ASELSAN termal kamera sistemlerini teslim etti

ASELSAN sabit ve mobil termal kamera sistemlerinin teslimi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2013 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ASELSAN termal kamera sistemlerini teslim etti

ASELSAN, sınır güvenliği için yeni nesil termal kamera üretti

- İçişleri Bakanı Güler: - "AB ile işbirliği kapsamında önümüzdeki dönemde uygulayacağımız projelerden 2 aşamalı olarak, Türkiye'nin doğu sınırlarında mayın temizlenmesi ve sınır gözetleme kapasitesinin artırılması projesi yer alıyor. Bu projenin toplam bütçesi 105 milyon 950 bin avrodur. Bu proje kapsamında Ermenistan ve İran sınırlarında toplam 15 milyon 975 bin metrekare alanda mayın temizliği gerçekleştirilecektir" - "Sınır güvenliğini teknolojik unsurlarla güçlendirme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Sınırlarda yaşanan her türlü güvenlik sorunu ve yasa dışı geçişler iç güvenliğimizi de doğrudan etkilemektedir. İç güvenlikle ilgili tedbirlerin sınırlardan başlayarak alınması gerektiğini düşünüyoruz" - "Uzun vadeli bir hedef olarak da Bakanlığımıza bağlı yeni bir sınır güvenliği teşkilatı kurulması çalışmalarına devam ediliyor" - Mili Savunma Bakanı Yılmaz: - ''AB tarafından finanse edilen bu projede ASELSAN'ın sağladığı başarı, Türk savunma sanayinin hangi aşamaya geldiğini de gösteriyor''

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Muamer Güler, "AB ile işbirliği kapsamında önümüzdeki dönemde uygulayacağımız projelerden 2 aşamalı olarak, Türkiye'nin doğu sınırlarında mayın temizlenmesi ve sınır gözetleme kapasitesinin artırılması projesi yer alıyor. Bu projenin toplam bütçesi 105 milyon 950 bin avrodur. Bu proje kapsamında Ermenistan ve İran sınırlarında toplam 15 milyon 975 bin metrekare alanda mayın temizliği gerçekleştirilecektir" dedi.

İçişleri Bakanı Güler, "Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 2 Projesi" töreninde, Türkiye'nin bir kavşak konumunda olması sebebiyle yasa dışı sınır geçişleri ve kaçakçılık olaylarının yaşandığına dikkati çekti. Bakan Güler, Türkiye'nin sınır yönetiminde diğer ülkeler nazaran daha etkin yöntemlere başvurması gerektiğini dile getirerek, "Sınır güvenliğini teknolojik unsurlarla güçlendirmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Sınırlarda yaşanan her türlü güvenlik sorunu ve yasa dışı geçişler iç güvenliğimizi de doğrudan etkilemektedir. İç güvenlikle ilgili tedbirlerin sınırlardan başlayarak alınması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Güler, mevcut sınır güvenliğinin kapasitesinin çeşitli projelerle artırılmaya çalışıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Uzun vadeli bir hedef olarak da Bakanlığımıza bağlı yeni bir sınır güvenliği teşkilatı kurulması çalışmalarına devam ediliyor. Bugüne kadar sınır yönetimi alanında birçok AB projesi yapılmıştır. Gerek teknik gerekse araç gereç desteği anlamında birçok proje hayata geçirilmiştir. Toplam bütçesi 10 milyon 960 bin avro olan entegre sınır yönetimi aşama 1 projesi, 2010-2012 yılları arasında gerçekleşti. Bir diğer sınır projemiz entegre sınır yönetimi aşama 2 projesi kapsamında da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sınır kapılarındaki teknik altyapısı güçlendirilmiş oldu. Bu projeyle Kara kuvvetlerimize 187 adet yeni nesil sabit termal kamera, 30 adet taşınabilir termal kamera alınmaktadır."

-Modern sınır gözetimi

Sınır gözetiminin daha modern yöntemlerle yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Güler, "AB ile işbirliği kapsamında önümüzdeki dönemde uygulayacağımız projelerden 2 aşamalı olarak, Türkiye'nin doğu sınırlarında mayın temizlenmesi ve sınır gözetleme kapasitesinin artırılması projesi yer alıyor. Bu projenin toplam bütçesi 105 milyon 950 bin avrodur. Bu proje kapsamında Ermenistan ve İran sınırlarında toplam 15 milyon 975 bin metrekare alanda mayın temizliği gerçekleştirilecektir" ifadesini kullandı.

Sınırların alt yapısının iyileştirildiğini anlatan Güler, "Önümüzdeki yıl Yunanistan sınırında 80 kilometrelik bir alanda elektronik bir sınır gözetleme sistemi kurulmasını amaçlayan 29 milyon avroluk yeni bir proje var. Özellikle elektrik piyasası kanunu ile sınır güvenliğinin önemli bir unsuru olan sınır aydınlatmalarının yapılması ve tüketim giderlerinin ödenmesi görevi bakanlığımıza verildikten sonra bu alanda bazı görevleri de gerçekleştirdik. Şırnak'ta 11 üs bölgesine elektirik götürüldü. Hatay'da 30 kilometreden fazla bir sınır bölgesine aydınlatma tesis edildi" değerlendirmesinde bulundu.

Güler, kara sınırlarında yaşanan yasa dışı geçişlerin özellikle terör ve kaçakçılık olarak önlenmesi amacıyla fiziki engellerle sabit ve mobil gözetleme ekipmanlarından oluşan teknolojiyle geliştirilmiş bir sınır güvenliği tesisi için AB projelerinin yanında ulusal bütçeyle gerçekleştirilecek olan entegre sınır güvenlik sistemi projesinin de geliştirildiğini söyledi.

Güler, "Projeyle Türkiye'nin tüm kara sınırlarının 7 gün 24 saat esasıyla gözetlenmesi ve güvenliğinin sağlanması hedeflenmektedir" dedi.

Bir ülkenin sınır güvenliğinde gösterdiği zafiyetlerin komşu ve diğir ülkeleri de etkilediğini vurgulayan Güler, bu yüzden sınır güvenliğinin aynı çoğrafyada yer alan ülkelerin ortak problemi olarak görüldüğünü söyledi. Güler, ''Artık biz, AB'nin doğu sınırında olduğumuza göre bu, AB'nin bütün ülkelerini doğrudan ilgilendiren bir konudur. O halde burada uluslararası bir iş birliği de zorunlu hale gelmektedir'' dedi.

AB'nin dış sınırlarında operasyonel iş birliğinin sağlanmasından sorumlu kurumu ile veri paylaşımını içeren faaliyetlerin Bakanlığın koordinasyonunda başarılı bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Güler, şunları söyledi:

''Sınırların daha iyi ve etkili olarak korunması ülkemiz için temel bir gereksinim olduğu gibi, AB uyum çalışmaları açısından da büyük önem arz etmektedir. Nitekim entegre sınır yönetimi çalışmalarının hayata geçirilmesi 24. faslın açılış kriterlerinden biri olarak kabul edilmiş bulunuyor.

Ayrıca vatandaşlarımıza AB'de vize muafiyeti için entegre sınır yötenimi konusunda gelişme kaydedilmesi gerekiyor. Bütün bunların farkında olarak sınır güvenliğini etkinleştirme çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecektir.''

Milli Savunma Bakanlığı ile koordinasyon sağlayıp, sınırdaki bütün sorunları ele aldıkları dile getiren Bakan Güler, gelecek günlerde Bakanlar Kurulu'nda bir sunum yapacaklarını, birden fazla bakanlığı değişik mevzuatlarla ilgilendiren birçok hususun bir araya getirileceğini, hangi birimin hangi sürede hangi kaynaklarla neyi yapacağını hiçbir kurumsal taassuba kapılmadan ortaya koyacaklarını ifade etti.

-Bakan Yılmaz-

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da entegre sınır yönetimi eylem planı 2. aşama projesinin, bir Türk savunma sanayi firması olan ASELSAN'ın, uluslararası firmalarla hem fiyatta hem de kalitede rekabet ederek kazandığı bir proje olduğunu söyledi.

Yılmaz, AB tarafından finanse edilen bu projede ASELSAN'ın sağladığı başarının, Türk savunma sanayinin hangi aşamaya geldiğini de gösterdiğini aktardı.

Sınır güvenliğinin en zor konulardan biri olduğunu belirten Yılmaz, bugün hiçbir ülkenin sınır güvenliğini tam anlamıyla güvence altına alamadığını vurguladı. Yılmaz, ''İsrail, kendi duvarlarını çekti ama henüz daha yüzde 100 koruma sağlamış değil. 'Süper güç' denilen Amerika, Meksika ile olan sınırının bir kısmına duvar çekmiştir, bir kısmına elektronik sensörler yerleştirmiştir fakat yüzde 100 sınır güvenliği sağlayamamıştır'' dedi.

Sınır güvenliğinin zor olduğuğunu, kurumlar arasında iş birliği gerektirdiğini anlatan Yılmaz, sınır güvenliği projesinin sadece Türkiye'nin değil, AB'nin de menfaatine olduğunu bildirdi. Yılmaz, ''Çünkü AB'nin de sınırı Türkiye'nin sınırıyla başlıyor. Bu zor projeyi kolay yapmak için iş birliği, ortak çalışma gerekli. İşte bu projede de ortak çalışan kurumları görüyoruz'' diye konuştu.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul ise Hazine Müsteşarlığı tarafından "Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 2 Projesi Pilot ve Prototip Bölgelerde Kara ve Deniz Sınırları Gözetleme Ekipmanları Tedarik Bileşeni" başlığıyla uluslararası bir ihale açıldığını, ihaleyi fiyat ve kalite bakımından en uygun teklifi veren ASELSAN'ın kazandığını söyledi.

Baykul, ASELSAN'ın sözleşme kapsamında yeni nesil sabit ve mobil termal kamera sistemlerini geliştirdiğini, proje finansmanının yüzde 75 oranında AB genl bütçesinden, yüzde 25'inin ise ulusal bütçeden karşılandığını belirterek, İçişleri Bakanlığı Sınır Yönetimi Bürosu'nun projenin teknik koordinasyonunu yürüttüğünü kaydetti.

Sistemin nihai kullanıcısı olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın da yeni nesil sabit ve mobil termal kamera sistemlerinin kabul işlemlerini gerçekleştirdiğine değinen Baykul, geliştirilen sistemlerin teslimatlarının devam ettiğini bildirdi.

Yeni nesil termal kamera sistemleri, sınır güvenliği ihtiyaçları dikkate alınarak özel olarak tasarlanırken, ortadalga kızılötesi bantta çalışan termal görüntüleme birimi, gündüz görüntüleme birimi, lazer mesafe ölçer, sayısal manyetik pusula, küresel konumlama sistemi, operatör ve kumanda birimi, uzaktan kumanda edilebilen yönlendirme birimi ve aksesuarları içeren bir yapı sunuyor. Yeni nesil mobil termal kamera sistemi ise hafif, ergonomik ve aynı zamanda yüksek menzil performansı sağlayan elde taşınabilen bir sistemi içeriyor.

İçişleri Bakanı Muamer Güler, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve askeri erkan, konuşmaların ardından yeni nesil termal kameraları inceleyerek, gözetleme yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, sınırları güvenli olmayan ülkelerin kendi güvenliklerinin de sınırlı olabileceğini belirterek, "Avrupa'nın güvenliği, Türkiye'nin 81 ilinin güvenliğinden geçiyor" dedi.

Bağış, ASELSAN Akyurt tesislerinde düzenlenen Sabit ve Mobil Termal Kamera Sistemleri Teslimat Töreni'nde yaptığı konuşmada, projenin AB tarafından fonlanan ilk teçhizat tedarik projesi olduğunu söyledi. Bağış, ASELSAN'ın Türkiye'nin göğsünü kabartan bir kurum haline geldiğini belirterek, projenin İçişleri, Milli Savunma ve AB bakanlıkları arasındaki azimli çalışmanın eseri olduğunu ifade etti.

AB Bakanlığının projeyi AB üyeliğinin AB standartlarında güvenliğe erişmeyi gerektirmesi nedeniyle çok önemsediğini vurgulayan Bağış, "Sınırları güvenli olmayan ülkenin, güvenliği de sınırlı olur" dedi. Bağış, AB'nin sınır güvenliğine ilişkin hassasiyetini hatırlatarak, projenin Türkiye vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilmesinin de önünü açacağını dile getirerek, "Biz buarada sınırları kaldırmak için uğraşırken, Avurpa'da bazı çarpık zihniyetler, yıkılan Berlin Duvarı'nı Meriç kıyısına yeniden inşa edeceğini sanıyor. Aslında bu çabalar sadece kendi mahalleleri içinde ortaya koydukları önyargı duvarlarının kendi iç huzurlarını tehdit ettiğini eninde sonunda onlar da görecektir" diye konuştu.

AB'de yaşayan Türkiye vatandaşlarının nüfusunun 6 milyonu geçtiğini hatırlatan Bağış, "Biz AB'ye zaten girmişiz ama aramızda hala sınır tartışması varsa hala bu sınırları kaldırmak için, vatandaşlarımızın vizesiz seyahat hakkını kazanabilmek için bu kadar mücadele veriyorsak, demek ki ortaya çaba koymak lazım, işte o çabalardan birini bugün bu teslimat töreninde hep beraber gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Bağış, AB'ye kendi güvenliğinin Türkiye'nin 81 ilinin güvenliğinden geçtiğinin farkında olarak sınır güvenliğine ilşkin projelere verdiği destek için teşekkür etti. Bağış, ayrıca AB'nin İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Cecilia Malström'un ilerleyen günlerde gerçekleşecek ziyaretinde Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanacağını ve eş zamanlı olarak da vizesiz seyahat yol haritasının yürülrüğe girmesini sağlayacaklarını kaydetti.

-"Türkiye'nin sınır güvenliğinde AB ile uyum çabalarını destekleyeceğiz" -

Törende AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati de bir konuşma yaptı. Türkiye'de sınır yönetiminin coğrafi koşullar gereği zor olduğuna değinen Szombati, düzensiz göç, uyuşturucu ticareti ve Türkiye'nin üyeliğinden sonra AB'nin sınırları olacak bölgelerin mayından arındırılması gibi konularda AB ve Türkiye'nin işbirliği yapması gerektiğine işaret etti.

Szombati, "Sınır yönetimi alanında Türkiye'nin AB standartlarıyla uyum için çabalarını destekleyeme devam edeceğiz" dedi. Yüzde 75'i AB finansmanıyla desteklenen 12 milyon avroluk projenin, Türkiye'nin sınır yönetimini AB standartlarına yaklaştırmayı hedeflediğini vurgulayan Szombati, AB'nin ısrarcı olduğu "Entegre Sınır Yönetimi" kavramının, Türkiye'nin AB üyeliği için de gerekli unsur olduğunu söyledi.

Bela Szombati, "Entegre Sınır Yönetimi" nin önümüzdeki dönemde de AB'nin öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

Tören sonunda sembolik teslimat plaketlerinin takdiminin ardından, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul, kamera sistemlerini inceleyen AB Bakanı Bağış, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'e cihazlarla lgili bilgi verdi.

Bağış, inceleme sırasında kamerayı Brüksel'e yönelttiğini belirtti ve "Hep onlar (AB) mı bizi gözetleyecek, biraz da biz onları gözetleyelim" diyerek espri yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber