Yargının cüzdanı rahatladı

Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve savcıların ücretlerini en yüksek devlet memuru maaşı olan Başbakanlık Müsteşarı maaşına endeksli hale getirecek olan tasarı kanunlaştı. Yeni kanuna göre, yüksek yargı organları başkanları yaklaşık 4 bin 720 YTL maaş alacak

Hakim ve savcıların maaşlarının en yüksek devlet memuru maaşı olan Başbakanlık Müsteşarı maaşına endeksli hale getirmesini sağlayan tasarı Mecils'ten geçti. Kanun, yüksek yargı organları başkanlarına 4 bin YTL'nin üzerinde maaş sağlarken hakim ve savcılara brüt maaşlarının yüzde 10'u kadar da yargı ödeneği ödenecek.

MAAŞLARA ENDEKS

TBMM Genel Kurulu'nda önceki akşam kabul edilen kanuna göre, hakim ve savcıların, en yüksek devlet memuru maaşı olan, Başbakanlık Müsteşarı maaşına endeksli olarak aylık almasını sağlayacak. Buna göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı, Başbakanlık Müsteşarı kadar, yani yaklaşık 4 bin 720 YTL maaş alacak. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay ve Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları ile Adalet Bakanlığı Müsteşarına, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşının yüzde 86'sı oranında, 4 bin 153 YTL, Yargıtay ve Danıştay üyelerine yüzde 83'ü oranında, 3 bin 964 YTL maaş ödenecek.

MAAŞ ARTI YÜZDE 10

Hakim ve savcılar ayrıca ödenmekte olan brüt aylıklarının yüzde 10'u oranında yargı ödeneği verilecek. Bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri 15 günü aşarsa, bu günlere isabet eden yargı ödeneği yüzde 50 eksik ödenecek. Hakim ve savcı adaylarına ise kıstas aylığın yüzde 25'i oranında ek ödeme yapılacak. Adalet müfettişlerine de brüt aylık tutarlarının yüzde 5'i oranında ek ödeme verilecek. Hakim ve savcılara, görevlerinde kullanmak üzere zati demirbaş olarak 1 bilgisayar verilecek.

Kim, ne kadar maaş alacak?

Birinci sınıf hakim ve savcılara 3 bin 700 YTL; birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılara 3 bin 68 YTL; birinci derecede bulunan diğer hakim ve savcılara 2 bin 596 YTL; ikinci derecede bulunan hakim ve savcılara 2 bin 520 YTL; üçüncü derecede bulunan hakim ve savcılara 2 bin 407 YTL; dördüncü derecede bulunan hakim ve savcılara 2 bin 312 YTL; beşinci derecede bulunan hakim ve savcılara 2 bin 218 YTL; altıncı derecede bulunan hakim ve savcılara 2 bin 124 YTL; yedinci derecede bulunan hakim ve savcılara 2 bin 29 YTL; sekizinci derecede bulunan hakim ve savcılara bin 935 YTL maaş alacak.

Valilere de zam yolda

Hakim ve savcıların maaşlarına yapılan zam vali ve kaymakamlarda rahatsızlığa neden oldu. Vali ve kaymakamların maaşlarına zam yapılmasını öngören tasarı ise bugün Meclis'te görüşülecek. Meclis Genel Kurulu gündeminde bulunan Dahiliye Memurları Kanunu Tasarısı'na eklenecek yeni madde ile vali ve kaymakamların maaşlarına zam yapılacak. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şehabettin Harput ve İçişleri Bakanlığı bürokratları vali ve kaymakamların maaşlarına zam yapılması için yoğun kulis çalışması yaptı. Meclis Genel Tasarıyla İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın maaşı 3.2 bin YTL'den, 4 bin YTL'ye çıkacak. Valilerin maaşları ise 3.7 YTL'ye çıkmış olacak. Yeni başlayana kaymakamların maaşları da bin YTL'den 1.7 bin YTL'ye çıkacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber