OKS Tercih Kılavuzu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 14:57, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

2005

ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI (OKS) TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU

? FEN LİSELERİ

? SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ

? ANADOLU LİSELERİ

? ANADOLU TEKNİK LİSELERİ

? ANADOLU MESLEK LİSELERİ

? ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ

? ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ

? ÖZEL FEN LİSELERİ

? ÖZEL MESLEK LİSESİ

? SAĞLIK MESLEK LİSELERİ

? DİĞER KURUMLARA BAĞLI MESLEK LİSELERİ

- Adalet Meslek Liseleri

- Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi

- Tarım Meslek Liseleri

- Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi

DİKKAT: Elektronik Başvuru Formunu bu kılavuzu dikkatlice okuduktan sonra doldurunuz.

Bu kılavuzu kayıt-kabul tarihleri bitinceye kadar saklayınız.

Bu kılavuz Bakanlık Makamı'nın 15.12.2003 tarih ve 13725 sayılı onayı ve eki ?Merkezi Sistem Sınav Yönergesi? hükümlerine göre hazırlanmış ve basılmıştır.

ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI

I. TERCİH BAŞVURU SÜRESİ : 21 Temmuz-05 Ağustos 2005

I. YERLEŞTİRME SONUÇ İLÂNI : 16 Ağustos 2005

II. TERCİH BAŞVURU SÜRESİ : 27 Ağustos- 02 Eylül 2005

II. YERLEŞTİRME SONUÇ İLÂNI : 07 Eylül 2005

Adayların tercih ve yerleştirme döneminde ödeyeceği ücre....tler,

I ve II. Yerleştirmeye başvuracak her aday;

Her başvuru dönemi için okul müdürlüğüne okul aile birliği makbuzu karşılığında

1 YTL/1.000.000TL (bir YTL/bir milyon TL) ödeyecektir.

TERCİHLERİN YAPILACAĞI YER:
Adayların mezun oldukları yada sınav kayıtlarının bulunduğu ilköğretim okulu müdürlükleri
A D R E S İ M İ Z:
a) Tercih ve yerleştirme ile ilgili herhangi bir konuda danışma için:

Millî Eğitim Bakanlığı-Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
Halkla İlişkiler Birimi 06500-Teknikokullar/ANKARA

b) Tercih ve yerleştirme ile ilgili bu kılavuzda yer almayan konularda adaylarca gönderilecek her türlü dilekçe ve kurumlarca gönderilecek genel ve özel nitelikli yazılar için:

Millî Eğitim Bakanlığı-Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

06500-Teknikokullar/ANKARA

c) Telefon numarası:0 (312) 296 94 72 (6 Hat)

d) Faks numarası:0 (312) 499 42 04

e) İnternet adresi:

http://sinavlar.meb.gov.tr
http://www.meb.gov.tr

f) e-posta adresi: [email protected]

DİKKAT: 2005 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na ilişkin olarak bu kılavuzda yer alan kurallar, kılavuzun yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Talim ve Terbiye Kurulu Kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Böyle durumlarda izlenecek yol, Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenir ve kamuoyuna duyurulur.

1) TERCİH VE YERLEŞTİRME KAPSAMINDAKİ OKULLAR

2005-2006 öğretim yılı için;

Resmî ve Özel Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu Liselerine, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu Meslek Liselerine, Anadolu Öğretmen Liselerine, Anadolu İmam-Hatip Liselerine, Sağlık Meslek Liseleri ile İstanbul Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesine, Adalet Bakanlığına bağlı Adalet Meslek Liselerine,Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Tarım Meslek Liseleri ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne Bağlı Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesine,

2005 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı sonucuna göre öğrenci yerleştirilecektir.

2) TERCİHLERLE İLGİLİ GENEL ESASLAR

a) Kimler tercihte bulunabilecektir?

12 Haziran 2005 tarihinde yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavına giren adaylardan ham puan barajını geçip, OKS-TM, OKS-MF Puan türlerinden herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar tercihte bulunabileceklerdir. Bu puan türlerinden her ikisinden de 160'ın altında alan adaylara tercih ekranı gelmeyecektir.

b) Tercih başvurusu ne zaman ve nasıl yapılacaktır?

Tercih başvurusu; 21 Temmuz 2005 tarihinden itibaren başlayacak, 05 Ağustos 2005 tarihinde mesai saati bitiminde sona erecektir. Tercihlerin yapılması internet aracılığı ile elektronik ortamda öğrencilerin başvurularının yapıldığı okul/kurum müdürlüklerince http://sinavlar.meb.gov.tr adresinden gerçekleştirilecektir. Tercih başvurusunda bulunacak adayların velileri, okul müdürlüğüne tercih başvuru süresi içerisinde başvuracaktır. Adaylar, sınav sonuç belgelerini mezun oldukları okul müdürlüğü veya nakil oldukları okul müdürlüğünden alacaklardır. Adayların adreslerine ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

05 Ağustos 2005 tarihinden önce iller arasında zorunlu nedenlerden dolayı ikametgah değişikliği yapılmış ise aday gittiği ilin il milli eğitim müdürlüğüne başvurarak başvurusunu o ildeki koordinatör bir ilköğretim okuluna nakil ettirebilecektir. Tercih işlemleri süresince nakil işlemleri yapılabilecektir.

Unutulmamalıdır ki; nakli yapılan adayın nakli alındığı an onayı kalkmaktadır. Bu nedenle de nakli alınan adayın ?Veri Düzeltme? mönüsünden toplu onay işlemleri bölümü seçilmek sureti ile muhakkak onayları yapılmalıdır.

Adayın tercih bilgileri ?E-Tercih Formu?na okul müdürlüğü yetkilisi tarafından EK-2'deki veli tarafından doldurulmuş ve imzalanmış formdaki bilgiler girildikten sonra giriş işlemini yapan yetkili ve veli tarafından kontrol edilerek, bilgilerin doğruluğundan emin olunduktan sonra elektronik ortamda onaylama işlemi yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda adayın tercih işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Elektronik ortamda onaylanan bilgilerin çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalanacaktır. Aslı okulda saklanarak bir örneği veliye verilecektir. Açık İlköğretim Okulunda öğrenim gören öğrenciler, başvuru yaptıkları ilin il eğitim hizmetleri (A.S.O) müdürlüklerine başvurarak tercihlerini yapacaklardır.

c) ?E-tercih formu?nun doldurulmasından kim sorumlu olacaktır?

Elektronik ortamda tercihlerin hatasız, eksiksiz, E-Kılavuz'a uygun doldurulması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili sorumluluk okul müdürlüğü yetkilileri ile velinin olacaktır. Veliler, başvuruları ile E-Kılavuz'da belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılacaklardır.

3. OKULLARIN KAYIT-KABUL ŞARTLARI

a) Resmî ve Özel Fen Liseleri

İlköğretim okulu 8. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden; 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az ?orta? ve bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az 4.00 olanlar tercih edebilirler.

6. ve 7. sınıf öğrenimlerini yurt dışında yaparak sınavların yapılacağı öğretim yılında ilköğretim okulu 8. sınıfta bulunanlara bu hüküm uygulanmaz. Bu sınıflardan birinin öğreniminin yurt içinde yapılması durumunda, yukarıdaki şartlar sadece o sınıf için aranır.

Sınav sonucunda Fen Lisesini kazanan öğrencilerin kayıt yaptırabilmeleri için; 2004-2005 ders yılı sonunda mezun olmaları (Şube Öğretmenler Kurulu Kararı sonucu mezun olanlar dahil) gerekmektedir.

Öğrenciler birinci yabancı dili İngilizce olan fen liselerinde 4 yıl süreyle öğrenim göreceklerdir. (Sadece İzmir Özel Tevfik Fikret Fen Lisesinin 1. yabancı dili FRANSIZCA'dır.)

b) Sosyal Bilimler Liseleri

İlköğretim okulu 8. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden; 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin her birinin yıl sonu notu en az 3 (üç) ve bu derslerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00 olanlar tercih edebilirler.

6. ve 7. sınıf öğrenimlerini yurt dışında yaparak sınavların yapılacağı öğretim yılında ilköğretim okulu 8. sınıfta bulunanlara bu hüküm uygulanmaz. Bu sınıflardan birinin öğreniminin yurt içinde yapılması durumunda, yukarıdaki şartlar sadece o sınıf için aranır

Sınav sonucunda Sosyal Bilimler Lisesini kazanan öğrencilerin kayıt yaptırabilmeleri için; 2004-2005 ders yılı sonunda mezun olmaları (Şube Öğretmenler Kurulu Kararı sonucu mezun olanlar dahil) gerekmektedir.

Öğrenciler birinci yabancı dili İngilizce olan sosyal bilimler liselerinde Hazırlık + 4 yıl süreyle öğrenim göreceklerdir.

c) Anadolu Liseleri

Bu okulları tercih edecek adayların, ilköğretim okullarının 8. sınıfında öğrenim görüyor olmaları gerekmektedir.

Öğrenciler Anadolu liselerinde 4 yıl süreyle öğrenim göreceklerdir. Ancak, İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi'nde Hazırlık + 4 yıl süreyle öğrenim göreceklerdir.

Sınav sonucunda Anadolu Liselerini kazanan öğrencilerin kayıt yaptırabilmeleri için; 2004-2005 öğretim yılı sonunda mezun olmaları (şube öğretmenler kurulu kararı sonucu mezun olanlar dahil) gerekmektedir.

d) Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liseleri:

1. 2004-2005 öğretim yılında ilköğretim okulunun 8. sınıfına devam ediyor olmak. (İlköğretimden sonra öğrenime ara verenler ile orta öğretim düzeyinde herhangi bir programa bir süre devam etmiş olanlar sınavı kazansalar bile bu okullara alınmazlar).

2. Sağlığı girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli bulunmak.

3. Anadolu meslek liselerinin Plastik Sanatlar, Tekstil (Tekstil Tasarım dalı), Tekstil (Terbiye dalı), Grafik Tasarım, Seramik, Resim, İç Mekân Tasarımı, Restorasyon alan/dallarında okumak isteyen öğrencilerin ayrıca; ilköğretim okulu 6. ve 7. sınıflarda resim dersinin başarı ortalamasının en az iyi derece olması gerekir.

OKS'ile öğrenci alan bu okullarla ilgili tanıtıcı bilgiler, http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

e) Anadolu Meslek Liselerinin Denizcilikle İlgili Meslek Alanları:

Anadolu meslek liselerinin denizcilikle ilgili (Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Gemi Makinaları, Güverte, Yat Kaptanlığı) meslek alanlarında eğitim görmek isteyen öğrencilerin; Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerine başvuru şartları yanında ?Gemiadamları Yönetmeliği? ne dayanılarak çıkarılan ?Gemiadamları Sağlık Yönergesi? ile belirlenen denizde çalışmaya engel olan hastalığının bulunmaması, ayrıca yapılacak mülâkat ve beden yeterliliği sınavında başarılı olması gerekmektedir.

Adayların sağlık durumlarının denizcilik eğitimine elverişli olup olmadığı, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak ?Gemiadamları Sağlık Raporu? ile belgelendirilir.

Mülâkat ve beden yeterliliği sınavına kontenjanın 3 (üç) katı kadar öğrenci çağrılacaktır.

OKS'ile öğrenci alan bu okullarla ilgili tanıtıcı bilgiler, http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

Mülâkat ve beden yeterliliği sınavı esasları ise kılavuzun sonunda yer almaktadır.

f) Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Turizm Alanı, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu İletişim Meslek Liseleri ile Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi ve Seyahat Acenteciliği Meslek Alanları:

Anadolu ticaret meslek liselerinin turizm alanı ve Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri, Anadolu iletişim meslek liseleri ile Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerinin ağırlama ve gıda teknolojisi ile seyahat acenteciliği meslek alanlarına girmek isteyenlerin Anadolu meslekî ve teknik orta öğretim programlarına genel başvuru şartlarının yanında; sağlığı ve fizikî durumunun iletişim ve turizm eğitimine, seyahat acentelerinde ve turistik tesislerde, toplu beslenme yapılan kurum mutfaklarında, gıda kontrol ve analizleri laboratuarlarında görev yapmaya uygun olmak,

Anadolu ticaret meslek liselerinin turizm alanı, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri ve Anadolu iletişim meslek liseleri ile Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liselerinin ağırlama ve gıda teknolojisi ve seyahat acenteciliği meslek alanlarına yerleştirilen öğrenciler önce mülâkata alınacaklardır.

Mülâkata kontenjanın 3 (üç) katı kadar öğrenci çağrılacaktır. Mülâkatta başarılı olanlar, okula kesin kayıt hakkı kazanacaklardır.

OKS'ile öğrenci alan bu okullarla ilgili tanıtıcı bilgiler, http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

Mülâkat esasları ise kılavuzun sonunda yer almaktadır.

g) Anadolu Öğretmen Liseleri

Bu okulları tercih edecek adaylarda;:

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma,

2. İlköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi olma,

3. 6. 7. ve 8. sınıfta sınıf tekrar etmemiş olma,

4. Evli olmama,

5. Bulundukları ilköğretim okulunun öğretmenler kurulunca EK-1'deki Anadolu Öğretmen Liselerine Aday Gösterilen Öğrencilere Ait Öğretmenler Kurulu Karar Özeti?ne göre aday gösterilme,

şartları aranır.

Öğretmenler Kurulunca aday seçimi yapılırken öğrencinin;

v Çalışkanlık derecesi,

v Öğretmenlik mesleğine karşı ilgi derecesi ve yatkınlığı,

v Fizikî görünüşü, bilinen bir beden ve ruh aksaklığının bulunup bulunmadığı,

v Konuşma, kavrama ve ifade yeteneği,

v Kendine olan güven duygusu,

v Ahlâki durumu,

hususları göz önünde bulundurulacaktır.

İlköğretim okulu müdürlükleri, başvuru süresi içerisinde yapılan öğretmenler kurulu toplantısında aday gösterilenler için, Anadolu Öğretmen Liselerine Aday Gösterilen Öğrencilere Ait Öğretmenler Kurulu Karar Özetini doldurarak, (EK-1 form Anadolu Öğretmen Liselerinin tanıtım bölümünde verilmiştir.) bu okullara kesin kayıt hakkı kazananlara birer adet verilmek üzere okulda hazır bulunduracaklardır. Aday gösterilmeyen veya diğer şartları taşımadığı anlaşılan öğrencilere Anadolu öğretmen liselerini tercih etmemeleri konusunda gerekli uyarı yapılacaktır.

Anadolu öğretmen liselerinin öğretim süresi 4 yıldır.

OKS'ile öğrenci alan bu okullarla ilgili tanıtıcı bilgiler, http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

h) Anadolu İmam-Hatip Liseleri:

Bu okulları tercih edecek adayların, 2004?2005 öğretim yılında, ilköğretim okullarının 8. sınıfında öğrenim görüyor olmaları gerekmektedir. Sınav sonucunda Anadolu imam-hatip lisesini kazanan öğrencilerin kayıt yaptırabilmeleri için 2004-2005 öğretim yılı sonunda mezun olmaları (Şube öğretmenler kurulu kararı sonucu mezun olanlar dahil) gerekmektedir.

Anadolu imam-hatip liselerinin öğrenim süresi, 4 (dört) yıldır.

OKS'ile öğrenci alan bu okullarla ilgili tanıtıcı bilgiler, http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

ı) Sağlık Meslek Liseleri ve İstanbul Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile çok programlı liseler bünyesinde bulunan sağlık meslek lisesi programlarına,

- Genel şartlar:

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (Türkiye'de oturma izni olan yabancı uyruklu öğrencilerin okula alınmaları, Bakanlığın iznine bağlıdır.)

2. Sağlık durumu, girmek istediği mesleğin öğretim ve yürütülmesine elverişli olmak. (Kekemelik, şaşılık, görme yetersizliği, ortopedik yetersizlik, bulaşıcı hastalıklar ve ruhsal bozukluklar okullara alınmaya engel teşkil eder.) Bu gibilerin özürleri, okula kayıtlarında okul müdürlüğünce tespit edildiği taktirde sağlık raporu almış olsalar bile kayıtları yapılamaz.

3. Evli, boşanmış veya nişanlı olmamak (öğrenci iken evlenen ve nişanlananların okulla ilişkileri kesilir).

4. Sabıka kaydının bulunmadığını, yerel Cumhuriyet Savcılığından alacağı belge ile kanıtlamak.

5. Özel kanunlarla affa uğramış olsalar bile herhangi bir okuldan disiplin cezası veya kanuni bir kovuşturma sonucu çıkarılmamış olmak.

6. Kamu haklarından yasaklı olmamak.

7. Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis yada affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, sahtecilik irtikap, ihtilâs, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas, gibi yüz kızartıcı bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak.

İstanbul Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile sağlık meslek liselerinin eğitim ve öğretim süresi 4 (dört) yıldır.

- Özel şartlar:

1. 2004-2005 öğretim yılında ilköğretim okulu 8.sınıfta öğrenim görüyor olmak.(İlköğretim okulundan sonra öğrenimine ara verenler ile ortaöğretim kurumlarına devam etmiş olanlar bu sınavı kazanmış olsalar bile bu okula alınmazlar.)

2. Sınavın yapıldığı tarih itibarıyla 16 yaşını bitirmemiş olmak veya yaş düzeltilmesi için mahkemeye başvurduğuna ilişkin belge getirmek

Yeni kayıt olacak öğrencilerden okullar arası nakil talebinde bulunanların Sağlık Meslek Liseleri Öğrenci Nakil Yönergesinde belirtilen şartlar yanında nakil olacağı okuldaki taban puanın üstünde puan alma şartı aranır.

OKS'ile öğrenci alan bu okullarla ilgili tanıtıcı bilgiler, http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

i) Diğer Bakanlıklara Bağlı Meslek Liselerinin Kayıt-Kabul Şartları:

1. Genel Şartlar
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Kamu haklarından mahrum olmamak,

c) İlköğretim okulu 8. sınıfta olmak, öğrenimine ara vermemiş olmak, (Kesin kayıt için ilköğretim okulundan mezun olmak.)

d) Evli, dul veya nişanlı olmamak, şartları aranır.

2. Adalet Meslek Liselerinin Özel Şartları

a) 16 yaşını bitirmemiş olmak,

b) Yurdun her yerinde görev yapmasına engel olabilecek hastalığı ve sakatlığı bulunmadığına dair sağlık raporu almak.

3. Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi Özel Şartları

a) Sınav başvurularının sona ereceği tarih itibariyle 17 (onyedi) yaşından gün almamış olmak,

b) Sağlık durumlarının mesleğin öğretimine uygun olduğuna dair resmî sağlık kurumlarından doktor raporu almış olmak.

4. Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi Özel Şartları:

a) Ruhen ve bedenen meteoroloji mesleğin ifasını engelleyecek özrü bulunmadığına dair sağlık raporu almak,

b) Erkek öğrenci olmak,

5. Tarım Meslek Liselerine Özel Şartları:

a) Öğrenime başlayacağı tarihte 17 (onyedi) yaşından büyük olmamak,

b) Sağlığının, tarım ve laboratuar hizmetlerinde çalışmaya elverişli olduğunu gösterir rapor almak,

c) Erkek öğrenci olmak

OKS'ile öğrenci alan bu okullarla ilgili tanıtıcı bilgiler, http://sinavlar.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

4. GENEL ESASLAR

4.1. Veliler, tercih ve yerleştirme ile ilgili her türlü yazışmalarda; öğrencinin başvurusunu yaptığı okulun ili-ilçesi kurum kodunu, adayın adını, soyadını, TC. Kimlik Numarasını; yabancı uyruklu ise adayın kayıt numarasını ve açık adresini yazacaklardır. Bu bilgilerden herhangi birinin eksik olması hâlinde dilekçeleri işleme konulmayacaktır.

4.2. 2005 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı sonuçları, sadece 2005-2006 öğretim yılı için geçerlidir.

5. TERCİH YAPACAK ADAYLARIN ÖDEYECEĞİ ÜCRET

2005 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci I. Yerleştirmesine başvuracak her aday; okul müdürlüğüne okul aile birliği makbuzu karşılığında 1 YTL/1.000.000TL (bir YTL/bir milyon TL) ödeyecektir.

Ayrıca II. yerleştirme için de başvuru yapıldığı takdirde 1 YTL/1.000.000TL (bir YTL/bir milyon TL) daha ödenecektir.

6. TERCİH YAPMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKMEKTEDİR?

2005 OKS'de tercih yapmak için; OKS-TM ve OKS-MF puan türlerinden en az birinin 160 veya daha yüksek olması gerekmektedir.

Örneğin; bir adayın OKS-TM'si 158, OKS-MF'si de 162 olsun. Bu aday OKS-MF puan türü ile öğrenci alan fen liselerini tercih edebilecek, OKS-TM ile öğrenci alan okulları tercih edemeyecektir.

7. İLKÖĞRETİM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER

Okul müdürlükleri,

· Bakanlıkça yayımlanan, tercih ve yerleştirme kılavuzu tercih başvurusunu kabul edecek personel tarafından okunup anlaşılmasını sağlayacaklardır.

· Adayların sınav sonuç belgelerinin çıktısı http://sinavlar.meb.gov.tr adresinden alınacak, onaylanarak veliye teslim edilecektir.

· Tercih süresinin sonunda yığılma olmaması için tercih döneminin başlama ve bitiş tarihleri arasında plânlama yapılması sağlanacaktır.

· Öğrencilere tercih başvuru tarihleri ve şartları duyurulacak, istenmesi halinde tercih kılavuzunun çıktısı verilecektir.

· Tercih yapmak isteyen öğrencilere, velilerinin tercih süresi içerisinde okul müdürlüğüne başvurmalarının gerektiği bildirilecektir.

· Tercihlerin yapılmasından okul yetkilisi ile veli birlikte sorumlu olacaktır.

· Öğrencilerin Tercih Bölümü ekranına bilgi girişlerini yapmak üzere bir yetkili görevlendirilecektir. Bu yetkilinin isminin İLSİS kayıtlarında olması gerekmektedir.

· İnternet bağlantısı olmaması veya herhangi bir aksaklık sebebiyle bilgi girişinin yapılamaması durumunda, okul müdürlüğü gerekli tedbirleri alarak başka bir okul veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğünde tercihlerin girilmesini sağlayacaktır.

· Okul müdürlüklerinin işlemleri usulüne uygun ve zamanında yapmalarında il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince gerekli destek sağlanacaktır.

· Zamanında girilemeyen veya eksik kalan tercihlerin düzeltilmesi hususunda hiçbir şekilde Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden talepte bulunulmayacaktır. Bu konudaki dilekçeler işleme konulmayacaktır.

8. I. ve II. TERCİH İŞLEMLERİ

A) İŞLEM BASAMAKLARI
8.1. http://sinavlar.meb.gov.tr adresine giriniz.

8.2. Veri Giriş yetkilisi iseniz (Müdür, Müdür Vekili, Müdür Yetkili öğretmen, Müdür Başyardımcısı, Müdür Yardımcısı, Öğretmen kadrosundaki personel yetkili olacaktır.) Okulunuza ait kurum kodunuzu ve şifrenizi giriniz.

8.3. Ana Mönüden ?Veri Giriş? mönüsünü seçiniz.

8.4. Adayın Uyruğunu seçiniz.

8.5. Aday, T.C. vatandaşı ise T.C. Kimlik Numarasını, T.C. vatandaşı değil ise kayıt numarasını giriniz. T.C. vatandaşı olmayan adaylar için önce uyruğunu seçip sonra ?Kaydı var? kutucuğunu işaretleyip öyle kayıt numarasını giriniz.

8.6. Program otomatik olarak tercih ekranına gidecektir. Bu bölümde tercih edilecek olan okulların bağlı bulunduğu birim seçilmeli, il seçilmeli ve o ildeki tercih edilebilir okul/okullar seçilmelidir. Bu bölümde sınavın kodu ve adı bilgisi de ayrıca görülecektir.

8.7. Veya bu bölümdeki tercih kutucuğuna kılavuzda seçilen okulların tercih kodları yazılarak daha hızlı ekleme yapılabilecektir.

8.8. Eklenen tercihler, ?Veri Düzeltme? mönüsünden girilerek silinebilir, sırası değiştirilebilir, yeni tercih girilebilir.

8.9. Tercih işlemleri bittiğinde ?Kaydet/Güncelle? düğmesine basılarak tercihler kaydedilmiş olacaktır.

8.10. ?Veri Düzeltme? mönüsünden toplu onay bölümünden girilip aday kayıtlarının onaylanması gerekir.

8.11. Daha sonra ?Raporlama? bölümünden onaylı çıktı belgesi alınarak Adayların tercihlerinin çıktıları alınabilecektir. Kontrol amaçlı olarak henüz onaylanmamış başvuruların onaysız çıktıları için her an onaysız rapor alınabilir.

8.12. Veri düzeltme bölümünden ?Tercihlerde düzeltme yapmak? istiyorum seçilerek (adayın kaydı onaylanmış dahi olsa) onaysız olan tercihlerde süre sonuna kadar düzeltme yapılabilecektir. Onaylı kayıtlarda yapılan değişiklik sayısı tutulmakta ve alınacak onaylı rapor üzerinde belirtilmektedir.

8.13. Her türlü düzeltme işlemi ve veri girişi bitmiş kayıtlar yine ?Veri Düzeltme? bölümünden ?Toplu onay yapmak istiyorum? seçeneğine girilerek onaylı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

8.14. Tercih Ettiğiniz Okulların Kodları:

Öğrenciler okulların özel başvuru ve tercih şartları çerçevesinde farklı veya aynı okul türlerinden en fazla 12 (on iki) okulu tercih edebileceklerdir. Bu tercihler istek sırasına göre ve okul türlerine göre karışık veya sırayla yapabileceklerdir. Tercihlerinizin iptal edilmemesi için okulların kayıt-kabul şartlarını bir kez daha mutlaka okuyunuz.

8.14.1. Resmî Fen Liseleri ile Sosyal Bilimler Liseleri (Tablo-1):

Resmî fen liseleri ile Sosyal Bilimler Lisesinin adları ve okullara ait tercih kod numaraları Tablo-1'de gösterilmiştir. Adaylar, bu tablodaki okullardan istek sırasına göre tercih edebileceklerdir. Fen liseleri ile Sosyal Bilimler Liselerine başvuru şartlarını taşımayan adaylar bu okulları tercih etmeyeceklerdir.

Bu okullar arasındaki öğrenci nakilleri; açık kontenjan bulunması, öğrencinin giriş puanının naklen gitmek istediği okulun sınavı kazandığı yıldaki giriş taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğü kaydıyla yapılabilmektedir. Bu sebeple adayların tercihlerini yaparken çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

8.14.2. Anadolu Liseleri (Tablo-2)

Anadolu liseleri adları ve kod numaraları Tablo-2'de gösterilmiştir. Adaylar, bu tablolardaki okullardan istek sırasına göre tercih edebileceklerdir. Anadolu liselerinde il/ilçe sınırlandırılması kaldırılmış olup, adaylar istedikleri takdirde birden fazla il ve ilçedeki Anadolu liselerini tercih edebileceklerdir.

Bu okullar arasında öğrenci nakilleri; açık kontenjan bulunması, öğrencinin giriş puanının naklen gelmek istediği okulun sınavını kazandığı yıldaki giriş taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğü esaslarına göre yapılacağından tercihler yapılırken bu kuralın dikkate alınması gerekmektedir.

8.14.3. Anadolu Teknik-Anadolu Meslek Liseleri, (Tablo-3, 4, 5)

Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu teknik ve Anadolu meslek liseleri Tablo-3'de,

Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu meslek ve Anadolu kız meslek liseleri Tablo-4'de,

Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu meslek liseleri Tablo-5'de,

belirtilmiş olup, adaylar bu okullardan istek sırasına göre tercih yapabileceklerdir.

8.14.4. Anadolu Öğretmen Liseleri (Tablo-6):

Anadolu öğretmen liselerinin adları ve okullara ait kod numaraları Tablo-6'da gösterilmiştir. Adaylar, bu tablodaki okullardan her okul bir defa tercih edilmek koşulu ile istek sırasına göre tercih edebileceklerdir.

Anadolu öğretmen liselerinde gündüzlü okumak isteyen öğrenciler; cinsiyet farkı gözetmeksizin istedikleri okulları tercih edebileceklerdir Ancak, bu okullarda yatılı (paralı veya parasız) okuyacakların, cinsiyetlerine uygun pansiyonu olan okulları tercih etmeleri gerekmektedir. Cinsiyetlerine uygun pansiyonu bulunmayan okulları kazanan öğrencilerin, parasız yatılılık haklarına sahip olsalar dahi, yatılı okumaları mümkün olamayacaktır.

Bu okullarda öğrenci nakilleri, öğrencilerin nakledilmek istediği okulun aynı sınıf ve alanında açık kontenjanın bulunması ve öğrencinin okula giriş puanının, naklen gitmek istediği okula aynı yılda kayıt yaptıran giriş puanı en düşük öğrencinin puanından az olmaması şartı ve puan üstünlüğü esasına göre yapıldığından öğrenci velileri, okul tercihlerini çok dikkatli yapmak zorundadırlar.

8.14.5. Anadolu imam-hatip liseleri (Tablo-7)

Anadolu İmam-Hatip Liseleri adları ve kod numaraları Tablo-7'de gösterilmiştir.

Adaylar, bu okullardan istek sırasına tercih yapabileceklerdir.

8.14.6. Özel Fen Liseleri ile Özel Meslek Lisesi (Tablo-8)

Özel fen liseleri ile özel meslek lisesi Tablo-8'de, gösterilmiştir.

Adaylar, bu okullardan istek sırasına göre tercih yapabileceklerdir.

8.14.7. Sağlık Meslek Liseleri (Tablo-9)

Sağlık meslek liseleri Tablo-9'da gösterilmiştir.

Adaylar, bu okullardan istek sırasına göre tercih yapabileceklerdir.

Sağlık Meslek Liselerinde öğrenci nakilleri; Sağlık Meslek Liseleri Öğrenci Nakil Yönergesinde belirtilen şartlar yanında nakil olacağı okuldaki taban puanın üstünde puan alma şartı aranır.

8.14.8. Diğer Bakanlıklara ve Kurumlara Bağlı Meslek Liseleri (Tablo-10)

Adalet Bakanlığına bağlı Adalet Meslek Liseleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Tarım Meslek Liseleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ankara Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi Tablo-10'da verilmiştir. Adaylar istek sırasına göre tercih yapabilirler.

8.15. Girilen kayıtlar üzerinde değişiklik yapılacaksa, Ana Mönüden ?Veri Düzeltme? alt mönüsünü tıklayınız.

8.16. Tercih başvurusunu onaylanmayan adayların tercih bilgileri, tercih başvuru tarihi bitimini müteakip sistem tarafından otomatik olarak onaylanacaktır. Bu nedenle Ana Mönüden Raporlama Mönüsünü, Tercih Başvuru tarihi bitiminden önce, kontrol ederek başvuru yapmış ancak, başvurusu onaylanmamış aday olup olmadığını kontrol ediniz ve başvuru tarihi bitiminden önce onaylayınız.

8.17. Onaylama işleminden sonra adaya ait tercih başvurusu bilgilerini içeren döküm alınacak, veri girişini yapan yetkili ve veli tarafından imzalanacak, okul müdürü tarafından onaylanıp, aslı okul/kurumda kalacak ve bir örneği veliye verilecektir.

9. ORTA ÖĞRETİM KURUM VE PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAKTIR?

Fen liselerine MF Ağırlıklı Standart Puanla, diğer okullara ise TM Ağırlıklı Standart Puanla yerleştirme yapılır. Adayların aldıkları puanlar ve yaptıkları tercihler dikkate alınarak okul ve programlara kılavuzda belirtilen kontenjanlar dahilinde yerleştirme yapılır.

Fen liselerine yerleştirmede; MF Ağırlıklı Standart Puanların eşit olması durumunda Matematik Testi Standart Puanı yüksek olan adaya; Matematik Testi Standart Puanı eşit ise Fen Bilgisi Testi Standart Puanı yüksek olan adaya; Fen Bilgisi Testi Standart Puanı eşit ise Türkçe Testi Standart Puanı yüksek olan adaya; Türkçe Testi Standart Puanı eşit ise Sosyal Bilgiler Testi Standart Puanı yüksek olan adaya öncelik verilir.

Diğer okullara yerleştirmede; TM ağırlıklı standart puanların eşit olması durumunda Türkçe Testi Standart Puanı yüksek olan adaya; Türkçe Testi Standart Puanı eşit ise Matematik Testi Standart Puanı yüksek olan adaya; Matematik Testi Standart Puanı eşit ise Fen Bilgisi Testi Standart Puanı yüksek olan adaya; Fen Bilgisi Testi Standart Puanı eşit ise Sosyal Bilgiler Testi Standart Puanı yüksek olan adaya öncelik verilir.

Tüm testlere ait standart puanlarda eşitliğin devam etmesi durumunda tercih edilen okulu daha öncelikli tercih eden adaya; tercih edilen okulun öncelik sırasının da aynı olması durumunda yaşı küçük olan adaya yerleştirmede öncelik verilecektir. Sınav genel başarı sıralamasında da tercih önceliği dışındaki esaslar geçerli olacaktır.

10. BİRİNCİ YERLEŞTİRME SONUCUNUN AÇIKLANMASI İLE İLGİLİ ESASLAR

10.1. Yerleştirme sonuçları, 16 Ağustos 2005 Salı günü www.meb.gov.tr adresinde ilân edilecektir.

10.2. Okul müdürlükleri internet aracılığıyla öğrencilerin yerleştirme sonuçlarının çıktılarını http://sinavlar.meb.gov.tr. adresinden alacak, onaylayıp mühürleyerek adaylara vereceklerdir.

10.3. Bu sınav kapsamında öğrenci alacak olan okul; okulunu kazanan öğrencilerin listesini, http://sinavlar.meb.gov.tr. adresine girerek ?Raporlama? mönüsünden alacaktır.

10.4. Yerleştirme sonuçları üzerinde inceleme istekleri

2005 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Yerleştirme sonuçlarına adayların velileri, nedenini belirtmek suretiyle yerleştirme sonucunun yeniden incelenmesini isteyebilir. Yerleştirme sonucunu yeniden incelenmesini isteyen velilerin yerleştirme sonuçlarının basın ve Bakanlığımız internet sayfasında ilânından itibaren en geç 3 gün içinde (19 Ağustos 2005 tarihine kadar) başvurmaları gerekmektedir. Süre hesabında Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü gelen evrak biriminin tarih damgası esas alınır. Kesin kayıt süresinin kısalığı dikkate alınarak I. yerleştirme sonucuna itirazlarda adayların dilekçelerinde varsa; ev, cep ve iş telefonları ile faks ve e-mail adreslerinin de bulunması itirazların cevaplandırılmasını hızlandıracaktır.

10.5. Merkezimizde bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya fotokopyası, yargı organları dışında, aday dahil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez veya verilmez.

11. KAYITLARLA İLGİLİ ESASLAR

11.1. GENEL KURALLAR

11.1.1. 2005-2006 öğretim yılı için Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na girerek yeterli puan alıp, süresi içerisinde tercih yapan bütün adaylar, merkezî yerleştirme sistemine dahil edileceklerdir.

11.1.2. Kayıt-kabullerde, ilköğretim okul müdürlüğü tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ibraz edilecektir. Aksi hâlde öğrencilerin kayıtları yapılmayacaktır.

Başvuru kılavuzunda açıklanan "Başvuru Şartları" ile Tercih Kılavuzunda açıklanan "Kayıt-Kabul Şartlarını" taşımadığı hâlde sınava katılan adaylara verilen yerleştirme sonuç belgesinde öğrencinin bir okulu kazandığının yazılı olması, o öğrenciye kesin kayıt hakkı vermez.

11.1.3. OKS kapsamında yerleştirme yapılan okul müdürlüğü; kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtlarını yaparken, internet ortamında alınan liste ile öğrencilerin ibraz ettiği yerleştirme sonuç belgesini karşılaştırarak kontrol edecektir.

11.1.4. Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, kılavuzdaki esaslar dahilinde ve belirlenen tarihler arasında yapılacaktır. Belirtilen tarihler dışında yapılan başvurular işleme alınmayacak, bu konuda bildirilen özürler göz önünde bulundurulmayacak ve sorumluluk öğrenci velisine ait olacaktır. Okulların yönetmeliklerinde belirtilen şartları taşımayan öğrencilerin kayıtları yapılmayacaktır.

11.1.5. Kayıt-kabul döneminde; herhangi bir okula kesin kayıt hakkını kazanıp kaydını yaptıran öğrencilerden, sonradan kaydını geri almak isteyenlerin diplomasının ve yerleştirme sonuç belgesinin arka yüzüne okul müdürlüğünce; "KESİN KAYDINI .../.../2005 tarihinde okulumuza yaptırmış ve velisinin yazılı isteği üzerine .../.../2005 tarihinde KAYDI SİLİNMİŞTİR." ibaresi yazılarak mühürlenecek ve belgeleri iade edilecektir. Bu öğrenciler kayıtlarını hangi tarihte geri alırsa alsınlar II. Yerleştirme için tercihte bulunamayacaklardır.

11.2. KAYIT-KABUL KOMİSYONU

Bütün okullarda kayıt işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için kayıtlar başlamadan önce; okul müdürünün başkanlığında, müdür başyardımcısı, bir müdür yardımcısı bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmen ve okul aile birliğini temsilen bir veliden teşekkül eden kayıt-kabul komisyonu kurulacaktır. Ancak, Anadolu Meslekî ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarında bu komisyon Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 112. Maddesine göre oluşturulur. Bu komisyon, kayıt işlemleri tamamlanıncaya kadar görevini sürdürecektir.

Diğer Bakanlıklara bağlı okullar kendilerinin belirleyeceği esaslar çerçevesinde komisyon oluşturacaklardır.

İl ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince, komisyonların yaptıkları iş ve işlemlerin usulüne uygun olarak yürütülmesini sağlamak için gerekli önlemler alınacaktır.

11.3. I. ve II. YERLEŞTİRME SONUCUNA GÖRE KAYIT YAPACAK ORTA ÖĞRETİM KURUMU MÜDÜRLÜĞÜNÜN YAPACAĞI İŞLEMLER

1. İLSİS kurum kodu ve şifreniz ile sisteme giriniz.

2. ?Yönetimsel İşlemler? Mönüsünü tıklayınız.

3. ?Yönetimsel Seçenekler? bölümünden ?Okulumu kazananlardan kesin kayıt yaptıranları kaydetmek istiyorum.? Seçeneğini işaretleyiniz ve ?Devam et? düğmesine basınız.

4. Yeni gelen ekranda ?Kazananlar ve henüz kesin kaydını yaptırmayanlar? görülecektir. Bunların üzerine tıklayarak ?Kaydedilecekler? kutucuğuna aktarınız.

5. Aktardıklarınızı ?Kaydet? düğmesine basar iseniz, kesin kayıtlarını yapmış olursunuz. Kesin kaydını iptal ettirmek isteyen adayın ?kayıtlı olanlar bölümünden? kaydını tıklayarak seçebilir ve ?Kaydını Sil? düğmesine basar iseniz kaydını iptal etmiş olursunuz. (Unutmayın ki kayıt hakkı ve silme hakkı bir kereliktir. Kaydını sildiğiniz bir öğrencinin tekrar kaydını yapamazsınız. Aday da II. Yerleştirmeye katılma hakkını kaybedecektir.)

6. ?Rapor Al? düğmesine tıklayarak kontenjanınızın son durumunu görebilirsiniz.

7. Adayın kesin kaydının yapıldığına veya kaydının silindiğine dair belgenin çıktısı alınarak veliye verilecektir.

12. SINAV KAPSAMINDA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARA KESİN KAYITLAR

12.1. Yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde 2005 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanan ve kayıt-kabul şartlarını taşıyan öğrencilerin kayıtları;

16-23 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacaktır. Mülâkat/mülâkat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları 16-25 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacaktır.

12.2. Kesin kayıtların bitiminde kayıt yaptıran öğrenci sayısı ile varsa açık kalan kontenjan bir tutanakla tespit edilecek ve tutanağın bir örneği okullarda herkes tarafından rahatlıkla görülebilecek şekilde ilân edilecektir. Bu ilânda, açık kontenjanlara internet ortamında merkezi sistemle II. Yerleştirme yoluyla öğrenci alınacağı belirtilecektir.

Ancak, özel fen liseleri, tarım meslek liseleri, adalet meslek liseleri, II. Yerleştirme sistemine dahil edilmeyecektir. Açık kontenjan bulunması halinde ilgili mevzuat hükümlerine göre ön kayıt yolu ile kontenjanları doluncaya kadar öğrenci kaydı yapılacaktır.

12.3. Açık kontenjanların ilân edilmesi

Sınavla öğrenci alan okul müdürlükleri kesin kayıtlarını yaptıkları öğrencileri sistemde onaylayacaklar. Onaylanan listelerde kaç öğrencinin kayıt yaptırdığı ile açık kalan kontenjanlar görülecektir. Okulların açık kontenjanları internet ortamında Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce 24 Ağustos 2005 tarihinde tespit edilip, 26 Ağustos 2005 tarihinde internet aracılığıyla http://sinavlar.meb.gov.tr. adresinde ilân edilecektir.

12.4. Orta öğretim kurumlarında açık kontenjan olup olmadığı, öğrenci velileri tarafından ilgili okullardan ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinden takip edilecektir. İnternet aracılığıyla http://sinavlar.meb.gov.tr. adresinden açık kontenjanlar öğrenilebilecektir.

13. II. TERCİH ve YERLEŞTİRME

13.1. İlk yerleştirme sonucunda açık kalan kontenjanlara kimler başvurabilecektir?

a. Sınav sonucunda OKS-TM 160 veya OKS-MF 160 puan almasına rağmen tercih ettiği okullardan herhangi birini kazanamayan adaylar,

b. Kesin kayıt hakkı kazandığı hâlde kaydını yaptırmamış olanlar,

Yerleştirme için başvuruda bulunabileceklerdir.

Önemli Uyarı: Sınav sonucunda herhangi bir orta öğretim kurumunu kazanıp, kayıt yaptıran öğrenciler ile kayıt yaptırıp, kaydını geri alan öğrenciler II. Yerleştirmeye başvuramayacaklardır.

13.2. II. Yerleştirme başvuruları hangi tarihler arasında yapılacaktır?

Açık kontenjanlara başvurular 27 Ağustos-02 Eylül 2005 tarihleri arasında yapılacaktır. Adaylar II. Yerleştirme için başvurularını internet ortamında kayıtlarının bulunduğu ilköğretim okullarından yapacaklardır. Adaylar önceki tercihlerine bağlı kalmaksızın yeniden en fazla 8 (sekiz) tercih yapabileceklerdir.

13.3. II. yerleştirmeye dahil olmayan okullar;

a) Özel Fen Liseleri,

b) Tarım Meslek Liseleri,

c) Adalet Meslek Liseleri,

d) Anadolu meslek liselerinin Denizcilikle ilgili alanları

13.4. II. Yerleştirme sonucunun ilânı.

II. Yerleştirme sonuçları 07 Eylül 2005 tarihinde www.meb.gov.tr adresinde ilân edilecektir.

13.5. II. Yerleştirme sonucunda kesin kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları

II. Yerleştirme sonucunda herhangi bir orta öğretim kurumuna yerleşen adayların kayıtları 08-11 Eylül 2005 tarihleri arasında yapılacaktır.

II. Yerleştirme sonucunda Anadolu meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarına yerleşen adayların kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu okullarda açık kontenjan kalması durumunda açık kontenjanlara Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 49. maddesine göre ilköğretim okulu diploma notu esas alınarak ön kayıt yoluyla öğrenci kabul edebileceklerdir. Anadolu imam-hatip liselerinde ise açık kontenjanlara kayıtlar ilgili Genel Müdürlüğün talimatları doğrultusunda öğrenci kaydı yapılacaktır.

14. KILAVUZ YAYIMLANDIKTAN SONRA OKUL AÇILMASI DURUMUNDA;

a. II. yerleştirme için belirlenen tarihlerden önce eğitim-öğretime açılan Anadolu ve fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine bu kılavuzun 13. maddesindeki esaslara göre belirtilen tarihlerde, II. yerleştirmeden sonra açılacak okullara ise Bakanlıkça belirlenecek esaslara göre işlem yapılacaktır.

b. Anadolu Öğretmen Liselerine öğrenci kayıt-kabul işlemleri, II. yerleştirme için belirlenen tarihlerden önce eğitim-öğretime açılan Anadolu Öğretmen Liselerine bu kılavuzun 13. maddesindeki esaslara göre belirtilen tarihlerde, II. yerleştirmeden sonra açılacak okullara ise Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünce belirlenecek ve valiliklere gönderilecek esaslara göre işlem yapılacaktır.

c. Ön kayıt başvuruları için belirtilen tarihlerden önce Anadolu imam-hatip lisesi açılması durumunda sınav kılavuzunun 13 maddesindeki belirtilen tarihlerde, ön kayıt başvurularından sonra okul açılması durumunda ise Bakanlıkça gönderilecek esaslara göre işlem yapılacaktır.esaslara göre işlem yapılacaktır.

15. MÜLÂKAT/MÜLÂKAT VE BEDEN YETERLİLİĞİ SINAVI İLE ÖĞRENCİ KAYITLARI

a. Anadolu meslek liselerinin denizcilikle ilgili (Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Gemi Makinaları, Güverte, Yat Kaptanlığı) meslek alanlarına yerleştirilen adaylar 16-17 Ağustos 2005 tarihlerinde ön kayıt yaptıracaklardır. Ön kayıt yaptıran adaylar 18-20 Ağustos 2005 tarihleri arasında mülâkat ve beden yeterliliği sınavına alınacaklardır. Mülâkat ve beden yeterliliği sınavı sonucunda asıl ve yedek olarak kazanan öğrencilerin listesi 21 Ağustos 2005 tarihinde saat 17.00'de okul müdürlüklerince ilân edilecektir.

Mülâkat ve beden yeterliliği sınavında başarılı olan asıl ve yedek listedeki öğrenciler, sağlık durumlarının denizcilik eğitimine elverişli olup olmadığını Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak ?Gemiadamları Sağlık Raporu? ile belgelendirecekler ve sağlık durumu uygun olan asıl listedeki öğrencilerin kesin kayıtları 22-24 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacaktır. Asıl listedeki öğrencilerle kontenjan dolmadığı takdirde, yedek listedeki öğrencilerden sırasıyla sağlık durumlarının denizcilik eğitimine elverişli olduğunu belgelendirenlerin kesin kayıtları 25 Ağustos 2005 tarihinde yapılacaktır.

b. Anadolu ticaret meslek liselerinin turizm alanı, Anadolu iletişim meslek liseleri, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri ile Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liseleri ağırlama ve gıda teknolojisi, seyahat acenteciliği ile büro yönetimi sekreterlik meslek alanları listelerinde yer alan öğrenciler; 16-17 Ağustos 2005 tarihleri arasında ilgili okul müdürlüklerine başvurarak ön kayıt yaptıracaklardır. Ön kayıt yaptıran öğrenciler, 18-20 Ağustos 2005 tarihleri arasında mülâkata alınacaklardır. Mülâkat sonunda asıl ve yedek olarak kazanan öğrencilerin listesi, 21 Ağustos 2005 tarihinde saat 15.00'de okul müdürlüklerince ilân edilecektir. Asıl listedeki öğrencilerin kayıtları, 22-24 Ağustos 2005 tarihleri arasında yapılacaktır. Açık kontenjan kaldığı takdirde, yedek listedeki öğrencilerin kayıtları sırası ile 25 Ağustos 2005 tarihinde yapılacaktır.

c. Mülâkatla öğrenci alan okullarda ikinci yerleştirme sonucuna göre 08-09 Eylül 2005 tarihinde mülâkat yapılacaktır. Kazananların ilânı 09 Eylül 2005 saat. 15.00'de, kesin kayıt 09-11 Eylül 2005 tarihinde yedek kazananların kesin kayıtları 12-13 Eylül 2005 tarihlerinde yapılacaktır.

d. Merkezi ikinci yerleştirme işlemine Denizcilikle ilgili meslek alanları dahil edilmeyeceğinden 13 Eylül 2005 tarihine kadar herhangi bir nedenle açık kontenjan bulunması halinde ilgili mevzuat ve kılavuzdaki esaslara göre ön kayıtla öğrenci alınacaktır.

Mülâkatla/mülâkat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alan okullarda, 13 Eylül 2005 tarihinde saat 17.00'ye kadar yapılan kayıtlar sonunda açık kontenjan kaldığı takdirde, bu okul ve meslek alanlarına başvuru şartlarını taşıyan adaylardan isteyenlerin sınava girip girmediğine bakılmaksızın ilköğretim okulu diploma notu esas alınarak ilgili okul müdürlüklerince yeniden yapılacak ön kayıtla öğrenci alınacaktır. Okul müdürlüklerince 14 Eylül 2005 tarihinde açık bulunan kontenjanlar için ön kayıt yapılacaktır. Ön kayıt yaptıran adaylardan açık kontenjanın iki katı kadarı 15 Eylül 2005 tarihinde mülâkata/mülâkat ve beden yeterliliği sınavına alınacaklardır. Mülâkat/mülâkat ve beden yeterliliği sınavı sonucuna göre kesin kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları, 16 Eylül 2005 tarihinde yapılacaktır.

15.1. ANADOLU MESLEK LİSELERİNİN DENİZCİLİK İLE İLGİLİ MESLEK ALANLARINA ALINACAK ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK MÜLAKAT VE BEDEN YETERLİLİĞİ SINAV ESASLARI

Anadolu meslek liselerinin Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Gemi Makineleri, Güverte, Yat Kaptanlığı meslek alanlarına alınacak öğrencilerin mülakat ve beden yeterliliği sınavları bu esaslara göre uygulanır.

Boyunun (cm) olarak son iki rakamı ile kilo ilişkisi Takdir edilecek puan
10 Kg ve daha fazla olan öğrenciler denizcilik eğitimine alınmazlar
8-9 Kg. fazla 0
6-7 Kg fazla 1
4-5 Kg fazla 2
2-3 Kg fazla 3
Eşit ya da 1 Kg fazla 4
1-2 Kg eksik 5
3-4 Kg eksik 6
5-6 Kg eksik 7
7-8 Kg eksik 8
9-10 Kg eksik 9
11-15 Kg eksik 10
16 Kg eksik 9
17 Kg eksik 8
18 Kg eksik 7
19 Kg eksik 6
20 Kg eksik 5
21 Kg eksik 4
22 Kg eksik 3
23 Kg eksik 2
24 Kg eksik 1
25 Kg ve daha az olan öğrenciler denizcilik eğitimine alınmazlar

15.1.1. SINAV KOMİSYONUNUN TEŞEKKÜLÜ

Sınav komisyonu okul müdürünün başkanlığında öğrenci işlerinden sorumlu müdür yardımcısı, öğretim yılı sonunda yapılan öğretmenler kurulunda seçilen ilgili meslek alanı öğretmeni, Beden Eğitimi ve İngilizce öğretmeni ile görevlendirilecek doktor ve sektör temsilcisinden oluşur. Komisyon üyeleri fiziki görünüşe ilişkin puanları ayrı ayrı verirler. Öğrencinin fiziki görünüş puanı komisyon üyelerinin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalamasından oluşur.

15.1.2. SINAVA HAZIRLIK

1- Adaylar bir şort yada mayo giyinmiş olarak sınava alınır.

2- Adayların boy ve kiloları ölçülür.

15.1.3. YAŞ-BOY-KİLO ORANLARI

1-Yaş-Boy Oranı Tablosu:

Yaş ve boy (ayakkabısız) aşağıda belirtilen sınırlar içerisinde bulunmalıdır.

YAŞ BOY (cm)
KIZ ERKEK
13 145 150
14 150 155
15 155 160
16 160 165

2-Ağırlık Oranı Tablosu:

Ağırlığı, boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamından 10 kg fazlası ile 25 kg eksiği arasında olanlar denizcilik eğitimine kabul edilebilirler.

15.1.4. BEDEN YETERLİLİĞİ

1- Mekik (Sit-Ups):

Eller ensede, sırtüstü yatış vaziyetinde, bacaklar bitişik ve gergin vaziyette, gövde yerden kaldırılarak öne eğilip göğüs bacaklara değdirilir (baş karşıya bakar), tekrar başlama durumuna geçilir.

Toplam puan 10 olup, erkek adayların en az 6 mekik hareketi yapması gerekir.

MEKİK SAYISI PUAN DEĞERİ
KIZ ERKEK
5 ve fazlası
4
3
2
1
10 ve fazlası
9
8
7
6
10
8
5
3
1

2- Şınav (Push-Ups):

Kollar omuz genişliğinde açık ve gergin olarak cephe vaziyeti duruştan göğüs zemine yaklaştırılır ve yeniden başlama vaziyetine dönülür.

Toplam puan 5 olup, adayların en az bir hareket yapması gerekir. Kız adaylara şınav hareketi yaptırılmaz.

Hareket Sayısı Puan Değeri
Kız Erkek
-
-
-
-
-
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1

3- Barfiks:

Alttan sıçranarak, bar serçe tutuşuyla tutulur, kollar ve vücut gergin bacaklar bitişik durumda, vücut omuzlar bar hizasına gelinceye kadar çekilir ve tekrar başlama durumuna geçilir. Hareket yapılırken bacaklardan hız almak, havayı tekmelemek, inerken kolları tam getirilmek istenen hizaya çekmemek testi geçersiz kılar.

Toplam puan 5 olup, adayların en az bir hareket yapması gerekir. Kız adaylara barfiks hareketi yaptırılmaz.

HAREKET SAYISI PUAN DEĞERİ
KIZ ERKEK
-
-
-
-
-
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1

4- Durarak Uzun Atlama

Ayaklar bitişik, hareketsiz duruş pozisyonunda, ellerden hız alınarak sıçranır.

Toplam puan 10 olup, erkek adayların en an 130 cm, kız adayların en az 110 cm atlaması gerekir.

ATLAMA MESAFESİ(cm) PUAN DEĞERİ
KIZ ERKEK
170
160
150
130
120
110
200
190
170
150
140
130
10
9
7
5
3
1

15.1.5 FİZİKSEL GÖRÜNÜŞ

1. Yürüyüş ; Belirli bir düz tabanlık bulunup bulunmadığına bakılır. Düz taban olanlar okula alınmazlar.

2. Doğru Duruş ; Adaylarda bel kemiğinin bedensel hareket ve çalışmaları çok ileri derecede bozan ya da görünüşü bozacak kadar şekil bozukluğu yapan eğrilik yada şekil bozuklukları (Asimetri, Geniş kavisli akalyozlar) sabit ve aşırı lardos, çok keskin açı gösteren Kifos gibi olanlar okula giremez.

3. Görme ; Gözün biri sağlam olmak şartıyla zayıf gören, görme gücünün 5/10 dan az olmaması, ayrıca renk körlüğünün bulunmaması gerekir.

4. Baş ve yüz bölgesinde geçirilmiş yara, yaralanma ve cerrahi müdahaleye bağlı şekil bozukluğu bulunmaması, yüzün her iki tarafı simetrik olmalıdır.

5. Tavşan dudağı ya da dudaklar çevresinde ve dudakta yırtık, yaralanma ve diğer nedenlere bağlı şekil bozukluğu olmamalıdır.

6. Eklemlerde şekil bozukluğu şişkinlik, iz bırakan kırıklar ve altıparmak bulunmamalıdır.

7. Düzeltilemeyecek çiğneme, konuşmayı bozan tüm diş noksanlıkları bulunmamalıdır.

8. Vücutta deri hastalıklarından dolayı, meydana gelmiş, estetiği bozan yara, yanık izleri bulunmamalıdır.

9. Adayda aranılacak ve bulunması gereken diğer özellikler komisyonda bulunan doktor tarafından tespit edilerek uygulanır.

Fiziksel görünüş, kızlarda 30 puan, erkeklerde 20 puan üzerinden değerlendirilir.

15.1.6. GİRİŞ SINAVI BAŞARI PUANI

Mülakat ve beden yeterliliği sınavına çağrılan öğrencilerin Seçme ve Yerleştirme Sınavında aldıkları puanlar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. Bu sıralama sonunda, en yüksek puandan başlanarak, puan tam sayısı esas alınmak suretiyle geriye doğru 10 puan grubu oluşturulur. Her grubun puan değeri 2 olup en yüksek puan grubuna 20, en düşük puan grubuna da 2 puan taktir edilerek sınav değerlendirme puanı bulunur.

Aşağıdaki tabloda örnek bir değerlendirme görülmektedir.

SIRA NO GÜVERTE MESLEK ALANI PUAN DEĞERİ
1 820 - 749 20
2 748 - 710 18
3 709 - 697 16
4 696 - 689 14
5 688 - 679 12
6 678 - 669 10
7 668 - 663 8
8 662 - 657 6
9 656 - 651 4
10 650- 647 2

...

SIRA NO GEMİ MAKİNELERİ MESLEK ALANI PUAN DEĞERİ
1 811 - 725 20
2 724 - 689 18
3 688 - 677 16
4 676 - 640 14
5 669 - 655 12
6 654 - 645 10
7 644 - 638 8
8 637 - 635 6
9 634 - 630 4
10 629 - 624 2

....

SIRA NO GEMİ ELEKTRONİĞİ VE HABERLEŞME MESLEK ALANI PUAN DEĞERİ
1 806 - 777 20
2 776 - 758 18
3 757 - 746 16
4 745 - 736 14
5 735 - 729 12
6 728 - 722 10
7 721 - 714 8
8 713 - 707 6
9 706 - 703 4
10 702 - 698 2

Puan taktir edilecektir.

15.1.7. DİPLOMA BAŞARI PUANI

DİPLOMA NOTU PUAN DEĞERİ
2,00-2,49 arası 1
2.50-2.99 arası 3
3,00-3,49 arası 7
3.50-3.99 arası 10
4,00-4.49 arası 15
4,50 ve daha yukarı 20

15.1.8. MÜLAKAT VE BEDEN YETERLİĞİ SINAVI DEĞERLENDİRME TABLOSU

DEĞERLENDİRME KISTASLARI KIZ ERKEK
Boy- Kilo-Yaş Oranı
Beden Yeterliliği
Fiziki Görünüm
Giriş Sınavı Başarısı
İlköğretim Başarı Puanı
10 Puan
20 Puan
30 Puan
20 Puan
20 Puan
10 Puan
30 Puan
20 Puan
20 Puan
20 Puan
TOPLAM 100 Puan 100 Puan

NOT: 1. Merkezi sistem sınavına dahil olmayan ve ön kayıtla öğrenci alan meslek alanlarında, Mülakat ve Beden Yeterliliği Sınavı 80 puan üzerinden değerlendirilecektir.

2. Kız adaylara Şınav ve Barfiks uygulaması yaptırılmaz. Bu adayların söz konusu uygulamalar yerine fiziki görünüm değerlendirme puanı 30 olarak dikkate alınır.

Anadolu Meslek Liselerinin Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Gemi Makineleri, Güverte, Yat Kaptanlığı meslek alanlarına alınacak öğrencilerin mülakat ve beden yeterliliği sınavların bu esaslara göre uygulanır.

15.2. ANADOLU TİCARET MESLEK LİSELERİNİN TURİZM ALANI, ANADOLU OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSELERİ, ANADOLU İLETİŞİM MESLEK LİSELERİ VE ANADOLU KIZ MESLEK/ANADOLU MESLEK LİSELERİNİN SEYAHAT ACENTECİLİĞİ, AĞIRLAMA VE GIDA TEKNOLOJİSİ İLE BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK MESLEK ALANLARINA ALINACAK ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK MÜLÂKAT ESASLARI

15.2.1. MÜLÂKAT KOMİSYONU ÜYELERİ

Mülâkat komisyonu okul müdürünün başkanlığında, koordinatör müdür yardımcısı, varsa meslekî rehberlik şefi/rehber öğretmen, alan/bölüm öğretmenleri, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni, doktor ve sektör temsilcisinden oluşur.

15.2.2. MÜLÂKAT DEĞERLENDİRME ESASLARI:

Değerlendirme aşağıdaki altı ana başlık altında yapılacaktır:

1. Giriş Mülâkatı Başarı Puanı

Mülâkata çağırılan öğrencilerin, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavından aldıkları puanlar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. Bu sıralama sonunda, en yüksek puandan başlanarak, puan tam sayısı esas alınmak suretiyle geriye doğru 10 puan grubu oluşturulur. Her grubun puan değeri 2 olup en yüksek puan grubuna 20, en düşük puan grubuna da 2 puan takdir edilerek mülâkat değerlendirme puanı bulunur.

Aşağıdaki tabloda örnek bir değerlendirme görülmektedir.

SIRA NO ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI PUANI PUAN DEĞERİ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
800-730
729-700
699-680
679-674
673-660
659-650
649-645
644-642
641-621
620-590
20
18
16
14
12
10
8
6
4
2

2. Diploma Başarı Puanı

DİPLOMA NOTU PUAN DEĞERİ
2,00-2,99
3,00-3,49
3,50-3,99
4,00-4,49
4,50-5,00
1
5
10
15
20

3. Fiziksel Görünüş

a) Yürüyüşünün düzgün olup olmadığına bakılır.

b) Doğru Duruş; adaylarda bedensel hareket ve çalışmalarını çok ileri derecede bozan yada görünüşü bozacak kadar şekil bozukluğu olup olmadığına bakılır.

c) Görme; görme engelinin ve renk körlüğünün bulunmaması gerekir.

d) Konuşmayı bozan her hangi bir engeli bulunmamalıdır.

e) Adaylarda aranılacak ve bulunması gereken diğer özellikler komisyonda bulunan doktor tarafından tespit edilerek uygulanır.

Fiziksel görünüş 30 puan üzerinden değerlendirilir.

4. Mesleki İlgi ve Mesleğe Yatkınlığı

Öğrencinin mesleğe yatkınlığı ve alana ilgisi 10 puan üzerinden değerlendirilir.

5. Anlama-Kavrama ve İfade Yeteneği

Öğrencinin anlama-kavrama yeteneği ile ifade etme ve iletişim becerisi 10 puan üzerinden değerlendirilir.

6. Özel Yetenek

Öğrencinin alanında kullanabileceği özel yeteneği varsa (Halk oyunları, Enstrüman çalabilme, vb.) 10 puanla değerlendirilir.

7. Değerlendirme

Komisyon üyelerinin verdiği puanların aritmetik ortalaması alınarak; öğrencinin mülâkat puanı bulunur. Ancak mülakat sonucuna göre sağlığının meslek alanında görev yapmaya uygun olmadığı doktor tarafından tespit edilenler başarı puanı ne olursa olsun ilgili alana kayıt hakkı kazanamazlar.

NOT: Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girmeyenlerin ön kayıtla alındığı okullarda, ilköğretim okulu diploma notuna göre yapılan kayıtlarda Giriş Sınavı Başarı Puanı ile ilgili hususlar dikkate alınmayacak ve mülâkat 80 puan üzerinden değerlendirilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber