Paralel polislere 'Balyoz' emsal oldu

25 Aralık operasyonunu yapan paralel polislerden 5'i hakkında 'Hükümeti devirme ya da görev yapmasını engelleme' suçundan tutuklama kararı verildi. Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 2013'te verdiği Balyoz davası kararını örnek aldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Eylül 2014 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel polislere 'Balyoz' emsal oldu

Kemal Gümüş

Organize Suçlar ve Mali Şube ekiplerinin yürüttüğü operasyonda 1 Eylül Pazartesi günü saat 06.30 sıralarında aralarında eski emniyet müdür yardımcıları Mahir Çakallı ve Hamza Tosun ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'nin eski müdürü Yakub Saygılı ve eski müdür yardımcısı Yasin Topçu'nun da bulunduğu 14'ü rütbeli 33 polis gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan ikisi il emniyet müdür yardımcısı, üçü şube müdürü, biri emniyet amiri, sekizi başkomiser, komiser ve komiser yardımcısı, 19'u da polis memuru.

Gözaltına alınan iki il emniyet müdür yardımcısından Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi' nde görevli Hamza Tosun Ankara'da, meslekten ihraç edilen Mahir Çakallı ise İstanbul'da gözaltına alındı. Meslekten ihraç edilen şube müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile halen Karaman'da görev yapan şube müdürü Yasin Topçu da İstanbul'da yakalandı.

Şüphelilerden bir emniyet amiri Afyonkarahisar'da, dört başkomiser İstanbul, Diyarbakır, Bitlis ve Van'da, bir komiser İstanbul'da, üç komiser yardımcısından ikisi İstanbul, diğeri Muğla'da, 19 polis memuru ise İstanbul, Ağrı, Adıyaman, Ardahan, Diyarbakır, Erzurum, Giresun, Hakkari, Kütahya, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Zonguldak'taki adreslerinde gözaltına alındı.

YASADIŞI DİNLEME VE CASUSLUKTAN SONRA DARBEDEN TUTUKLANDILAR

17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde, arlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar ile çocukları ve işadamlarına yönelik operasyonla deşifre olan paralel yapıya ilk kez darbeye teşebbüsle tutuklama çıktı. 17-25 Aralık darbe soruşturmasından sonra paralel yapıya yönelik başlatılan operasyonlarda, bugüne kadar 49 kişi tutuklandı. Bunlardan 44'ü, sözde Selam ve Tevhid örgütü ile yasadışı dinleme soruşturmalarında, 5'i de, 25 aralık darbe soruşturmasında tutuklandı.

Hükümeti ortadan kaldırma

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince sorgulanan eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ve Arif İbiş, Mustafa Demirhan ile Hüseyin Korkmaz'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

İstanbul merkezli 16 ilde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında 3 Eylül Çarşamba günü adliyeye sevk edilen ve mahkemede sorguları tamamlanan 12 polisten 5'i tutuklandı. Tutuklananlar arasında, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı da var. Mahkeme 7 kişiyi ise serbest bıraktı.

Savcılık, zanlıları, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' ve ''casusluk'' suçlarından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye göndermişti. "Paralel Yapıyla mücadele" kapsamında şuana kadar İstanbul'da başlatılan Casusluk, Yasadışı dinleme ile Darbeye teşebbüs suçlarından 49 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Şüpheli polislere resmi evrakta sahtecilik, hükümeti yıkmaya teşebbüs iddiaları başta olmak üzere birçok suçlama yöneltilirken, imha etmeleri gereken, yaptıkları dinleme operasyonlarının kayıtlarını sakladıkları da öne sürülüyor. Yasal olarak operasyonlarda yapılan dinleme kayıtlarının eğer suç unsuru taşımıyorsa ve herhangi bir işlem yapılmamışsa 10 gün içinde imha edilmesi gerekiyor.

17-25 Aralık operasyonları sonrası başlatılan soruşturma kapsamında mülkiye müfettişleri ile yeni göreve gelen uzman polislerin tespitlerine göre, bu operasyonları yapan aralarında şu anda gözaltına alınan polislerin de bulunduğu şüpheliler, kullandıkları bilgisayarların içini boşalttı. Ancak teknik imkanlar kullanılarak bilgisayarlardan silinen bilgilerin bir kısmı kurtarıldı. Buna göre yasal süre içinde silinmesi gereken dinleme kayıtlarının silinmediği, 17 Aralık operasyonuna kadar saklı tutulduğu ve ayrıca kendilerince de kopyalandığı belirlendi.

'Dönemin Başbakanı' dediler

Polislerin bilgisayarları incelendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyeti'nde paralel yapıyla ilişkili polislerin görevdeyken kullandıkları 14 bilgisayarı inceletti. Emniyet'te yapılan incelemede polislerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili notlar tuttuğu belirlendi. Raporda, 'Erdoğan'dan 'dönemin başbakanı' ve benzer birçok tanıma yer verildiği tarafımızdan anlaşılmıştır' denildi. İstanbul'da da 22 Temmuz ve 5 Ağustos tarihlerinde, Gülen Cemaati ile ilişkili oldukları iddia edilen polislere yönelik yasadışı dinleme suçlamasıyla operasyonlar düzenlenmiş, gözaltına alınan 160 polisten 44'si tutuklanmıştı.

AYRI BİR HİYERARŞİK YAPI

Paralel yapı soruşturmasında 5 şüphelinin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" gerekçesiyle tutuklanmasına karar veren mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Balyoz davası hakkında 9 Ekim 2013'te verdiği kararı örnek aldı. Kararda şüphelilerin kurdukları ittifak doğrultusunda hedef şahıslar üzerinden hükümet üyelerinin dinleyerek ve hükümeti iş görmez hale getirmek için hareket ettikleri ifade edildi.

Paralel yapıya yönelik 3. dalga operasyon kapsamında mahkemeye sevk edilen 12 polisten eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, eski İstanbul Mali Şube Müdür yardımcısı Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 5 şüpheli tutuklanırken mahkeme 7 şüphelinin ise serbest bırakılmasına karar verdi. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama gerekçesinde Balyoz davası ile ilgili Yargıtay kararından da alıntılar yaptı.

Suç işlemek için anlaştılar

Hakimlik, TCK'nın 312. maddesinin unsurları olarak belirtilen cebir, şiddet ve elverişlilik unsurunun değerlendirilmesinin gerektiğini ifade ederek, kamuoyunda 'Balyoz Davası' olarak bilinen dava da yapılan yargılama neticesinde Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 9 Ekim 2013 günlü kararında yer alan cebir ve şiddet ile ilgili bölümlere yer verildi. Kararda, şüphelilerin emniyet müdürlüğü hiyerarşik organizasyonu içerisinde hareket etmeyerek yasal olmayan oluşum çerçevesinde faaliyet yürüttükleri belirtilerek, "Meşru emir komuta zinciri dışına çıkabilen gizliliğe, güvenliğe, denetime önem veren ayrı bir hiyerarşik yapı oluşturdukları anlaşılmıştır" denildi.

Kararda, bir kısım şüphelilerin, suç işlemek için anlaşmaya vardıklarını kaydedilerek, amaçları doğrultusunda hedef şahıslar olmadığı halde 61. hükümetin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinenin bir veya birden fazla farklı tarihlerde hedef şahıslarla olan görüşmelerinin tape haline getirerek dosyaya konulduğu ifade edildi. Şüphelilerin Erdoğan'ı, 21 Temmuz 2012'den 29 Kasım 2013 tarihine kadar 63 kez dinlediği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber