç işlemeyi teşvik etti

Haber Giriş : 04 Nisan 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de suçlarda ve suç oranlarında artış olduğunu belirterek, ?Sık sık çıkardığımız aflar, belki de yargının etkinliğini, cezaların caydırıcılığını azaltması sebebiyle, suç işlemeyi biraz daha teşvik eden, cesaretlendiren önemli bir faktör? dedi

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve ABD Yasal Sistemleri İnceleme ve Geliştirme Enstitüsü işbirliğiyle, Bahçelievler'deki Adalet Bakanlığı Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer Eğitim Merkezi'nde, ?Dönmezer Hukuk Modernizasyon Projesi? kapsamında yapılan ?Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık, Çözüm Yolları ve Polis Gözetimi Semineri?nin açılışında konuşan Bakan Çiçek, toplantının Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere hukuki boyutu da katmak için düzenlendiğini söyledi.

Bir süredir ABD ile Türkiye arasında bazı ortak çalışmalar yapıldığını, kara para, terörün finansmanı gibi pek çok konuda işbirliğini sürdürebileceklerini ifade eden Çiçek, bundan büyük fayda beklediklerini belirtti. Çiçek, ABD ile Türkiye'nin hukuk sistemlerinin ve bu alandaki geleneklerinin birbirinden farklı olduğunu, ancak her hukuk sisteminin özünde insan ve adalete erişme bulunduğunu vurgulayarak, sistemler farklı da olsa, bu sistemlerden gerekli dersler çıkarılarak kendi sistemin daha işler hale getirilebilmesi için yararlanılabileceğini kaydetti.

Toplantının kendisi açısından önemli olduğunu ifade eden Çiçek, Türkiye'de huzurun sağlanmasında, adaletin gerçekleştirilmesinde çok şey borçlu olunan yargı ve emniyet mensuplarının birlikte bu toplantıda bulunduklarını söyledi.

Emniyet ve yargının, ?et ve tırnak? gibi olduğunu, birbirinden ayrılmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Çiçek, bu işbirliğinin sağlıklı ve sık olması halinde toplumda huzuru, barışı sağlamanın o nispette kolay olacağını belirtti.

SUÇUN NEDENLERİ

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Çok değişik sebeplerden dolayı birçok ülkede ve bizim ülkemizde de, suçlarda ve suç oranlarında artış var. Suç dediğiniz olgu tek bir sebepten meydana gelmiyor. Onu doğuran birçok faktör var. Özellikle bizim ülkemiz açısından baktığımızda, işsizlik önemli faktörlerden bir tanesidir. Çok değişik sebeplerden dolayı yaşanan göç olayı bunun önemli etkenlerinden birisidir. Hiç şüphesiz çarpık kentleşme bunun bir başka faktörüdür. Yeterince tesis edemediğimiz gelir dağılımındaki adaletsizlik, suçu tetikleyen bir başka faktör olabilir. Ailevi ve ahlaki değerlerdeki aşınma bir başka önemli unsur olarak zikredilebilir.

Bunlara ilaveten bir de, sık sık çıkardığımız aflar, belki de yargının etkinliğini, cezaların caydırıcılığını azaltması sebebiyle suç işlemeyi biraz daha teşvik eden, cesaretlendiren önemli bir faktör. Aradan geçen süre içerisinde ben sayısını 48 olarak biliyorum, ne kadar doğrudur bilemem ama yanılacağımız kadar Türkiye'de af çıkarılmıştır. Böylece en ağır suçları işleyenler bile birkaç yıl içinde tekrar aramıza dönebilmiştir. Rehabilite, tedavi edilmeden ve caydırıcı etkiden nasibini almadan tekrar aramıza dönebilmiş ve yeni suçları işleyebilecek insanlar olarak tekrar aramızda dolaşabilmişlerdir. Aflara ilaveten geçmiş dönemdeki infaz kolaylığı, en az af kadar bu işe olumsuz katkı sağlamıştır.?

YARGININ İŞ YÜKÜ

Cemil Çiçek, birçok davanın zaman aşımına uğramasının da Türkiye'de yargının etkinliğini ve cezaların caydırıcılığını azaltan faktör olduğunu belirterek, yargının iş yükünün her geçen gün arttığını söyledi. Milyonlarca davanın az sayıdaki hakim ve savcı tarafından sonuçlandırılmaya çalışıldığını kaydeden Bakan Çiçek, ?Klasik yöntemlerle bunları çözebilmek ve kısa sürede neticeye ulaştırmak mümkün görünmemektedir. O nedenle yeni çözüm yollarının bulunması gerekiyor? dedi.

Çiçek, bu çerçevede, dünyada en iyi işleyen sistem ve alternatif çözüm olan ?uzlaşma? konusunun da Türk hukuk sistemine girdiğini ifade ederek, ?Yeni bir müessesedir. Birçok eksikliği olduğunu biliyoruz. Yeteri kadar işlemediğinin farkındayız ama bir adım atılmıştır. Hem hukuk davalarında hem de ceza hukuku alanında bu müesseseyi en iyi şekilde işletmemiz, belki iş yükünün azaltılması, yargılamada adalete ulaşabilme konusunda önemli bir imkan olarak karşımızda durmaktadır? diye konuştu.

Bakan Çiçek, toplantıda dile getirilecek görüşlerin, ufuk açacağını ve uygulamada yol gösterici olacağını söyledi.

HOCALARIN HOCASI DÖNMEZER

Toplantının, ?hocaların hocası? Sulhi Dönmezer anısına düzenlenmesinin ve merkezin onun adına açılmasının kendileri için önemli olduğunu belirten Çiçek, Türkiye'nin, çağdaş hukuk sistemine geçmesinde ve ceza hukuku alanında bugünkü seviyeye gelmesinde Dönmezer'e çok şey borçlu olduğunu söyledi. Çiçek, çok yönlü çalışmaların yapıldığı bugünlerde, bakan olarak onun yokluğunu en çok kendisinin hissettiğini ifade ederek, ?Bugün aramızda olsaydı, hukuk ve yargı camiası olarak karşılaştığımız sorunların çözümünde en büyük gücü ve bilgi desteğini ondan alabilirdik? dedi.

Çiçek konuşmasının ardından Sulhi Dönmezer'in kızı Zuhal Dönmezer Çakıroğlu'na bir berat ve plaket verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber