Koruyucu ailelere 'madde bağımlılığı' dersi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruyucu ailelere yönelik, çocuklarını geleceğe daha iyi hazırlayabilmeleri amacıyla vermeye hazırlandığı eğitimlerde, son günlerde gündemde olan ''madde bağımlılığı'' konusunu unutmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2014 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koruyucu ailelere 'madde bağımlılığı' dersi

HANDE CANCA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruyucu ailelere yönelik, çocuklarını geleceğe daha iyi hazırlayabilmeleri amacıyla vermeye hazırlandığı eğitimlerde, son günlerde gündemde olan ''madde bağımlılığı'' konusunu unutmadı.

Koruyucu aile olarak bakımı üstlenilen çocuktaki olası bağımlılık davranışının fark edilebilmesi için ailelere eğitim verilecek.

Bakanlık, Türkiye genelinde 3 bin koruyucu aileye, bakımını üstlendikleri çocukları daha iyi yetiştirmeleri, iletişimlerini kuvvetlendirmeleri için çeşitli eğitimler verecek.

Bu kapsamda, koruyucu aile olarak bakımı üstlenilen çocuktaki olası bağımlılık davranışının fark edilebilmesi için de çeşitli eğitimler düzenlenecek.

Böylece çocukların olası risklere karşı korunabilmeleri, ebeveynlerde farkındalık yaratılarak bilgi düzeylerinin artırılması, sorunla karşılaştıklarında öneri geliştirebilmeleri amaçlanıyor.

-Madde kullanımının işaretleri

Bağımlılık türleri hakkında ailelere bilgi verilecek, alkol, esrar, kokain, uçucu maddeler ve tütün gibi fiziksel bağımlılığın yanı sıra bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik bağımlılık ile psikolojik bağımlılık türleri anlatılacak.

Herkesin bağımlı olabileceğine dikkat çekilerek, bağımlılığın sadece kişiye değil, topluma da zarar vereceği, bulaşıcı bir şekilde yaygınlaşacağı, iletişimi bozacağı, kişiyi insan olmaktan uzaklaştıracağı, sömürüye neden olacağı gibi etkilerine vurgu yapılacak.

Yapılan araştırmalarda Türkiye'de esrar ve eroine başlama yaşının 13'e, sigara ve sarhoş olma yaşının ise 11'e düştüğünün belirtildiği bilgisi paylaşılacak.

Bağımlılığın nasıl anlaşılacağına ilişkin de bilgilerin verileceği ailelere, madde kullanan bir genci tanımaları için dikkat etmeleri gereken noktalar aktarılacak.

Gece çok sık dışarı çıkıyorsa, bar-disko gibi eğlence yerlerine çok sık gitmeye başlamışsa, eski arkadaşlarını kısa sürede terk edip, yeni arkadaşlıklar kurduysa, gece saatleri bile olsa gelen bir telefonla apar topar dışarı çıkması gerekiyorsa, çok para harcamaya ya da istemeye başladıysa, uyku düzeni bozulduysa'' bunların madde kullanımının işaretleri olabileceğine dikkat çekilecek.

-''Arz azaltılırsa önlenebilir''

Bağımlılığın hangi kişilik yapılarında olduğu, insanların neden bağımlı oldukları, bağımlılığın nasıl geliştiği gibi konular üzerinde kapsamlı durulacak.

Çocuklarının madde kullanımıdan şüphelenmeleri halinde ailelere, ''dikkatini çekmeden izleyin, bilgilenin, kendinizi hazır hissettiğiniz zamanı konuşun, konuşma için uygun bir ortam yaratın, inkar edebilir bu normaldir'' önerilerinde bulunulacak.

Ailelere, iletişim engellerini kullanmamaları, yargılamamaları, tehdit etmemeleri, teşhis koymamaları, emir vermemeleri, örnek olmaları, sorgulamamaları, dinlemeleri, ahlak derslerinden kaçınmaları, arkadaşlarını tanımaları, 'Hayır' demesini öğretmeleri uyarısı yapılacak.

Madde bağımlılığının toplumda madde talebini, maddenin arzını yani bulunabilirliğini azaltarak önlenebileceği yöntemler üzerinde durulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber