Sendikalar kavgaya tutuştu memur ikinci plana düştü

Haber Giriş : 19 Ağustos 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların maaş zammı ve özlük haklarının ele alındığı toplu görüşmelere geçmiş yıllarda olduğu gibi ?sendika kavgaları' damgasını vurdu.

Hükümetle yürütülecek görüşmeler öncesinde sendikaların ?ortak talep'le masaya oturacağı beklentisi vardı. Ancak, sendikaların zaman zaman kavgaya dönüşen tartışmaları, memurların özlük haklarını gölgede bıraktı. Memur temsilcilerinin kavgaları sebebiyle inisiyatifi ele alan hükümet, pazarlığın seyrini kendisi belirledi. Görüşmelerin ilk haftasını kamu emekçileri açısından ?fiyasko' olarak niteleyen KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, usul ve yer tartışmalarının sendikaların pazarlık gücünü zayıflattığını kaydediyor. Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu da kendi aralarındaki kavgadan rahatsız. Toplu görüşmeler öncesinde birlik çağrısı yapan Aksu, bundan sonra tartışmaların tarafı olmayacaklarını belirtti.

Ahmet Aksu, sendikalar arasındaki tartışmaların bitmesini istediklerini belirterek, ?Bundan böyle hiçbir tartışmaya girmeyeceğiz. Bunlar ana gündemi gölgede bıraktı. Bu tartışmalar hiç yaşanmasa her şey daha olumlu olurdu. Usul tartışmasının olmaması gerekirdi. Birlik, beraberlik görüntüsü verilmeliydi. En azından ikinci hafta bu tartışmalar yaşanmasın.? diyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile birlikte açıklama yaptığı için hem KESK'in hem de Memur-Sen'in tepkisini çeken Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız da bu tartışmalardan şikayetçi. Birlikte açıklama yapmalarının Mehmet Ali Şahin'in teklifiyle gündeme geldiğini ifade eden Akyıldız, ?KESK Başkanı, ?Kamu-Sen bizi temsil edemez' diyor. Ben zaten onları temsil etmiyorum. KESK'in neyi temsil ettiğini herkes biliyor.? diyerek yeni bir tartışmanın kapısını aralıyor.

Yılda bir kez yapılan toplu görüşmeler, daha çok sendikalar arasındaki tartışmalarla öne çıkıyor. Bu sene ise görüşmeler Kamu-Sen ile KESK üyelerinin kavgasıyla başladı. Başbakanlık önünde çıkan olaylar, polisin müdahalesiyle büyümeden önlenirken, günün ikinci krizine yine aynı konfederasyon imza attı. Müzakere masasına 5 kişiyle davet edilen KESK, toplantıları protesto etti. Konfederasyonun ikna edilmesinin ardından görüşmeler 45 dakika gecikmeli başlayabildi. Günün sonunda ise bu kez Bakan Mehmet Ali Şahin'in, Kamu-Sen Başkanı Akyıldız ile birlikte açıklama yapması tepki çekti. Memur-Sen ve KESK, Kamu-Sen'in tek başına memurların temsilcisi gibi gösterilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Perşembe günü yapılan görüşmeler de bu tartışmaların gölgesinde sürdü. Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, Şahin ile Akyıldız'ın birlikte açıklama yapmasını protesto için görüşmelere gecikmeli katıldı. Şahin'in açıklaması ise toplu görüşmelerin tansiyonu daha da yükseltecek türdendi: ?Diğer konfederasyon başkanları da daha çok çalışsınlar, en fazla üyeye sahip konfederasyon başkanı haline gelsinler, onlarla da birlikte açıklama yapalım.? Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmelerin bir konfederasyonun diğerleri üzerinde amirlik taslaması yüzünden sorunlu başladığını savunurken, diğer konfederasyonlara ?Gelin aramızdaki rekabeti 15 gün sonraya bırakalım. Hükümetin ve kamu işvereninin karşısında beton gibi dimdik duralım.? çağrısı yapıyor. BASK Başkanı Resul Akay da başkanların aralarındaki çekişmeyi bir tarafa bırakamamasının kamu emekçilerine hak kaybı olarak yansıdığını savunuyor. Kamu-Sen ise en fazla çalışanı kendilerini temsil ettiğini ve diğer sendikaların bu durumu özümsemesi gerektiğini aktarıyor.

2,5 milyon çalışan ile 1,5 milyon memur emeklisinin merakla beklediği görüşmelerin ilk bölümünde en önemli gündem maddesi, 2006 enflasyon farkları oldu. Hükümet kanadı, Maliye bürokratlarının itirazına rağmen ekonomik dalgalanma sebebiyle oluşan 2,38'lik farkın ödeneceğini açıkladı. Toplantı sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ı arayan Bakan Mehmet Ali Şahin, Başbakan'a da farkların temmuzdan itibaren ödeneceğini teyit ettirdi. Sendika başkanları bu durumu sevinçle karşıladı. Maliye bürokratları ise uzun süre Şahin'in 2006 enflasyon farklarının ödenmesine yönelik kararına itiraz etti. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, toplantıda, ?2005 yılı toplu görüşme mutabakatında enflasyon farkı verileceğine dair bir hüküm yoktu. Bu nereden çıktı?? ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Bakan Şahin, ?Öyle olsa da biz kamu çalışanlarına söz verdik. O sözümüzün arkasındayız. Enflasyon farkını vereceğiz. Maliye'de bunun için bir kalem yoksa da farklı kalemlerden bunu karşılayacağız.? diyerek tartışmaya son noktayı koydu. Maliye'nin itirazının aşılmasının ardından enflasyon farkının yürürlük tarihine ilişkin tartışma yaşandı. Hükümetin farkların temmuzdan geçerli olması yönündeki ısrarı sebebiyle bu konudaki karar toplu görüşmelerin son gününe bırakıldı. Hükümet ile sendikalar arasındaki zam tartışmasında ?enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi' kilit rol oynuyor. Maaşların eridiğini savunan sendikalar, en düşük memur maaşının bin yeni liraya yükseltilmesini talep ediyor. Zam talepleri henüz masada görüşülmedi. Ancak üyelerini Başbakan ve ekonomiyle ilgili bakanların oluşturduğu Yüksek Planlama Kurulu, enflasyon oranında zam teklif ediyor. Enflasyon beklentisinde sapma olması durumunda bu farkın maaşlara yansıtılması da ilke olarak benimseniyor. Bu seneki sapmanın ardından 2007 enflasyon beklentisinin de tutmayacağını savunan sendikalar ise yüzde 4 olarak öngörülen enflasyon oranındaki zammı kabul etmeyeceklerini söylüyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI TALEPLERİ (YTL)
Memur-Sen: 1.475
Kamu-Sen: 1.023
KESK: 1.050
BASK: 1.356

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber