Yirmi yılı aşkın bir süredir yasaların zorlanmasıyla faaliyet yürüten özel güvenlik teşkilatlarını yasal zemine kavuşturacak tasarı TBMM'ye ulaştı.

Haber Giriş : 07 Şubat 2004 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yirmi yılı aşkın bir süredir yasaların zorlanmasıyla faaliyet yürüten özel güvenlik teşkilatlarını yasal zemine kavuşturacak tasarı TBMM'ye ulaştı.

Özel güvenlik teşkilatlarının çalışanları hakkında MİT'in arşiv araştırması yapmasını öngören ve en az lise mezunu olma koşulu getiren tasarı, önümüzdeki hafta komisyonlarda görüşülmeye başlanacak.

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan ve özel güvenlik teşkilatlarının ve çalışanlarının taşıyacakları koşullar ile kimlerin özel korumadan yararlanabileceğini düzenleyen yasa tasarısı bayram arefesinde TBMM'ye sunuldu. 18 maddeden oluşan tasarı, 1981'de yürürlüğe konulan ?Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun?un adının ?Bazı Kurum, Kuruluş ve Kişilerin Korunması ve Özel Güvenlik Teşkilatları Kurulması Hakkında Kanun? şeklinde değiştirilmesini öngörüyor. Çoğunluğu özel teşebbüse ait olan büyük ticari ve sanayi işletmelerin sağlıklı bir şekilde yetişmiş ve eğitilmiş elemanlarca korunması amacıyla hazırlanan tasarıyla, yasal dayanağı olmadan hizmet veren özel güvenlik şirketleri de yasal zemine oturtulmuş olacak.

Tasarıyla getirilen değişiklikler özetle şöyle:
?-Haklarında koruma kararı alınan kişilerin yanı sıra konser, tiyatro, spor müsabakalarında da güvenlik özel şirketlerce sağlanacak.

-Genelevler ve her türlü spor müsabakaları ile sahne gösterileri ve toplantılarının yapıldığı yerlerde güvenlik özel şirketlerce sağlanacak. Ayrıca gerekli koşulları taşıyan kişilerin geçici olarak korunma talepleri de kabul edilebilecek.

-Korunacak ve güvenlikleri sağlanacak kişiler ile kurum ve kuruluşlar artık Bakanlar Kurulunca değil, illerde oluşturulacak Özel Güvenlik Teşkilatı İl Koordinasyon Kurullarınca belirlenecek.

-Özel güvenlik teşkilatı kurucu ve yöneticilerinin en az 4 yıllık üniversite mezunu olması gerekecek. Bu şirketlerin yöneticilerinin en az üçte birinin, TSK mensuplarının subay sınıfından, emniyet hizmetlerinin en az boşkomiser rütbesinden, MİT mensuplarından en az şube müdürü ünvanından, mülki idare amirliği sınıflarından olup en az 10 yıl görev yapmış olanlardan ya da yargı mensuplarından en az 10 yıllık avukatlık, hakimlik veya savcılık yapmış olanlardan emekli olmuş veya kendi isteğiyle görevinden ayrılmış olanlardan seçilmesi gerekecek.

-Bu şirketlerin ödenmiş sermayesi, Ticaret Kanunu'nun anonim şirketler için aradığı asgari sermaye miktarının üç katından az olamayacak. Şirketin hisse devirleri İçişleri Bakanlığının izniyle yapılabilecek. Yabancı güvenlik şirketleri de yüzde 50'yi geçmeyecek oranda yerli bir özel güvenlik şirketiyle ortak olma koşuluyla İçişleri Bakanlığı izniyle çalışabilecek.

-Özel güvenlik şirketi, görev konusu veya amacının ortadan kalkması, amacı dışında faaliyet gösterdiğinin saptanması, suç kaynağına dönüştüğünün belirlenmesi koşullarından birisinin gerçekleşmesi durumunda kapatılacak.

-Güvenlik şirketi mensubu, görev alanında silah kullanma yetkisine sahip olacak. Ancak bu kişilerde, silah taşıma ruhsatı alımında istenen gerekli koşulların bulunması gerekecek. Bu kişiler görev alanında, yasal bir emri yerine getirirken silah kullandığında, TCK'nın 49'ncu maddesinde tanımlanan meşru müdafaa hakkını kullanmış sayılacak, kendisine ceza verilemeyecek.

-Artık özel güvenlik mensuplarının ortaokul (ilköğretim okulu) değil lise mezunu olması ve askerlik hizmetini yapmış olmaları gerekecek.

-Özel güvenlik personelinin eğitimi İçişleri Bakanlığınca veya bakanlığın denetim ve kontrolünde kurulan özel eğitim kursları tarafından yapılacak.

-Valiler, emniyet ve jandarma kanalıyla istediği an bu güvenlik teşkilatlarını denetleyebilecek.

-Yasaya aykırı davrananlara 1 ile 5 milyar arasında para cezası ve gerektiğinde 1-3 yıl hapis cezası verilecek.

-Uygulama esaslarını belirlemek amacıyla yasanın yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içerisinde İçişleri Bakanlığınca gerekli yönetmelik hazırlanacak.

-Halen faaliyet gösteren güvenlik şirketlerinin ise, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içerisinde durumlarını bu yasaya uydurması gerekecek.?
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber