Cezaevinden KOM'un başına

Emniyet'teki 'yasadışı dinleme' ve 'paralel yapı' iddialarına yönelik gerçekleştirilen operasyonların koordinasyonunu yürüten Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nda kritik bir görev değişikliği yaşandı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Ağustos 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cezaevinden KOM'un başına

SERTAÇ MURAT KOÇ Ankara

KOM Daire Başkanlığı'na, Kayseri'deki bazı ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla bir süre tutuklu kalan eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi. Bu görevde bulunan Hacı Yusuf Karababa ise Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na atandı.

Karababa Siber'e

17 Aralık operasyonu sonrasında, Özel Güvenlik Daire Başkanı olan Hacı Yusuf Karababa, Mehmet Yeşilkaya'nın yerine KOM Daire Başkanlığı'na atanmıştı. Karaba, 17 Aralık operasyonunun ardından bu görevi yürütüyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce önceki gece yapılan yer değişikliği ile Karababa bu görevinden alınarak Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na atandı. Karababa, görevde kaldığı süre içinde emniyetteki yasadışı dinleme ve paralel yapı iddialarını araştıran ekibin başındaki isimdi. Karababa'nın yerine ise bu göreve Orhan Özdemir atandı.

292 yılla yargılanıyor

Eski Kayseri ve Ankara Emniyet Müdürü olan Orhan Özdemir, Kayseri'de kamu kurum ve kuruluşlarının güvenlik, temizlik ve veri girişi ihalelerine katılan ve kardeş olan Türker ve İlker Horoz'un sahibi olduğu Par Şirketler Grubu'na yönelik operasyon kapsamında gözaltına alındı. 7 Temmuz 2010'da tutuklanan Özdemir, 11 Ekim 2010'da serbest bırakıldı. Özdemir, bu süreçte Ankara Emniyet Müdürlüğü görevinden alınarak yerine şu anda Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Zeki Çatalkaya getirildi. Eski özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin'in yürüttüğü soruşturma sonunda, 13 Mayıs 2011'de, Özdemir'in de aralarında bulunduğu 78 kişi hakkında dava açıldı.

İddianamede, Özdemir'in, "cebir ve tehdit yöntemlerini kullanmak suretiyle haksız ekonomik çıkar elde etmek için kurulan suç örgütünü yönetme, bu örgütün faaliyeti çerçevesinde ihalelere fesat karıştırma, suç delillerini gizlemek" suçlarını işlediği gerekçesiyle 292 yıl 6 aya kadar hapsi talep edilirken, Türker ve İlker Horoz ile Remzi Çapar'ın 285'er yıla kadar hapis cezası istendi. Son kanun değişikliğiyle özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından da dava, suç yeri olan Kayseri'ye gönderildi. Söz konusu dava Kayseri'de sürüyor.

Mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Fethullah Gülen Cemaati ile ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, cemaatle ilgili talep edilen araştırmaların yapılması için 30 ilin emniyet müdürlüklerine yazı göndermişti. Gülen cemaatinin silahlı gücünün olup olmadığının da araştırılması istenen yazıda, Silivri cezaevi'nde tutuklu bulunan ve tahliye edilen eski emniyet müdürü Hanefi Avcı ile emniyet müdürleri Emin Aslan, Celal Uzunkaya, Faruk Ünsal ve Orhan Özdemir'in de mağdur sıfatıyla ifadelerinin alınması istenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber