ÖSS Puanınızı şimdiden hesaplayabilirsiniz

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav sistemiyle birlikte pekçok şey değişti. Bunların başında puanlama sistemi geliyor. Ortada, 7 farklı puan türü var. Geçen yıl, 4 farklı puan türü vardı. Verdiğimiz kısa yoldan puan hesaplama formülleriyle yaklaşık kaç puan alacağınızı hesaplayabilirsiniz. O zaman sınav sonucu, sizin için sürpriz olmayacak

İşin zor tarafı bitti. Yıllar, aylar süren hazırlık geçtiğimiz pazar günü tamamlandı. Şimdi, güzel bir tatili hak ettiniz. Şöyle, bir müddet kafanızı dinleyin. Herkes, "Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?" diye soruyor.

Söyleyelim: ÖSS sonuçları, 18 Temmuz tarihinde açıklanacak. Yani, tam 1 ay sonra...

Sınav heyecanı bitti, şimdi sonuçları bekleme heyecanı başladı. Sonuçlar açıklandıktan sonra da bu kez 'tercih' telaşı başlayacak. Anlayacağınız, heyecan hiç bitmeyecek...

Puanlar ne olacak?

Malum, sınav sistemi değişti. Aslında pekçok şey değişti. Değişenlerin başında da, puanlama sistemi geliyor. Ortada, yedi farklı puan türü var. Geçen yıl, dört farklı puan türü vardı. Yaptığınız netlerle, kaç puan alacağınızı merak ediyorsunuz.

Verdiğimiz, kısa yoldan puan hesaplama formülleri ile 18 Temmuz tarihini beklemeden, yaklaşık kaç puan alacağınızı şimdiden öğreneceksiniz. Sınav sonucu, açıkçası sizin için sürpriz olmayacak.

Bu yazı dizimizde, yeni sınav sistemiyle ilgili, aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını bulacaksınız. Alacağınız puanı, tercih etmek istediğiniz bölümlere girmek için kaçar net yapmanız gerektiğini, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanınızın kaç geleceğini vb.

Kontenjanda artış yok

"Puanlar düşer mi?" sorusu, en çok merak edilenlerin başında geliyor. Hemen şunu söyleyeyim, puanlar düşerse, herkesin puanı düşmüş olacak puanlar yükselirse de herkesin puanı yükselmiş olacak. Dolayısıyla burada, değişen bir şey olmayacak.

Yaklaşık 1 milyon 538 bin adayın ter döktüğü ÖSS'de, üniversitelerin lisans programlarına 200 bin dolayında aday yarleştirilecek.

Üniversitelerin önlisans (2 yıllık) programlarına da, 200 bin dolayında aday alınacak.

Açıköğretim Fakültesi'ni de hesaba kattığımızda, üniversitelere alınacak toplam aday sayısının 600 bin olduğunu görüyoruz. İşin ilginç tarafı, liselerden bu yıl mezun olan adayların sayısının da 600 bin olması... Yani, bu hesaba göre liseden mezun olan adayların tümü, sanki üniversitelere yerleşiyor gibi gözüküyor!

Devlet üniversiteleri, lisans (4 yıllık) programlarına toplam 170 bin öğrenci alacak. Yeni açılan 15 devlet üniversitesi, ne yazık ki beraberinde bir kontenjan artışı getirmiyor yani fiziki bir artış söz konusu değil.

Vakıf üniversiteleri ise, toplam 25 bin dolayında adayı kabul edecek. KKTC üniversiteleri 2 bin, diğer devletlerdeki üniversiteler de 2 bin 500 öğrenci alacak. Hesap ortada; lisans programlarını, her 7 adaydan ancak biri kazanabilecek...

Sözelciler dikkatli olsun

Sözel puan türünden tercih yapacak adayların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Puan türleriyle ilgili ayrıntılı analizleri önümüzdeki günlerde sizlere aktaracağız; ama Sözel puan türünde kazanma yüzdesinin düşük olduğunu şimdiden belirtmekte yarar görüyorum. Geçen yıl, Sözel puan türünde yaklaşık 740 bin aday 185 barajını aşarak, tercih yapma aşamasına gelmiş. Bu, 740 bin adaydan; Türkiye genelinde alınacak toplam öğrenci sayısı ise, 29 bin. Sözel puan türünden tercih yapacak adayların, kazanma yüzdesi 3,9 olarak karşımıza çıkıyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber