Koruyucu sağlık hizmetleri iflas etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2006 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Ayhan Filazi, şimdiye kadar 36 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, istikrarsız ekonomik kararlarının alınması ve 1983 yılından sonra bunların tam anlamıyla uygulamaya geçirilmesiyle başlayan koruyucu sağlık tedbirlerini ihmal eden anlayışın bir sonucu olduğunu öne sürdü.

Prof. Dr. Filazi yaptığı yazılı açıklamada, KKKA hastalığının hayvanlardan insanlara keneler vasıtasıyla taşındığını hatırlatarak, "Tek suçlu keneler mi yoksa Türkiye'de geçmişi 100 yıla dayanan ve direkt bakana bağlı etkin bir şekilde çalışan veteriner teşkilatını 1984 yılında 212 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameyle dağıtan, Sağlık Bakanlığı'nı Tedavi Bakanlığı haline getiren zihniyet mi?" diye sordu.

Filazi, koruyucu sağlık hizmetlerini bu duruma getirenlerin bu hastalıktan korunmak için "kenelerden uzak durun" veya "paçalarınızı çorapların içine sokun" demekten başka verecek nasihatleri bulunmadığını savundu.

"Keneleri boş yere yok etmeye çalışmayın. Çünkü bu mümkün değil" diyen Filazi, tonlarca zirai mücadele ilacını çevreye püskürtmenin, hem sebze ve meyvelerde hem de hayvansal ürünlerde zirai ilaç kalıntısına yol açacağını kaydetti. Kalıntı olması kuvvetle olası bu türden ürünleri yiyen insanlarda bu sefer de uzun vadede tedavisi mümkün olmayan hastalıkların görülebileceği uyarısında bulunan Filazi, şunları kaydetti:

"Yanlış yanlışla düzeltilemez. Yapılması gerekenler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yeniden organize edilerek Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatıyla birlikte kurulacak ki öncelikle hayvanlar genel bir sağlık taramasından geçirilmelidir. Bir çok bölgemizde kırsal alanda mezra tipi bir yaşamın olduğunu dikkate alarak, bu mezralarda yaşayan halkımıza aynı anda birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin (Beşeri ve Veteriner Hekim, hemşireler ve diğer yardımcı sağlık mensupları ile birlikte) kesintisiz sağlanması, bunun için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Veteriner Halk Sağlığı Dairesinin kurulması gerekmektedir. Yaban hayatının olduğu yerleri yerleşime açmayacağız. Onların doğal ortamını bozmayacağız. Sırf tarla açmak için ormanları tahrip etmeyeceğiz. Tarlalarımızı sulamak için bunların bulunduğu sulak alanlarda bitkisel üretim yapmayacağız. Tarlalarımızı sulamak için başka yollar bulacağız. Evlerimizi göz zevkimiz için buralara kurmayacağız. İlköğretim okullarında insan hayvan ilişkisini ve zoonozlardan korunma yollarını anlatan dersler konularak eğitime küçük yaşta başlanmalıdır. Ama şu andaki hükümet öncelikle imam ve mühendislere aylık fazladan 200 YTL maaş zammı verip, kuş gribiyle bayram, kar, kış, tatil demeden, neredeyse 24 saat kesintisiz bir şekilde mücadele eden sağlık personeline sadaka gibi verdiği 17 YTL'lik zam ayıbını düzeltmeli ve bu hastalıkla mücadele edecek personelin moralini düzeltmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber