Bütçeden ödenek üstü harcama yapılamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, Performans Esaslı Bütçeleme Rehberi'ni güncelleştirmeye hazırlanırken, Ayniyat Talimatnamesini yürürlükten kaldırıp yerine Taşınır Mal Yönetmeliğini çıkaracak. Söz konusu yönetmelik ise 2007 yılında yürürlüğe girecek.

Zorunlu olan bazı giderlerin dışındaki tüm hacamalarda ödenek üstü harcama yapılmasına izin vermeyecek uygulama ise 1 Ağustos 2006 tarihinden (bugünden) itibaren uygulamaya girecek.

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ''Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu'' yayımlandı. Raporda, 8 Temmuz-Aralık 2006 döneminde yürütülecek faaliyetler ve bu dönemde hazırlanacak ve yürürlüğe girecek bir dizi mevzuat düzenlemesine ilişkin bilgiler verildi.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun tüm unsurlarıyla uuygulanması amacıyla yürütülen mevzuat ve diğer çalışmalara, bu dönem de devam edileceği belirtilen raporda, bu kapsamda Performans Esaslı Bütçeleme rehberi'nin güncelleştirileceği ifade edildi.

Raporda, 8 pilot kurumdan (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Hacettepe Üniversitesi, İller Bankası, Denizli İl Özel İdaresi ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi) stratejik planları tamamlananların, 2007 peformans programlarının hazırlık çalışmalarının yürütüleceği ve pilot kurumlarda performans esaslı bütçelemeye ilişkin eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına devam edileceği kaydedildi.

Stratejik plan hazırlamakla yükümlü olan genel bütçe kapsamındaki kamu idaraleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumlarıyla, mahalli idarelerin performans programlarının hazırlanması, ilgili idarelere verilmesi, kamuoyuna açıklanması ve bu işlemlere ilişkin sürelerle, diğer esasları belirlemek amacıyla ''Kamu İdarelerince Hazırlanacak Performans Programları Hakkındaki Yönetmeliğin'' de yürürlüğe konulacağı belirtilerek, raporda daha sonra şöyle denildi:

''Kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ait taşınırların kaydı, muhafazası ve kullanımıyla, yönetim hesabının verilmesi, merkez ve taşrada taşınır yönetim sorumlularıyla bunlar adına görev yapacak olanların belirlenmesi ve kamu idereleri arasında taşınırın bedelsiz devrine ilişkin esas ve usüllerin belirlenmesi amacıyla hazırlanan ve Ayniyat Talimatnamesini yürürlükten kaldıracak olan Taşınır Mal Yönetmeliği çalışmalarının sonuçlanmasında son noktaya gelindi. Yönetmeliğin 2007 yılı başından geçerli olmak üzere yürürlüğe konulması planlanmaktadır.

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde; kamu kaynağının elde edilmesi, yönetilmesi, kullanılması, harcanması ve korunmasından sorumlu kamu görevlilerinin neden oldukları kamu zararlarından doğan alacakların taahsiline ilişkin esas ve usüllerin belirlenmesi amacıyla, Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik çalışmaları sonuçlanmak üzeredir. Yönetmeliğin bu dönemde yayımlanması beklenmektedir.''

ÜST YÖNETİCİLERE REHBER

Bu arada Merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin muhasebe işlemleri, hesap planları ve işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılacak belgelerin şekil ve türlerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin, 1 Ocak 2007 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Döner sermaye işletmelerinin yeniden yapılandırılıncaya kadar bütçelerinin hazırlanması, uygulanması, sonuçlandırılması ve muhasebeciyle kontrol ve denetiminin belirlenmesi amacıyla yönetmelik çalışmalarına başlandığı ve yıl sonuna kadar sonuçlandırılacağı hatırlatılan raporda, bu yıl yürütülecek faaliyetlere ilişkin şu açıklamalar yapıldı:

''Kamu harcamalarında mali disiplinin sağlanması amacıyla ödenek üstü harcamaların 'say 2000i' sistemi vasıtasıyla engellenmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Zorunlu olan bazı giderlerin dışındaki tüm hacamalarda ödenek üstü harcama yapılmasına izin vermeyecek, bu uygulamaya 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren başlanacak. Merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin performans esaslı bütçelemeye geçiş takviminin planlaması yapılacak.

Harcama yetkilerine ilişkin uygulamaların izlenmesi, değerlendirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasına devam edilecek. Kamu iç mali kontrolü sisteminin etkili bir şekilde uygulanması ve kamu idarelerinin sürece etkin bir şekilde katılımının sağlanması amacıyla, üst yöneticilerin iç kontrol ve iç denetim alanındaki rol ve sorumluluklarının belirleneceği bir rehber hazırlanacak.

Strateji geliştirme birimlerinde çalışacak mali hizmetler uzmanlarının çalışmalarını belirlemek amacıyla da ''Mali Hizmetler Birimi Uzmanlarının çalışma Esas ve Usulüri hakkında yönetmelik hazırlanacak.''

TEDAVİ YARADIMINDA GÜNCELLEME

Rapora göre ayrıca İç Yönetim Tip Yönergesi çıkartılacak, Eşleştirme Projesiyle, Hollanda Maliye Bakanlığınca ortaklaşa yürütülen proje kapsamında iç denetçiler ve strateji geliştirme birimleri personelinin eğitim çalışmaları yürütülecek.

Eşleştirme Projesi kapsamında ise 5 pilot idarede iç denetim bilgi teknolojileri alt yapısı oluşturulacağı vurgulanan raporun, sosyal güvenlik ve sağlık alanında yürütülecek faaliyetler bölümünde de çeşitli bilgiler verildi.

Buna göre tedavi yardımına ilişkin uygulama talimatı ve bedeli ödenecek liste'de ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre değişiklikler ve güncellemeler yapılacak.

VERGİ KANUNLARININ YAZIMINA DEVAM EDİLECEK

Kamu gelirleri alanında yürütülecek faaliyetlerin sıralandığı raporun bir başka bölümünde, temel vergi kanunlarının yeniden yazımı çalışmalarına devam edileceği açıklandı.

Kayıtdışı ekonominin azaltılması, vergi yükünün tabana yayılarak kayıtlı mükellefler üzerindeki yükün zaman içinde düşürülmesi ve bu suretle vergi gelirleri performansının artırılması amacıyla, yürütülen çalışmalar sürdürülecek.

Bu arada vergi gelirlerinin önemli bir kısmını ödeyen az sayıdaki büyük mükelleflerin uyumunu artırmak ve bu mükelleflerin ihtiyacına uygun hizmet vermek amacıyla, Büyük Mükellef Birimi oluşturulacak ve 2007'den itibaren faaliyete geçecek.

Ayrıca mükelleflere, telefonla arama imkanı sunularak bilgilendirme hizmeti yapılacak, borç tahsilini hızlandırmak amacıyla ''Çağrı Merkezi '' kurulacak ve bu merkez yine gelecek 2007 yılında faaliyete geçirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber