Yan sanayi cep'e girdi

Türkiye'nin ilk yerli cep telefonunun üretildiği Manisa, katma değerli ürün liginin zirvesine yerleşti. Kilo başına ihracatta ikinci olan il, Türkiye'nin ilk cep yan sanayisini de yarattı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Ocak 2014 06:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yan sanayi cep'e girdi

METİN CAN

Türkiye'nin üretim üslerinden Manisa, hükümetin ihracattaki hedeflerine paralel olarak son dönemde rotayı katma değeri yüksek ürünlere kaydırmayı başardı. Şehirdeki yerli ve yabancı şirketler, KOBİ'lerle birlikte üst düzey teknolojiyle üretim yapıyor. Bu gelişmeye son olarak da cep telefonu ve tablet sanayisi eklendi. Turkcell, Vodafone ve Vestel'in yerli telefon üretiminde ilk tercih olan şehir, bu rüzgarla atağa kalktı. Manisa Türkiye'nin ilk yerli cep telefonuna ev sahipliği yaparken birçok şirketi de ihya edecek. Şehrin girişimci KOBİ'leri gerek yazılım gerekse tedarik ürünlerinde önemli roller üstlendi. Manisalı KOBİ'ler, Türkiye'nin cep telefonu yan sanayisini yarattı.

KATMA DEĞERDE İKİNCİ OLDU

Şehirdeki devlerle birlikte katma değerli ligde üretime geçen KOBİ'ler bu alanda Türkiye'ye 15'ten fazla patent kazandırdı. KOBİ'lerin buluşları arasında tablet ve cep telefonlarını daha da hafif hale getirecek özel bir hammadde de yer alıyor. Beyaz eşya ve elektronik ürünlerdeki deneyim ve yerli cep telefonu üretimine ev sahipliği Manisa'yı, katma değerli ürün liginin zirvesine çıkardı. Kilo başına ihracat gelirinde ikinci sıraya yerleşen il, Türkiye'nin koyduğu 2023 hedefine en hızlı ilerleyen kentler arasında yerini aldı.

VERGİ GELİRİ BEŞE KATLADI

Mali ye Bakanlığı verilerine göre Manisa'da 5 yıllık dönemde mükellef sayısı yüzde 13 arttı. Buna karşılık vergi tahsilatındaki artış oranı yüzde 90 oldu. İlden geçen yıl 2.4 milyar TL vergi tahsil edildi. Manisa OSB ise Türkiye'nin ihracat şampiyonları arasında yer alıyor. Yıllık 8 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiren bölge, 45 bin kişiye de iş imkanı sağlıyor. Yüzde 100 yabancı sermayeli firmaların da bulunduğu şehir, geçtiğimiz aylarda Avrupa'nın yatırıma en uygun kenti seçildi.

HAFTANIN İCADI

Fındık kabuğundan mobilya

Türkiye geri dönüşüm teknolojilerinde dünya sıralamasında kendine yeni yeni yer bulmaya başladı. Yıllık 4 milyar liranın üzerindeki ciro, ülkeyi bu alanda 36'ıncı konuma yükseltti. Ancak bu konuda KOBİ'lerin ilginç buluşları sayesinde hacim her geçen gün artıyor. Bu firmalardan biri olan Mikrosan, kuruyemiş atıklarından mobilya üretmeyi başardı. Şirket, üç yıllık çalışmanın ardından çöpe atılan binlerce ton fıstık ve fındık kabuğundan profil üreten makine geliştirdi. Makinenin ilk yurtdışı turundan büyük ilgiyle dönen Mikrosan, ihracata başladı.

KOBİ AKADEMİ

Sınıfta 100 TeknoKOBİ var

Manisa'nın teknoloji birikiminde Celal Bayar Üniversitesi'nin de etkisi var. Kurum, sanayide ilginç işbirliklerine imza atıyor. Bunlardan biri de TeknoKOBİ projesi. KOBİ'lerin akademisyenlerle birlikte inovatif ve katma değerli üretim yapmasını hedefleyen proje kapsamında 100'e yakın şirketle işbirliğine gidildi. Projede firmaların sağlık röntgeni de çekiliyor. Bunun sonucunda akademik çözümlerle şirkete danışmanlık yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber