Türkiye, 'cep'ten görüşme vergisinde 50 ülkenin lideri

Haber Giriş : 13 Haziran 2006 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya GSM Birliği'nin raporuna göre Türkiye yüzde 56.3'lük cep vergisiyle 50 ülke arasında birinci oldu. TÜSİAD Başkanı Sabancı, "Yüksek vergi, pazarın büyümesini engelliyor" dedi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, mobil hizmetler üzerinden yüzde 56.3'le dünyanın en yüksek vergisini alan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, "Bu oran Türkiye'den sonra en yüksek vergi uygulayan Uganda'nın yaklaşık iki katıdır" dedi. Sabancı bu yüksek vergi yükünün telekomünikasyon pazarının büyümesini engellediğini bildirdi.

Geçmişte cep operatörleri Turkcell, Avea ve Telsim kanadından da vergi yükünün ağırlığı ve bunun aşağı çekilmesi yönünde açıklamalar gelmişti.

Konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu alandaki vergilerin birkaç yıl içinde düşürülebileceğini söylerken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise şu aşamada böyle bir çalışma olmadığını belirtmişti.

Ömer Sabancı, "AB Sürecinde Türkiye'de Bilişim ve Telekomünikasyon Sektörü Üzerinde Görüş ve Öneriler" konulu raporun tanıtım toplantısında, Avrupa Komisyonu'nun 2005 yılı ilerleme raporunda Türkiye'deki iletişim vergilerinin yüksekliğine atıfta bulunduğunu hatırlattı.

Dünya GSM Birliği'nin (GSM Association) gelişmekte olan ülkeleri kapsayan araştırmasına göre, Türkiye'de mobil hizmetler üzerinden alınan vergi yükü yüzde 56.3'ü buluyor. Araştırmaya dahil edilen 50 ülkenin ortalamasının yüzde 17.1 olduğunu belirten Sabancı, "Yüksek vergi oranları hem tüketici üzerinde baskı oluşturmakta hem de telekomünikasyon pazarının büyümesini engellemekte. Bu vergiler, AB ortalamaları seviyesine çekilmeli" dedi.

AB'de en yüksek, yüzde 20.6

Bu alanda bazı AB üyesi ülkelerin uyguladığı vergi oranları şöyle: Fransa'da yüzde 20.6, İtalya'da yüzde 20, Yunanistan'da yüzde 18, İngiltere'de yüzde 17.5, Almanya'da yüzde 17.

Sabancı, bilgi toplumuna ulaşma perspektifiyle, bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinin Avrupa Birliği üyeliği ile ekonomik ve sosyal gelişim açısından önemli olduğunu belirtti.

Ömer Sabancı, Türkiye'nin ekonomik boyutları, nüfusu, stratejik konumu gibi bazı özellikleri dikkate alındığında ve diğer sektörlerle karşılaştırıldığında, bilişim teknolojileri pazarının yeterli büyüklükte olmadığını bildirdi.

2. sıradaki Uganda'yı bile ikiye katladık

Dünya GSM Birliği'nin araştırmasında, Türkiye ve Uganda'da cep telefonu üzerinden alınan vergilerin oldukça yüksek olduğu vurgulanıyor.

Yüksek vergi oranlarının cep telefonu kullanımının ve pazarın büyümesinin önünde engel oluşturduğu belirtilen raporda, vergi indirimleri sayesinde ucuz telefon görüşmelerinden tüketicilerin yararlanabileceği belirtiliyor.

İlk yılın vergisi yüksek

Avrupa ülkelerine bakıldığında cep telefonu görüşmelerinden yüzde 15 - 20 civarında vergi alınıyor. Türkiye'de ise bu oran mevcut abonelerde yüzde 46.

Yeni abonelerin ilk yılda ödediği vergi oranı ise faturanın yaklaşık yüzde 57'sini oluşturuyor. Aylık 30 dakika konuşan bir aboneye yılda 104.6 YTL fatura geliyor. Bunun 48.6 YTL'si vergi, 56 YTL'si ise operatör geliri. Mevcut abonelere yansıyan vergi ise yüzde 46. Abonelerden şu anda, yüzde 25 ÖİV, yüzde 18 KDV, yıllık 10 YTL telsiz kullanım ücreti, yüzde 15 Hazine payı ile binde 35 kurum masrafları katkı payı alınıyor.

'Yüksek vergi yükü, büyümeyi engelliyor'
Türkiye'de GSM üzerinden alınan vergilerin yüksekliğini sürekli dile getiren Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Türkiye'de özellikle dakika tüketimleri ile ilgili büyümenin sürdürülebilir olmasının önündeki en büyük engellerden birinin Türkiye'deki vergi yapısı olduğunu söylemişti.

Akpınar, açıklamasında şunları belirtmişti: "Avrupa'da bu vergilerin yüzde 7.5 ile yüzde 20 arasında değiştiğini görüyoruz. Gerek GSM pazarında büyümenin önünün açılması için, gerekse Türkiye ekonomisine etkileri açısından, vergi oranları makul seviyelere çekilmeli."

'Vergi indirimi gelirleri artırır'
Yüksek vergiler konusunda Avea CEO'su Cüneyt Türktan "Abone başına gelirimiz 12 dolar ama katma değerli servislerle bu rakam 14-15 dolara çıkarılabilir. Eğer vergi indirimi olursa bu daha da artacaktır" açıklamasını yapmıştı.

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany de "Şüphesiz ki bu kadar vergi olması, işin sonunda parayı yanlış yönlendiriyor" dedi. Doany, şöyle konuştu: "Vergi rakamı GSM'de yüzde 55 gibi rakamlara erişmiş durumda. Müşterinin ödediği vergi açısından bu çok önemli bir sorun. Yatırımları teşvik etmek ve müşteriye daha fazla hizmet verme açısından vergiler çok önemli."

'Verginin azaltılması konusunda çalışacağız'
Telsim'i geçtiğimiz hafta devralan Vodafone'un CEO Vekili Sör Julian Horn-Smith de Türkiye'deki vergilerin yüksekliğinden yakınarak, Türkiye'de vergilerin daha düşük olmasını ve kullanıcı başına ortalama geliri artırmak istediklerini ifade etmişti.

Horn-Smith, yüksek vergiler konusunda şu açıklamayı yapmıştı: "Tabii ki her zaman sorumlu kurumlar olmalı ve vergisini ödemelidir. Biz de bu şekilde hareket edeceğiz. Ancak vergi düzeyinin azaltılması konusunda çalışmalar yapacağız. Vergi azalırsa tahsilat da artacaktır."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber