2005'ta üniversiteli işşiz sayısı 57 bin kişiye düştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2006 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de işsiz yüksekokul ve üniversite mezunlarının sayısında 2003 ve 2004 yıllarında artış olurken, 2005 yılında düşüş görüldüğü bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesini yanıtlarken, Türkiye'de işsiz yüksekokul ve üniversite mezunlarının sayısıyla ilgili bilgi verdi.

Başesgioğlu, Türkiye İş Kurumu kayıtlarına göre yıllar itibariyle yüksekokul ve üniversite mezunu işsiz sayısının 2002 yılında 21 bin 523, 2003'te 46 bin 625, 2004'te 76 bin 724, 2005'te ise 57 bin 892

olduğunu bildirdi.

2003 ve 2004 yıllarında kuruma kayıtlı işsiz üniversite ve

yüksekokul mezunu gençlerin sayısında artış meydana gelirken, 2005 yılı itibariyle düşüş görüldüğüne işaret eden Başesgioğlu, "Kurum kanalıyla 2003-2004 yılları arasında; 341'i ABD, 844'ü Avrupa ülkeleri, 374'ü Türk cumhuriyetleri ve 602'si çeşitli ülkeler olmak üzere toplam 2 bin 161 yüksekokul ve üniversite mezunu gencimiz yurtdışına gitmiştir" dedi. Nitelikli beyin gücü göçünün önlenmesi ve tersine çevrilmesinde hükümet, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydeden Başesigoğlu, nitelikli işgücünün ülke içinde verimliliğini sağlayarak, yurtdışına kaçışının önlenmesinin ancak böyle bir koordinasyonun oluşturulması ve sürdürülmesine bağlı olduğunu vurguladı. Son yıllarda istihdam yapısının tarım sektöründen sanayi ve hizmetler sektörüne doğru yönelmesi ve tarımın toplam istihdamdaki payının düşmesinin, hem daha kalifiye işgücünün istihdam edilmesini kolaylaştırdığına, hem de toplam verimliliği artırdığına işaret eden Başesgioğlu, şunları kaydetti: "Ülkemizde son yıllarda toplam üretim ve verimlilik, istihdama nazaran daha fazla artmıştır ve bunun en önemli nedenleri, teknolojik gelişmeler ve daha kalifiye işgücünün istihdam edilmesidir. Tarım sektörünün göreceli büyüklüğünün azaltılması ve ortaya çıkan atıl işgücünün kalifiye işgücüyle daha yoğun teknoloji gerektiren sektörlere aktarılması; hem nihai üretim artışının sağlanması hem de kalifiye işgücü istihdamının sağlanması ve farklı arayışlara girmesinin önlenmesi açısından önemli ve ülkemiz açısından önceliklidir."

ARAŞTIRMA PROJELERİ

Beyin göçünün önlenmesi ve nitelikli işgücünün istihdamının sağlanması amacıyla TÜBİTAK'ın 2010 yılına kadar uygulanmak üzere, özellikle başarılı bilim adamlarına ve öğretim üyelerine yönelik "ussal projeler" hazırladığını belirten Başesgioğlu, "Bu sayede bilim adamlarımız ve öğretim üyelerimiz, kendi ülkelerinde istedikleri çalışmaları yapabilecek ve kendilerini geliştirmek amacıyla yurtdışına yönelmek zorunda kalmayacaklar" dedi.

Başesgioğlu, bir üniversitede, "AB'ye Giriş Sürecinde Avrupa ve ABD'ye Türk Beyin Göçünün Karşılaştırmalı Analizi" adı altında yürütülen proje çerçevesinde, Türkiye'de eğitim görmüş ve değişik nedenlerle yurtdışına göç etmiş bilim adamlarının göç etme nedenleri ve dünya çapında demografik ve mesleki dağılımlarının araştırıldığını ifade etti. Başesgioğlu, bir yıldır devam eden proje sonucunda, yurtdışına yerleşen nitelikli işgücünün Türkiye'den gidiş nedenleri ve dönüş hakkındaki düşünceleriyle Türkiye'den beklentileri irdelenerek, alınacak sonuçlara göre, yapılan çalışmaların revize edileceğini söyledi.

Başesgioğlu, "Beyin göçünün önlenmesi, kalifiye işgücünün hak ettiği ve layık olduğu şekilde istihdam edilmesine bağlıdır. Bu kapsamda gerek devlet kurumlarına gerekse özel sektöre ve toplumun tüm kuruluşlarına, önemli sosyal görevler düşüyor. Konuyla ilgili politikaların belirlenmesi, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve alınan kararların uygulanması konusunda gerekli çalışmalar sürdürülmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber