İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TBMM kadına şiddeti araştırma komisyonu kuruyor

TBMM Genel Kurulu'nda, kadına yönelik şiddet konusunda Araştırma Komisyonu kurulması bütün partilerin oylarıyla kabul edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2014 19:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM kadına şiddeti araştırma komisyonu kuruyor

TBMM Genel Kurulu'nda; AK Parti, CHP, MHP ve HDP milletvekillerinin verdiği Araştırma önergeleri birleştirilerek görüşüldü.

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, önerge sahibi olarak yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet rolünü pekiştiren politikalar uygulandığını savunarak, "Kadını birey olarak görmedikçe sorun çözülemez. Sorunun kökeninde aile var. Kadınları öldürenler aile fertleri. Cumhurbaşkanı 'fıtrattır' diyor. Kastettiği; kadınlar ile erkeklerin fıtratı farklıdır, yuvaya giden çocuk bile annesi ile babasının eşit olmadığını görüyor. Bunu vurgulamak kadınlara karşı cinsiyetçi yaklaşımı toplumda pekiştiriyor. 'Gülmesinler, sokağa çıkmasınlar, dört kadına kadar alabilirler' deniyor. Yıllardır kadın örgütleri meseleyle mücadele ediyor. Nihayet Meclis , sağır kulaklar duydu ve komisyon kurulacak. Komisyonda yapılacak çok şey var. 2015 yılı kadın cinayetleriyle mücadele yılı ilan edilsin. Kadın sorununa topluca bakmamız lazım" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin dünya ortalamasından yüksek olduğunu ifade ederek, kadının öldürülmediği tek bir gün yaşanmadığını, meselenin "kadın katliamı, cins kıyımına ulaştığını' söyledi. Buldan, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin "kadın sorunu ve aile içi mesele" olarak görülmesine rağmen toplumun her katmanında yaşanan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayanan, ekonomik, politik, hukuki, dini, sosyal ve kültürel süreçleri içeren karmaşık, kapsamlı ve geneli ilgilendiren kamusal sorun olduğunu ifade etti.

Erkek şiddetine yol açanın toplumdaki geleneksel cinsiyetçi rollerinin kabul görmesi olduğunu savunan Buldan, kadınların öncelikle çocuk doğurması ve bakmasını bekleyen, kürtajı engelleyen, kadın erkek eşitliği için mücadele etmeyen, her fırsatta kadınlar ve çocuklar şiddet görse bile ailenin güçlendirilmesini savunan anlayışın erkek şiddetinin sözcülüğünü yaptığını ileri sürdü.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, Türkiye'nın dünyada 148 ülke arasında kadın gelişiminin 118. sırada yer aldığını ancak ülkeyi yönetenlerden bugüne kadar cinsiyet eşitliğine dair gelişmişlik sırasının değiştirilmesi için düzenleme yapılacağını duymadığını söyledi. Şiddetin tanımının değiştiğini, hakaret, mobbing ve ekonomik kısıtlılığın da şiddet olduğunu dile getiren Demirel, başı sıkışan herkesin kadın üzerinden siyaset yaptığını savundu.

Demirel, şöyle konuştu: "Beyefendiler lütfen bizim üzerimizden siyaset yapmayın. Başımızın örtüsünü çekiştirdiniz, pantolonumuzu çekiştirdiniz, ne yapalım nasıl doğuralım, nerede neyi içelim. Cinsiyet üzerinden siyaset yapmayın. Bütün kadın milletvekilleri bundan rahatsız. Lütfen vazgeçin. Bir inekten süt çıkıyorsa, siz için uğraşmayın."

Anayasal eşitlik getirdik diye miting yapanların dün çıkıp "kadın erkek nasıl eşit olur" dediğini ifade eden Demirel, şunları söyledi: "Sizin için eşit olmaz. Sizin için varsa yoksa paralel...Ama bu ülkede kadın erkek eşit. Biz kendimizi eşit yurttaş kabul ediyoruz. Kişisel kanaatleriniz bizi ilgilendirmiyor. Kadın üzerinden siyasete yeter artık. Kadınları mezhep, etnisite, kimlik üzerinden ayrıştırarak siyaset yapmak bugün için geçerli değil. Şiddetin nedeni aranmaz, şiddet vardır. Medyanın da Meclis'in de insanın da kabahati var. Bu konu erkeklerle konuşulursa sonuca ulaşılabilir. Mevzuat eksikliğimiz yok ama uygulamada sıkıntı olduğu bir realite. Vicdanlı siyaset için hepimizin hassasiyet göstermesi gerekiyor."

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, kadını görünür kılmak ve karar mekanizmalarında yer almasını amaçladıklarını vurguladı. Enç, "Kadın erkek eşitliği ile ilgili fıtrat anlamında, yaradılış anlamında Sayın Cumhurbaşkanı'nın ifadesine sonuna kadar katılıyorum. Orada hemen direkt çarpıtmayla kadınlar yaradılış anlamında farklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Neden Cumhurbaşkanı dillendirdiği zaman eşitlik dışı davrandığı söyeniyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Biraz insaflı olun. Kadın erkek fırsat eşitliğini istemeyen parti, kızların okullaşma oranını yükseltmek için mücadele etmez. Cumhurbaşkanı'nın sözlerini başka taraflara çekmeyin" dedi.

MHP Grup Başkanvkeili Yusuf Halaçoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın el uzatmasına gerek olmadığını belirterek, "Biz el uzattık kendilerine, bizim uzattığımız eli tutmalarını bekliyoruz. Sorunu bütün partiler kabul etti. İktidarın ne yaptığını anlatmak yerine, hangi çözümle sorunu ortadan kaldırabileceğimizi dile getirmeliyiz. Sorun, kadın erkek eşitsizliği meselesinin ötesine geçmiş durumda. Bu yıl sadece 29 kadın katledildi, sığınmaevlerinin olması bir şey ifade etmiyor. Önemli olan kadınların sığınmaevlerine düşmesini önleyecek tedbirler almaktır. Milletvekilleri bu işi çözebilecek yerdeyiz. Sayın Bakana diyoruz ki lütfen kanunları birlikte çıkaralım ve bir an önce bu işi engelleyelim. Eğitim başta olmak üzere her şeyi yapalım ve bunu önleyelim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kadına yönelik şiddet konusunda Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Bugün burada siyaset yapılarak eller birbirine uzatıldı. Umuyor ve sanıyorum eller en kısa sürede sorunu çözmek için buluşur. Ben de yürekten tebrik ediyorum" dedi.

Bahçekapılı'nın, önergenin oylaması sonucunu önce yanlışlıkla "kabul edilmedi" diyerek açıklamasına, CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz "bilinçaltında kabul edilmeyeceği var" karşılığını verdi. Bahçekapılı, Öz'e, "Yapmayın. Bir kadın olarak burada oturuyorum. Burada da siyaset yapmayalım" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber