Paşa'yı dinleyen devletin içinde

Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in istifasıyla gündeme gelen telefon dinleme olayıyla ilgili sert açıklamalar yaptı. Baykal, ?Genelkurmay'ın yaptığı açıklama karşısında dinlemeyi bu kurumun yapmadığı, devletin içinde bir birimin komutanı dinlediği anlaşılıyor? dedi. Baykal'ın, Taşkesen'i istifaya götüren ?telefon dinleme? olayıyla değerlendirmeleri şöyle:

Şemdinli, Danıştay saldırısı, Atabey Çetesi ve bu çete ile TSK mensuplarının ilişkilendirilmesi derken, şimdi de bu durum. Komutan olayı bu zincirin son halkasıdır.

Uzun süreden beri devletin içinde kaygı verici bir tablo olduğunu söyledim. Maalesef şimdi devlet kadroları içinde gerçekleştirilmiş olan mevzilenmenin, şimdi karşılıklı bir çatışma aşamasına doğru tırmanabileceği anlaşılıyor.

KOMUTAN ÖNLEMEYE ÇALIŞTI

Bu kadrolaşma sonucunda taraflarca yer yer deneme atışları yapılıyor. Çok kaygı verici bir olaydır. Genelkurmay'ın yaptığı açıklama karşısında dinlemeyi bu kurumun yapmadığı da açıkça anlaşılıyor. Devletin içinde bir birimin komutanı dinlediği anlaşılıyor. Komutanın açıklamalarında ise bu olayı hazmedemediği ve bu tertibi alenileştirerek belki başka mecralara ulaşmasını önlemeye çalıştığı görülüyor.

TSK'nın sistematik bir biçimde dinlendiği ve bir açık arandığı, bir fırsat kollandığı görülmektedir. Bu dinlemenin sistematik, yaygın ve teknolojik bakımdan ileri bir dinleme olduğundan da hiç kuşku yoktur.

BİZANS ENTRİKASI

Terörle mücadelede birbirleriyle uyumlu olması gereken devletin kadrolarının önce birbirine karşı tertip içine gittikleri, ardından bunu karşılıklı çatışmaya yönelik olarak kullandıkları ortaya çıkıyor. Bana İstanbul'un işgalinden önceki Bizans'ı hatırlatan bir manzaradır.

MİT, Emniyet, Telekom reddetti

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in telefonunu kimin dinlediği konusu açıklığa kavuşmadı. Emniyet Genel Müdürü İsmail Çalışkan, Emniyet'in konuyla en ufak bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany, Taşkesen'in telefonlarının dinlenmesine ilişkin olarak, herhangi bir resmi, yazılı, orijinal ve otantik bir başvurunun söz konusu olmadığını söyledi. MİT Müsteşarlığı da, Taşkesen hakkında hiçbir çalışmasının bulunmadığını açıkladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da ?Telefon dinlemek o kadar keyfi bir şey değil? dedi.

İlk skandal Tantan'ın raporuyla ortaya çıktı

TÜRKİYE, daha önce de 1999 yılında ortaya çıkan tele-kulak skandalıyla sarsılmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın talimatıyla hazırlanan raporla 1999'da başbakanlık, cumhurbaşkanlığı, kamu kurumları, gazeteciler hatta emniyet müdürlerinin aralarında bulunduğu 963 kişinin telefonlarının dinlendiği saptandı. Skandala karışan polisler hakkında Ankara'da hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ve 10 emniyetçi görevden alındı. Mahkemenin sanıklar hakkında verilen beraat kararı, temyiz edildi. Daha sonra, telekulak davası, Şartla Salıverme Yasası kapsamına alınarak ertelendi.

Genelkurmay ihbar edenlerin peşinde

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in istifasına neden olan ihbar mektup ve telefon kayıtlarının haziran ayının son günlerinde aynı anda Genelkurmay Başkanlığı'na ulaştırıldığı ortaya çıktı. Taşkesen istifa ettiği için konuyla ilgili soruşturma açılmadı. Ancak Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihbar mektup ve dinleme kayıtlarının hangi yöntemlerle ulaştırıldığının peşine düştü. Araştırmanın Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu tarafından yapıldığı öğrenildi. 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak Yüksek Askeri Şûra'da Taşkesen'in yerine Kara Harp Okulu Komutanlığı'na da atama yapılacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber