Hükûmet, toplu sözleşme ve grev yasalarını değiştirmek üzere, sendikalarla görüşecek. Sendikalar, özel TV ve radyo kurabilecek

Haber Giriş : 03 Şubat 2004 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükûmet, toplu sözleşme ve grev yasalarını değiştirmek üzere, sendikalarla görüşecek. Sendikalar, özel TV ve radyo kurabilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, çalışma yaşamına ilişkin 2821 sayılı sendikalar ile 2822 sayılı toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt yasalarında değişiklik yapılmasını öngören yasa taslağını değerlendirmek üzere 12 Şubat Perşembe günü işçi ve işveren temsilcileri ile biraraya gelecek.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ile TİSK Başkanı Refik Baydur'un katılması beklenen toplantıda, taraflar, 2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik öngören yasa taslağına ilişkin görüşlerini açıklayacak. Toplantıda ayrıca çalışma yaşamının diğer sorunlarının da ele alınacağı bildirildi.

Bilim Kurulu tarafından hazırlanan yasa taslağına, ilgili sosyal tarafların görüşleri doğrultusunda son şekli verilecek. Türk-İş taslakta işkollarında yetkili sendika için aranan yüzde 10 barajının yüzde 5'e düşürülmesine karşı çıkarken, DİSK ve Hak-İş ise barajın yüzde 5'e düşürülmesini benimsiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, 2821 sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlanan yasa taslağında, halen 28 olan işkolu sayısının, bazı işkollarının birleştirilmesiyle 17'ye indirilmesi öngörülüyor.

Taslağa göre, şeker işkolu gıda işkoluyla, deri işkolu dokumacılık işkoluyla, ağaç işkolu kağıt işkoluyla, gazetecilik ve basın işkolları habercilik işkoluyla, banka ve sigortacılık işkolu büro, eğitim, ticaret ve güzel sanatlar işkoluyla, kara hava ve deniz ulaştırma işkolları da ardiye ve antrepoculuk işkoluyla birleşiyor.

Taslağa göre, işçi ve işveren sendikalarının genel kurul süresi 4 yıldan 3 yıla iniyor. Sendika ve şubelerinin yönetim kurulları en az 3 ve en çok 9 üyeden, konfederasyonların yönetim kurulları da en az 5, en çok 18 üyeden oluşacak.

Halen sendikalara ve konfederasyonlara işçinin 1 günlük çıplak ücreti üzerinden ödenen üyelik aidat tutarları, taslağa göre sendikaların ve konfederasyonların tüzükleri ile belirlenecek. Yine halen mevcut yasaya göre denetim kurulları veya denetçiler tarafından gerçekleştirilen sendika ve konfederasyonların denetimi, yılda en az 1 kez olmak üzere yeminli mali müşavirler tarafından yapılacak.

2821 sayılı Sendikalar Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa taslağı ile sendika ve konfederasyonlara özel radyo ve televizyon kurma olanağı tanınıyor.

Yasa taslağında, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Yasa'nın özel radyo ve televizyon kuruluşu kurma yasağına ilişkin 29. maddesinin sendika ve konfederasyonlar hakkında uygulanamayacağı belirtiliyor.

Taslak ile grup toplu iş sözleşmeleri yasal bir dayanağa kavuşturulurken, işkollarında toplu iş sözleşmesi yapabilme yetkisi için sendikalarda herhangi bir işkolu için aranan yüzde 10 temsil barajının yüzde 5'e indirilmesi de benimseniyor.

Banka ve notercilik hizmetlerindeki grev yasağı kaldırılırken, Bakanlar Kurulu, Danıştay'dan istişari görüş aldıktan sonra kararı alınmış veya uygulanmaya başlanmış grev veya lokavtları genel sağlığa veya ulusal güvenliğe aykı olduğu gerekçesiyle 60 gün süre ile erteleyebilecek.
Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber