Bunlar işini bilen memurlar!

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bodrum belediyelerine yönelik rüşvet operasyonunda tutuklanan bir memurun otel satın alarak turizmcilik yaptığı, bir başka memurun da üç villasının bulunduğu ortaya çıktı

Bodrum'da geçen hafta başlatılan rüşvet operasyonunda yüzlerce dosya incelemeye alınırken, en az üç villası olan, otel satın alan ve şirket kuran memurlar olduğu ortaya çıkarıldı. Üst düzey bir yetkili, "Herkes seve seve rüşvet vermiş, memurlar da neredeyse rüşvetsiz sofraya bile oturmaz olmuş" dedi.

Bodrum'daki operasyon kapsamında Bodrum (CHP), Yalıkavak (CHP) ve Konacık (MHP) belediyelerinden toplanan 140 klasör ve 35 bilgisayardaki dokümanlar inceleniyor. Belediyelerde rüşvet çarkının Başsavcı Berkant Karakaya'nın talimatıyla jandarma tarafından bir yıl önce takibe alındığı, iki başlı rüşvet çetesinin faaliyetlerine sekiz yıl önce başladığı ve profesyonel bir örgüte dönüştüğü öne sürüldü.

Mevkiye göre pay

Alınan rüşvetin, çete liderleri aracılığıyla belediyede çalışanlara, makamına ve mevkiine göre oranlama yapılarak dağıtıldığı belirtildi. İmar İşleri'nde görevli olan ve operasyon kapsamında tutuklanan bir memurun Gümbet semtinde bir otel satın alarak turizmcilik yaptığı, Fen İşleri'ndeki bir memurun üç villasının bulunduğu, bir memurun da inşaat malzemeleri satmak üzere şirket kurduğu belirlendi.

Halen tutuklu olan 14 kişinin banka hesapları savcılık kararıyla donduruldu, tüm bankalara yazı yazılarak kendilerinin ve yakınlarının hesapları mercek altına alındı. Son on yılın hesap hareketleri incelenmeye başlandı. Memurların tapu kayıtları ve vergi dairesiyle ilişkileri de inceleniyor. Tutuksuz yargılananların büyük bölümüne yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Memur Durmuş Cevdet Pırtı, turizmci Şaban Güler ile müteahhitler Harun Özçiçek ve Aziz Tekin hakkında da yakalama emri çıkarıldı. Rüşvet verilmesine aracılık ve tanıklık eden 7 işadamının savcılığa müracaat ederek suç duyurusunda bulunduğu, ifadesi alınanların sayısının 80'i aştığı belirtildi.

Operasyon kapsamında incelemeyi, Adalet ve İçişleri bakanlıklarından 14 müfettiş ve 22 uzman yürütüyor. Başsavcı Karakaya ifadeleri bizzat alıyor. Soruşturmanın gizlilik içinde sürdürüldüğü, rüşvet dosyalarındaki iddia ve belgelerin "delillerin yok edilmemesi" için yargılanan memur ve işadamlarının avukatlarına dahi gösterilmediği kaydedildi.

14 kişi tutuklandı

Jandarma ve polisin ortaklaşa düzenlediği "Halikarnas Operasyonu" kapsamında gözaltına alınan 45 kişiden 14'ü tutuklandı, dört kişi hakkında da yakalama emri çıkarıldı. Zanlıların "rüşvet almak, vermek, rüşvete aracılık etmek ve imar kanununa muhalefet" suçlarından yargılanacağı belirtildi.

Mumcular'a sıçradı

Jandarma, belediyelerdeki rüşvet operasyonunu AKP yönetimindeki Mumcular Belediyesi'ne de kaydırdı. Jandarma ekipleri akşam servislere girerek evraka ve bilgisayarlara el koydu. Olay yerine çağrılan AKP'li Belediye Başkanı Kazım Avcı, belediyeye alınmayarak caddede bekletildi. Avcı'nın bugün Bodrum Başsavcısı Karakaya'ya ifade vereceği belirtildi. Jandarma daha sonra Bodrum Belediyesi Gıda Sanayi A.Ş.'nin evrak ve bilgisayarlarına el koydu.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Timur Gürgan da Bodrum Belediyesi sorumluluk sahasında yer alan arsasında yapılacak imar çalışması için kendisinden rüşvet istendiğini iddia etti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber