Hizmetliler, öğretmen ve müdürlerin özel işlerini yapmaktan şikayetçi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda çalışan hizmetliler, öğretmen ve müdürlerin özel işlerini yapmaktan; görevleri olmadığı halde boya - badana yapmak, kalorifer yakmaktan şikayetçi.

Türk Eğitim Sen, okullarda çalışan yardımcı hizmet personelinin (hademe-hizmetli) sorunlarını belirlemeye yönelik bir araştırma yaptı. 51 ilde toplam bin 272 kişi üzerinde yapılan çalışmada, personelin görevlerine uygun işlerde çalıştırılmadıklarından şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılan ve görevleri dışında işlerde çalıştırıldıklarını söyleyen personelin üzde 9.9'u kalorifer yakma, yüzde 8.6'sı idare, müdür veya öğretmenlerin özel işlerinde, yüzde 0.8'i yemekhane ve bulaşık işlerinde, yüzde 3.6'sı temizlik işlerinde, yüzde 12.2'si boya-badana-tamirat ve bahçe işlerinde, yüzde 6.9'u memurluk ve ofis işlerinde, yüzde 48.5'i görev harici her türlü işte, yüzde 3.8'i kurye, çaycılık, gece nöbeti işlerinde, yüzde 1.8'i yazı ve evrak işlerinde, yüzde 4.1'i yük taşıma, kömür taşıma ve hamallık işlerinde çalıştıklarını belirtti.

Araştırmaya katılan yardımcı hizmet personelinin yüzde 20'si ise diğer personelin kendilerine karşı tutum ve davranışlarını olumsuz olarak nitelendirdi. Çalışanlar, diğer personelin davranışlarını olumsuz olarak nitelendirmede birinci öncelikli neden olarak yüzde 36.1 ile aşağılama, hor görme, küçümseme, hakir görmeyi ; yüzde 17.7'si adam tutma, adam kayırma, sınıf ayrımcılığını gösterdi. Olumsuz tutum ve davranışlarda sendika üyesi olmayı birinci öncelikli neden olarak görenlerin oranı ise yüzde 3.2.

Çalışma sonucunda, personelin çözülmesi gereken en acil sorun olarak yüzde 19.9 oranı ile maaş yetersizliğini gördüğü ortaya çıktı. Maaş yetersizliğini; yüzde 17.7 ile personel yetersizliği, yüzde 17.5 ile çalışma saatleri ve koşullarının düzeltilmesi, yüzde 16.2 ile hizmetlilerin görev tanımlarının bir iç tüzük maddesi halinde belirlenerek bunun idareci ve hizmetlilere bildirilmesi, yüzde 6.9 ile atama yada memurluk kadrosunun verilmesi, yüzde 6.2 ile hizmetli haklarının korunması ya da verilmesi, yüzde 6 ile hizmetlilere yönelik amir, öğretmen ve diğer personel tarafından yapılan olumsuz davranışların giderilmesi, yüzde 5.3 ile eğitim- öğretim tazminatından hizmetlilerin de yararlanması isteği, yüzde 1.6 ile gece veya haftasonunda tutulan nöbetlerde güvenliğin sağlanması, nöbetlerin karşılığının para ya da izin olarak verilmesi, yüzde 1.6 ile fazla çalışmalarının karşılığında ücret ödenmesi takip etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber