İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu vakıflarında saltanatı bitiren yasayı 21 gün önce çıkaran hükümet, şimdi bu yasayı Türk Polisini Güçlendirme Vakfı için deliyor.

Haber Giriş : 13 Şubat 2004 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu vakıflarında saltanatı bitiren yasayı 21 gün önce çıkaran hükümet, şimdi bu yasayı Türk Polisini Güçlendirme Vakfı için deliyor.

Polis Vakfı için hazırlanan özel tasarı dün TBMM İçişleri Komisyonu'ndan itirazlara rağmen geçti.

Hükümet, 21 gün önce çıkardığı, özel yasayla kurulan vakıflar dışındakilere bağış yasağı getiren yasayı deliyor. Türk Polisi'ni Güçlendirme Vakfı için özel yasa tasarısı hazırlandı. Tasarı TBMM İçişleri Komisyonu'ndan bazı AKP'li milletvekillerinin olumsuz görüşleriyle geçti. CHP'li üyeler Komisyon Başkanı AKP'li Ziyaeddin Akbulut'un bir önceki toplantıda kamu yönetimi reformu görüşmeleri sırasındaki tutumunu protesto ederek toplantıya katılmadı.

Tasarı Genel Kurul'da kabul edilirse sürücü belgesi ile motorlu araç trafik ve tescil belgelerinden para alınmaya devam edilecek. Halen sürücü belgesinden 30, trafik belgesinden 3, tescil belgesinden 4 milyon lira alınıyor.

BAŞKAN KARŞI ÇIKTI:

Komisyon Başkanı Akbulut, vakıflar yasasının vatandaşın sızlanmaları nedeniyle çıkarıldığını hatırlatarak, bu tasarının benzer sıkıntıları gündeme getirip getirmeyeceğini sordu. Vatandaşlar para vermeye mecbur edilerek işlem yapılırsa beklentilerin karşılanmamış olacağını kaydeden Akbulut, zorunlu bağıştan kaçınmak gerektiğini vurguladı. AKP'li Nusret Bayraktar, tasarının başka kurumlara da örnek olabileceği uyarısında bulundu. Tasarının kendisinde soru işareti yarattığını belirten Bayraktar geçmiş dönem düzeninin yasal hale getirileceğini söyledi.

GELİRLER YASAL SAVUNMASI:

Komisyona hükümeti temsilen katılan Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan, vakfın gelirlerinin Karayolları Trafik Yasası'na göre belirlendiği savunmasını getirdi. Emniyet'ten vakfa para akışı olmadığını belirten Çalışkan, buna karşılık vakfın brüt gelirinin yüzde 80'inin Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyaçları için kullanıldığını söyledi. Çalışkan bu yıl bütçeye Emniyet'in 2 bin 800 aracının vakıf tarafından alınacağına yönelik hüküm konulduğunu hatırlattı. Çalışkan, vatandaşın sıkıntısının karakol derneklerinden kaynaklandığını öne sürdü.

ÖYLEYSE BÜTÇEYE KOYUN:

Bunun üzerine Bayraktar, ??Madem bu paralar kanunla toplanıyor, o zaman neden vakıf adı altında toplansın. Kanuna bir hüküm koyalım. Doğrudan Emniyet bütçesine aktarılsın'' önerisi getirdi. ??Keşke bütçeler yeterli olsa da vakıflara ihtiyaç duyulmasa'' diyen Komisyon Başkanı Akbulut, olumsuz görüşlerin de tutanaklara geçtiğini bildirdi. İçişleri komisyonunun tali olduğuna da dikkat çeken Akbulut, tasarının asıl komisyon olan Plan Bütçe Komisyonu'na havalesini maddelere geçilmeden oyladı.

Polis Vakfı'nın geliri nereden

EMNİYET Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan'ın Komisyona verdiği bilgiye göre Karayolları Trafik Yasası'na göre Türk Polisi'ni Güçlendirme Vakfı'nın gelirleri şöyle:

Sürücü belgesi: 30 milyon

Trafik belgesi: 3 milyon

Tescil belgesi: 4 milyon

Ticari plaka satışından elde edilen gelirin yüzde 10'u

İthal silah ve mermi satışının net hasılatının yüzde 10'u. 

Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber