Her şeyi aynı olan iki memur arasında 329 TL'lik maaş farkı olabilir

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Mayıs 2014 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Her şeyi aynı olan iki memur arasında 329 TL'lik maaş farkı olabilir

Geçen haftaki yazımızda unvanı, derecesi ve kademesi aynı olan iki memurun maaşı arasında 124 TL'lik fark olabileceğini ifade etmiştik. Bu günkü yazımızda ise unvanlar arttıkça maaş farkının daha fazla olabileceğini göstereceğiz.

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra emekli maaş hesabı ve emekli kesintilerine esas kazançlarda köklü değişiklikler olmuştur. 5434 sayılı Kanuna göre emekli kesintisine tabi olmayan bazı ödemelerden 5510 sayılı Kanuna göre emekli kesintisi yapılmaktadır.

Bu kesintilerden en önemli kalemler ise özel hizmet tazminatı ile makam ve temsil tazminatlarıdır. İşte bu değişiklik, her şeyi aynı olan ama tabi oldukları kanunlar farklı olan iki memur arasındaki maaş farklılığının temel sebebidir.

İsterseniz örnek üzerinden konuyu açıklayalım. Her iki memur da Müsteşar olsun. Ancak, birisi 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak göreve başlamıştır, diğeri ise 5434 sayılı Kanun'a göre işe başlamıştır. Bu vesileyle Müsteşarların maaşlarını da açıklamış olalım.

5434 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yapan Müsteşarlar 8.043 TL net maaş alırken, 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yapan Müsteşarlar ise 7.714 TL net maaş almaktadırlar. İki müsteşarın maaşı arasında ise 329 TL'lik maaş farkı oluşmaktadır. Bu farkın temel sebebi ise brüt maaştan yapılan emekli kesintilerinin farklı olmasıdır. Oyucularımızdan zenginin maaşı züğürtün çenesini yorarmış diyenler de çıkacaktır ama varsın olsun. Kime nasip kime kısmet.

Mehil müddeti sonrasında eski kadroma dönebilir miyim?

SGK Denetmen Yardımcısı olarak çalışmaktayken Maliye Uzman Yardımcılığını kazandım ve 16 Nisanda Denetmenlik görevinden ayrıldım ve şuanda mehil süresini kullanıyorum. Mehil sürem 1 Mayıs'ta dolacak. Bazı kişisel nedenlerimden dolayı eski kurumumda kalmak istiyorum. Mehil süresi dolmadan eski görevime geri dönebilir miyim? Bu arada geçirmiş olduğum süreleri yıllık iznimden düşülebilir mi? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

657 sayılı Kanunun 62 ve 63 üncü maddelerinde yer değiştirmelerde nasıl bir süreç izleneceği ile aynı Kanunun 169 uncu maddesinde bunlara nasıl aylık ödeneceği açıkça belirtilmiştir. Bu çerçevede eski kurumunuzdan ayrılmakla bu kurumla ilişiğiniz kesilmiş olup, bu kuruma tekrar dönüşünüz mümkün değildir. Ayrıca mehil müddetini de kullandığınız anlaşılmaktadır. Şuan yapmanız gereken tek şey yeni kurumunuza başlamaktır. Maalesef bize göre başka seçeneğiniz bulunmamaktadır. Farklı bir işlem yaparsanız müstafi duruma düşebilirsiniz.

Kleptomani hastası memurun hırsızlık yapmasının sonuçları

Ben PTT'de, 399 sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personel olarak görev yapmaktayım. Kleptomani hastası olduğum için hırsızlık suçundan dolayı yargılandım ve TCK'nun 32/1 maddesine göre cezai ehliyetimin tam olmadığına karar verildi, 6 ay 28 gün ceza aldım ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi. İdarede hakkımda soruşturma açtı ve 657 sayılı Yasanın 125/E-g maddesi ve 399 sayılı KHK 45/b maddesi ile hizmet sözleşmesinin 11/b maddesi gereğince memurluktan çıkarılmama ve sözleşmenin feshine karar verildi. Ne yapabilirim?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber