Meclis Genel Kurulu'nda öğretmenler konuşuldu

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, öğretmenlerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2013 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis Genel Kurulu'nda öğretmenler konuşuldu

CHP; TBMM Danışma Kurulu'nda toplanamadığı için önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 23 Kasım'da sorunlarını dile getiren öğretmenlerin gaz saldırısına uğradığını, şiddete maruz kaldığını belirterek, 11 yılda iktidarın, öğretmenlerin hiçbir sorununu çözmediğini savundu.

Dershaneleri kapatma tartışması yaşanırken, okullarda eğitim kalitesini yükseltecek önlemlerin alınıp alınmadığını soran Havutça, "Şimdi bir hesaplaşma, inatlaşma içinde dershaneleri kapatacağınızı söylüyorsunuz. Dershanelerde şu anda 53 bin öğretmen var. Siz 300 bin öğretmeni atayamazken, bu sorunu nasıl halledeceksiniz? Öğretmene siyaset yasak; ama kasaplara, manavlara, işçilere serbest..." dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, uzun yıllar öğretmenlik yaptığını ve onların durumunu en iyi bilen kişilerden biri olduğunu belirterek, iktidarları döneminde eğitimde "devrim" niteliğinde çalışmalar yapıldığını söyledi. İktidarları döneminde MEB bütçesinin her yıl ciddi oranda artırılarak en yüksek bütçeli bakanlık haline geldiğini savunan Bürge, okullaşma oranında da ciddi artış olduğunu kaydetti.

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, öneri lehindeki konuşmasında, "öğretmen para için bu işi yapmaz" diyen bir zihniyetin 11 yıllık iktidarları döneminde milli eğitim sistemini yaz boz tahtasına çevirdiğini, üniversitelerden bakanlığa getirilen bürokratların dayattıklarıyla sistemin içinden çıkılmaz hale geldiğini ileri sürdü.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, "Böyle geniş kitlenin hizmet alımında elbette sorunları var ama kimse Türkiye'de eğitime yapılan yatırımın, bütçeden alınan payın 2002'den kötü olduğunu iddia edemez. Öğretmen maaşları, derslik sayıları buna örnektir" dedi.

-Bütçe tartışması

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Grup Bşkanvekili Engin Altay, "23 Kasım'da öğretmenlere yaptığınız zulüm, kepazelik karşısında onların sorunlarını Meclis'e taşımasaydık ayıp ederdik. İçişleri Bakanı buraya gelip kendisini yetiştiren ilkokul öğretmeninden özür dilemeli" diye konuştu.

Altay, bütçeden milli eğitim yatırımlarına ayrılan payın AK Parti iktidarında düştüğünü söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da sataşma gerekçesiyle söz alarak, AK Parti iktidarının 2002 yılını kendisine milat aldığını ve önceki dönemi yok saydığını belirterek, "2002 yılında iki deprem olması ve iki ciddi kriz yaşamamıza rağmen o zaman MEB'e verilmiş bütçe, sizin bu bütçenizde yarının da altına düşmüştür. Siz öğretmene gazla, tozla, cilayla muamele yaparsınız, Milliyetçi Hareket gelecek nesillerin mimarları olarak bakar" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise bütçeden MEB'e en büyük payın aktarıldığını ifade ederek, "Öğretmenleri önemsiyoruz, değer veriyoruz. Öğretmen sayısının yarısından fazlası, bu iktidar döneminde alındı, alınmaya da devam edecek. Bütçelerde inanılmaz artış var. İmkanlar artıkça milli eğitim payını artırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Öte yandan, Başkanvekili Meral Akşener, önerinin görüşmelerinde Genel Kurul'da uğultu olduğunu ve konuşmacıyı dinlemekte zorluk çektiklerini ifade eden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'ya, "Fi tarihinde zaptiye nazırlığı yaptım ama burada yapamam" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber