Şirketlerde kadın sayısı arttıkça yolsuzluk azalır
G(irls) 20 hareketinin kurucusu Farah Mohamed son döneme damga vuran etik skandalların kadın yöneticilerle önlenebileceğini söylüyor. Mohamed "Şirketlerde kadın sayısı arttıkça yolsuzluk azalır" diyor

YASEMİN SALİH
İş dünyası bir yandan küresel durgunlukla mücadele ederken bir yandan da Volkswagen,
Coca-Cola gibi dev şirketlerin karıştığı etik skandallarla şaşkın durumda. Tüm
dünyada kadın istihdamını artırmak üzere çalışmalar yapan G(irls) 20 hareketinin
kurucusu Farah Mohamed'le sohbetimizde de bu tablo gündeme geldi. 6'ncı G(irls)20
Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a gelen Mohamed, şirketlerde kadın yönetici
sayısı arttıkça yolsuzluklar ve etik suçların azalacağını belirtiyor ve ekliyor
"Buna karşın kadın sayısı arttıkça karlılığın da arttığı araştırmalarla ortaya
konulmuş bir gerçektir." Dünyada kadın üniversite mezunu sayısı erkeklerden
daha yüksek olmasına rağmen ekonomide tam tersi bir tablo yaşandığını belirten
Mohamed, ibrenin eşitlenmesi için ülkeler ve şirketlerin daha etkin bir program
yürütmeleri gerektiğini vurguluyor.
KADINLARIN POZİTİF ETKİSİ NET
Farah Mohamed'e göre birçok açıdan eşit iki adayla karşılaşan şirketler günümüzde bile tercihini erkekten yana kullanıyor. "Kadın en fazla genel müdür yardımcısı olabiliyor" diyen Mohamed, son yıllardaki değişimi ise şöyle anlatıyor: "Giderek yönetim kurullarına, üst seviyelere kadınları dahil eden şirketlerin sayısı artıyor. Birilerinin öncü olması gerek. Hala şirketler bir genç kızı işe alırken, 'evlenir mi, hamile kalır mı' diye tereddüt ediyor. Kadın çalışanın fazla olduğu şirkette yolsuzluk ve etik suçlar düşüyor."
YÖNETİCİ DEVRİMİ BAŞLATTI
Ünlü turizm grubu Rezidor Hotel, kadın yönetici hareketinin öncü şirketlerinden biri. Tüm dünyada yüzde 43 olan kadın çalışan oranını değiştirmek üzere "Kadın liderliği" girişimini başlatan şirketin Başkan Yardımcısı ve Operasyonlar Üst Düzey Yöneticisi Olivier Harnisch, bunu bir cinsiyet sorunundan çok işletme zafiyeti olarak gördüklerini ve lider pozisyonlarda kadınlar için daha geniş bir havuz oluşturmayı hedeflediklerini söylüyor. Harnisch, "2016 sonuna kadar yönetici kadın oranını yüzde 30'a yükseltilmeyi hedefliyoruz" diyor.
GE'DE MENTORLAR KADIN
Yönetici kadrosunun yüzde 55'i kadınlardan oluşan General Electric Türkiye, 2003'ten bu yana uygulanan GE's Women's Network organizasyonuyla bu oranı daha da artırmayı hedefliyor. Şirketin teknoloji, finans, satış ve pazarlama bölümlerinde kadın yöneticiler var. Küresel olarak liderlik gelişim programlarına 1 milyar dolarlık yatırım yapan grupta kadın yöneticiler kadın çalışanlara mentorluk yapıyor. İşe alımlarda yöneticilerden "kısa liste" içerisinde mutlaka bir kadın seçmeleri isteniyor. Ayrıca esnek çalışma imkanı da sunuluyor.
KADINA ŞOFÖR İÇİN KAMYON ÜRETEN VAR
Farah Mohamed'e göre erkek egemen sektörlerde bile bir dönüşüm var: "Almanya'da Odebrecht adında bir şirket kamyonlarına kadın şoför getirme kararı aldı. Üretici firmayla görüşüp sürücü kabinini kadınlara göre tasarlattılar. Çok verimli sonuçlar aldılar."